Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Dzieci Augustyna Szela... Problem.
icon3.gif  Dzieci Augustyna Szela... Problem. [wiadomość #5468] Tue, 07 December 2010 09:17 Przejdź do następnej wiadomości
Batalion01 jest aktualnie niedostępny  Batalion01
Miejsce: Gdynia
Member
Witam wszystkich!

Ostatnio pytaem o Augustyna Szela i jego korzenie wstecz, a teraz bym potrzebowa kilka informacji ale dotyczcych jego dzieci.. O ile jest taka moliwo oczywicie.

Augustyn Szela mia 19 dzieci, z czego 9 zmaro po porodzie, kiedy si urodziy itp. nic na ten temat w ogle w rodzinie nie wiadomo.. Ja mam problem z pewnymi datami i nie wiem czy oglnie jest w stanie kto mi pomc.. Chodzi mi o reszt jego dzieci.

Mam Kilka informacji, moja kuzynka jedzia po cmentarzach i spisywaa daty z nagrobkw, ale o kilku osobach po prostu such zagin i nic o nich nie wiadomo.. Gwnie chodzi mi o te osoby:

Jzef Szela - Brak daty urodzin, zmar podobno w Wejherowie.
Franciszka Szela - ( Mam tylko rok ur. 1900 Zm. 1934 )
Marta Szela - Brak dat
Klara Szela - Brak dat
Franciszek Szela - Zachowao si tylko na nagrobku "1908-1975" Sad
Matylda Szela - Brak dat
Augustyn Szela - To co si dowiedziaem, to to e mia raka kolana i zmar w wieku 21 lat Sad Nie wiem czy jest pochowany w Gowidlinie, czy w Sulczynie... Po prostu tak jak zosta pochowany to nic nie wiadomo dalej Sad

Jed po rodzinach, moja kuzynka te wiele dziaa no ale chyba bez pomocy tego forum lub kogo kto ma jakie informacje o mojej rodzinie si nie obejdzie Sad

Oglnie to te dowiedziaem si, e jedna z tych sistr - Marta, Klara albo Matylda, przed wojn trafia do Szpitala Psychiatrycznego w Kocborowie, a po wojnie such po niej zagin... Czytaem e Niemcy wymordowali tych ludzi wic jestem pewien e jej los by taki sam... Sad

Prosz o pomoc Embarassed

Rodzina - SZELA, DYSZER, CZAJA, BRYLOWSCY
icon3.gif  Odp: Dzieci Augustyna Szela... Problem. [wiadomość #7759 jest odpowiedzią na wiadomość #5468] Thu, 23 June 2011 09:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam po duszej przerwie, cay czas pracuj nad drzewem genealogicznym mojej rodziny i ciesz si e w zaktualizowanej bazie danych zgonw na stronie PTG odnalazem jednego z synw mojego pra-dziadka, brata mojego dziadka - Augustyn Szela.
Z wykopanych historii rodzinnych wszystko si zgadza, y 21 lat.
Urodzi si w 1912 r. i zmar w 1933 r. w Gowidlinie Sad Szkoda e nie da si bardziej dokadnych dat zdoby... Ostatnio dziki bardzo cennym informacjom uytkownika "piesta" zasponsorowaem mojemu pra dziadkowi Augustynowi Szela (1870-1945) tabliczk nagrobn Smile rodzina take jest panu wdziczna Smile

Jesli by ktos miam jakies informacje dotyczce Augustyna (1912-1933)by bym niezmiernie wdziczny Smile

Pozdrawiam!

Odp: Dzieci Augustyna Szela... Problem. [wiadomość #7762 jest odpowiedzią na wiadomość #7759] Thu, 23 June 2011 19:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Batalion01 napisa: Szkoda e nie da si bardziej dokadnych dat zdoby...

a dlaczego nie ? Archiwum Diecezji Pelpliskiej si kania Smile ju wiesz w jakim roku i jakiej parafii a nawet znasz nr zdjcia Smile
pozdrawiam
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.

[Uaktualnione dnia: Thu, 23 June 2011 19:10]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Dzieci Augustyna Szela... Problem. [wiadomość #7763 jest odpowiedzią na wiadomość #7759] Thu, 23 June 2011 19:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hesch jest aktualnie niedostępny  hesch
Miejsce: Koszalin
Senior Member
Z Gdyni do Sierakowic niedaleko. W sierakowickim USC rwnie moesz uzyska brakujce informacj.

Pozdrawiam
Heniek
icon1.gif  Odp: Dzieci Augustyna Szela... Problem. [wiadomość #7765 jest odpowiedzią na wiadomość #5468] Thu, 23 June 2011 23:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam! Co racja to racja, gdybym wybra si do Archiwum diecezji Pelpliskiej to zapewne zdoby bym te informacje co mnie interesuj, tylko zastanawia mnie dokadnie jak to z tym jest... Wpadam do biura i od razu chtnie wydadz mi takie informacje? Smile Zastanawiam si czy gdybym te si wybra np. do parafii w Gowidlinie czy te bym uzyska jakies informacje co mnie interesuj Rolling Eyes

Z USC to chyba te inna bajka, nie wiem czy nie atwiej ju by byo z Pelplinem Smile

Moe jestem w bdzie, jestem dopiero pocztkujcym w tych sprawach Shocked

Odp: Dzieci Augustyna Szela... Problem. [wiadomość #7768 jest odpowiedzią na wiadomość #7765] Fri, 24 June 2011 10:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MikiGrabis jest aktualnie niedostępny  MikiGrabis
Member
Z mojego dowiadczenia:
najatwiej byo z Pastwowym Archiwum (kontakt wirtualny, przelew elektroniczny, skany na maila) i USC (listownie + zacznik przelewu). No i taniej ni przejazd przez ca Polsk.
Instytucje Kocielne - pomoc za darmo, ale trzeba wiedzie konkretnie czego si szuka i stawi si osobicie (okrelony dzie i godzina). Nie przyjmuj w wakacje i w dni wolne od pracy.

Pozdrawiam M Grabis

Pozdrawia Mikusia
icon7.gif  Odp: Dzieci Augustyna Szela... Problem. [wiadomość #7773 jest odpowiedzią na wiadomość #5468] Sat, 25 June 2011 08:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dziekuj za informacje Smile Musz chyba jednak w pierwszym rzucie przetrzepa koscioy w Gowidlinie i Sulczynie, bo gwnie szukam dat zgonw, co powinno byc w ksigach wieczystych, poniewa s pochowani na cmentarzu parafialnym Smile No c, nie ma co gadac, trzeba robi Smile

Odp: Dzieci Augustyna Szela... Problem. [wiadomość #7837 jest odpowiedzią na wiadomość #7773] Tue, 05 July 2011 08:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
misiaczek2503 jest aktualnie niedostępny  misiaczek2503
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Witam znalazlam 2 panie Szela 1 to Krystyna mieszka w Bydgoszczy na ul.Szancera 2 Mariola na ul.Wojska Polskiego ,dokladne namiary tylko na priv.Pozdrawiam Zosia.
Odp: Dzieci Augustyna Szela... Problem. [wiadomość #7842 jest odpowiedzią na wiadomość #5468] Tue, 05 July 2011 21:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam, ciekawe te informacje, ale czy na pewno maj cos wsplnego z moj rodzin? Smile By moe i tak, chocia zauwayem, e sporo ludzi z tego nazwiska pochodzi gdzies spod Tczewa Surprised

Odp: Dzieci Augustyna Szela... Problem. [wiadomość #7846 jest odpowiedzią na wiadomość #7842] Wed, 06 July 2011 12:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam serdecznie prosze nie sugerowac sie tylko Tczewem ,ludzie rozpraszaja sie po calym swiecie .W Bydgoszczy znalazlam 6 rodzin Czaja .Jesli chodzi o Tczew ,to tez mam powiazania rodzinne z nazwiskiem Behnke ,Skajow znalazlam w U.S.A.pozdrawiam Zosia.
Odp: Dzieci Augustyna Szela... Problem. [wiadomość #7887 jest odpowiedzią na wiadomość #7842] Mon, 11 July 2011 07:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam serdecznie ja mecze sie i szukam swojej prababci Constanze Wisniewskiej zd.Depka ur.1850 a tu pan na www.cwiklinski.pl ma takie drzewo genealogiczne ,ze do tej pory jeszcze tak poteznego drzewa nie spotkalam.W tym drzewie jest i Depka ale rok 1886 jest tez Czaja Jezierski,Jasinski,Gorska Marianna z 1904 r,zmarla 1985 r.Jesli mnie pamiec nie myli ,to matka Janusza Gorskiego juz nie zyjacego,byl bokserem walczyl w wadze lekko pol sredniej.Jego siostra Krystyna Gorska za meza Sawicka ,byla pielegniarka pracowala na chirurgi dzieciecej .Jesli anioly zyja na ziemi ,to ta osobe do takich bym zaliczyla.Ale ten swiat jest maly ,i jak komus zalerzy to wszystkich czlonkow swojej rodziny znajdzie.Pozdrawiam serdecznie Zosia.
Odp: Dzieci Augustyna Szela... Problem. [wiadomość #7921 jest odpowiedzią na wiadomość #5468] Sun, 17 July 2011 14:37 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Witam biorac pod uwage ,to ze na przestrzeni wielu lat, nazwiska sie zmienialy podaje moje odkrycie Stefan Szalla ur.21.o6.1874 r zmarl 09.12.1929 r.Brunon Szalla ur.12.02.1905 rzm.23.03.1926 r.Pawel Szalla ur.1905 zm.1944 r pozdrawiam Zosia.
Poprzedni wątek: Ks. Józef Leonard Czapiewski
Następny wątek: Archiwum Państwowe w Gdańsku- Prośba
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Sep 02 20:14:16 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund