|
|
| Odp: prośba o tłumaczenie [wiadomość #16459 jest odpowiedzią na wiadomość #16453] |
Fri, 02 November 2018 22:47   |
malrom
|
Senior Member |
|
|
Przylesie,
akt lubu nr.4,
Ferdinand Kopittke, kowal w Bckiej Hucie,
wdowiec bez dzieci, lat 49, ewangelik,
z
Anna Bagull urodzona Papke, rozwdka,
lat 38, ewangeliczka,
lub odby si 27.06.1XXX,
Pozwolenia rodzicw:
od strony narzeczonego rodzice nie yj,
narzeczona; ojciec nie yje, matka wdowa daa zgod ustn,
Zapowiedzi przedlubne odbyy si
na mszach niedzielnych ew. w Mirachowie czyli w 2,3 i 4t niedziel po Zielonych witach /Post Trinitatis/
lubu udzieli pastor Freitag
uwagi: zgoda konsystorza z 28.05.1869
Mirachowo pow. Kartuzy,
diecezja ewangelicka w Kartuzach a krlewski
konsystorz /Konsistorium/ by w Gdasku.
Pozdrawiam
Roman M.
[Uaktualnione dnia: Fri, 02 November 2018 22:50] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: prośba o tłumaczenie [wiadomość #16464 jest odpowiedzią na wiadomość #16463] |
Sat, 03 November 2018 13:17  |
janus
|
Senior Member |
|
|
| kasia1976 napisa(a) dnia sob, 03 listopad 2018 11:41 | Witam serdecznie
1.Akt pochodzi z 1869 roku z ksigi 3941/1 Mirachowo ewangel. dostpnej na Pom.Gen.Baza
Anna Papke to moja prapraprababka, ktra w roku 1856 urodzia nielubnego syna Johanna Augusta Papke - to mj prapradziadek, w tym akcie lubu jest wpis e Anna Papke bya rozwdk o nazwisku Bagull. Prosz o porad gdzie mogabym znale informacje o wczeniejszym lubie Anny Papke z ....... Bagull
2.Co do pozwolenia od rodzicw to te jestem zdziwiona, jestem pocztkujcym genealogiem mojej rodziny, nie znam zwyczajw ewangelikw.
Pozdrawiam
|
Skoro w 1856 roku urodzia nielubnego syna to lub musiaa wzi w latach 1856 - 1868 (to najszerszy moliwy przedzia).
Pytanie gdzie?
Najczciej luby brano w parafii panny modej. Ale nie zawsze.
Poszukabym w parafii w ktrej urodzi sie syn.
Ponadto poszukabym dzieci maeskich. Zobaczy w jakiej parafii byy chrzczone. Poszukabym info o jej mu. I poszuka w parafii w ktrej on mieszka czy te mieszkali jego rodzice.
Pytanie kiedy Anna Papke przesza na ewangelicyzm?
Albo urodzia si w rodzinie ewangelickiej albo potem dokonaa konwersji. Johann August by chrzczony w kociele ew czy katolickim?
Z aktami ewangelickimi jest u nas (w Polsce) kiepsko. Wikszoc jest w Centralnym Archiwum Ewangelickim w Berlinie (dostpne w patnym serwisie archion.de)
Odnonie rozwodu.
W zeszym miesicu by na spotkaniu PTG pastor ewangelicki, szkoda, e to wczeniej nie wyszo, mona byo podpyta.
Michale, jeli to czytasz, odpowied prosz jak wyglda ta sprawa w kocioach Ewangelickich.
Janus
PomTG
PS
Wszystkich pocztkujcych i zaawansowanych genealogw i badaczy rodzinnych dziejw zapraszamy na comiesiczne spotkania PTG. Jest czas na konsultacje, rozmowy i poszerzenie wiedzy.
|
|
|
|