Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Prośba o pomoc MARCHWICKI (MARCHFICKI), LACINSKI, KUBERSKI
icon5.gif  Prośba o pomoc MARCHWICKI (MARCHFICKI), LACINSKI, KUBERSKI [wiadomość #10477] Sat, 08 September 2012 22:55 Przejdź do następnej wiadomości
Eduardo jest aktualnie niedostępny  Eduardo
Junior Member
Od kilku lat prbuj odnale lady mojej praprababci Marii Marchwickiej w Polsce, ale bez powodzenia. Jedyne co wiem to to, e wyemigrowaa z rodzin z Polski do Brazylii (Parana) pod koniec XIX wieku (1890-1900). W tym czasie bya ona ma dziewczynk. W jej dokumentach, ktre s w Brazylii, wspomniaa tylko, e bya Polk. Przeszukaem wpisy imigrantw w Brazylii, ale nigdzie nie byo informacji o jej rodzinie. Maria wysza za m za mojego prapradziadeka Jana Szczesnego w Kurytybie, Brazylia w dniu 9 maja 1903 roku. Jan by z wojewdztwa Tarnopol, wie Turwka. (Ale jestem pewny, e moja praprababcia Maria Marchwicka nie jest z Galicji).

W niektrych dokumentach podpisywaa si jako MARCHFICKA, albo MARCHFISKA, a w jeszcze innych jako MARCHWICKA. Nigdy nie wiedzielimy, czy miaa braci, albo siostry. Jeli informacja, ktr posiadamy jest prawdziwa, to urodzia si w roku 1884, a zmara w 1969, w wieku 85 lat. W jej akcie zgonu jej rodzice figuruj jako Szymon i Antonia. Znalazem rwnie akt zgonu jej matki, a jedyna informacja jaka tam bya/widniaa to: + 11-08-1936, Antonia Marchficka, lat 95, wdowa, Polka.

Niedawno dowiedziaem si, e moja praprababka miaa kuzynk imieniem Josefa Lacinska (Lasinska), crka Tomasza Lacinskiego i Rozalii Kuberskiej.

Znalazem ich wejcie w Brazylii w 1890-91r., w ktrym stwierdzono: Tomasz Lacinski 60, Rozalia 45, Anna 15, Micha 12 i Josefa 5 (wszyscy Polacy). Jeli moja praprababcia i Josefa byy kuzynkami, wierz, e urodziy si w tym samym miejscu. W akcie zgonu Tomasza jest napisane, e on jest z Prus. Josefa miaa brazylijsk kart identyfikacyjn, w ktrej jest napisane, e pochodzi z miejsca zwanego Poviast. Myl, e ta nazwa zostaa napisana niepoprawnie. Uwazam, e prawdziwa nazwa po polsku zaczyna si na P,Puo albo Po. Na przykad: znalazem wiosk pooona w wojewdztwie pomorskim o nazwie Pwie, ktra brzmi troch jako Poviast.

Czy kto moe mi powiedzie, czy jest wie lub miejsce w Polsce, ktrego nazwa brzmi jako Poviast?

Czy to moliwe, aby znale rodzinne miasto mojej praprababci w Polsce, w oparciu o informacje jakie wymieniono tutaj i w oparciu o nazwiska Marchwicki (Marchficki, Marchfiski) Lacinski (Lasinski) i Kuberski?

Dzikuj bardzo za pomoc,

Eduardo
Odp: Prośba o pomoc MARCHWICKI (MARCHFICKI), LACINSKI, KUBERSKI [wiadomość #10478 jest odpowiedzią na wiadomość #10477] Sun, 09 September 2012 09:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Eduardo napisa(a) dnia sob, 08 wrzesie 2012 10:55

Od kilku lat prbuj odnale lady mojej praprababci Marii Marchwickiej w Polsce, ale bez powodzenia...

Josefa miaa brazylijsk kart identyfikacyjn, w ktrej jest napisane, e pochodzi z miejsca zwanego Poviast. Myl, e ta nazwa zostaa napisana niepoprawnie. Uwazam, e prawdziwa nazwa po polsku zaczyna si na P,Puo albo Po. Na przykad: znalazem wiosk pooona w wojewdztwie pomorskim o nazwie Pwie, ktra brzmi troch jako Poviast.

Witaj Eduardo,
Wanie indeksuj parafi Pienikowo w ktrej wystpuje wie Pwie, jednake w dostpnych indeksach nazwisko Marchwicki(a) nie wystpuje. Pozostao jednake jeszcze wiele ksig do zindeksowania, wic niczego wykluczy nie mona.
Sprbuj wpisa to nazwisko do szukajki na http://www.geneszukacz.genealodzy.pl/
Jest bardzo duo wynikw, moe znajdziesz co, co Ci naprowadzi na trop.
Powodzenia.

Odp: Prośba o pomoc MARCHWICKI (MARCHFICKI), LACINSKI, KUBERSKI [wiadomość #10481 jest odpowiedzią na wiadomość #10477] Sun, 09 September 2012 12:24 Przejdź do poprzedniej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witam!
Myl, e "Poviast" to chodzi o Powiat tylko jaki ju nie napisano.
Krzysiek
Poprzedni wątek: Sądowe sprostowanie aktu urodzenia (Jan Borchmann)
Następny wątek: Zgony z Brus i Chojnic 1837-1841
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 17 05:43:44 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund