|
|
| Odp: Proszę o przetłumaczenie aktu Ślubu Dziadków [wiadomość #16953 jest odpowiedzią na wiadomość #16776] |
Wed, 13 February 2019 13:09   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Prawdopodobnie byli krewnymi i dlatego potrzebowali dyspensy. Bez aktu mona tylko przypuszcza.
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Proszę o przetłumaczenie aktu Ślubu Dziadków [wiadomość #17057 jest odpowiedzią na wiadomość #17056] |
Sun, 17 March 2019 19:36   |
JustaB
|
Junior Member |
|
|
Dziao si we wsi Borkowo Kocielne 8/20 dnia lutego 1887 roku o pierwszej po poudniu. Owiadcza si w obecnoci wiadkw Pawa Dziurlikowskiego 45 lat i Antoniego Dziurlikowskiego 30 lat chopw zamieszkaych w Wilczogrze, w dniu dzisiejszym zosta zawarty religijny zwizek maeski midzy Jaboskim Marianem kawalerem urodzonym we wsi Zalesie, 23 lata, synem chopa Walentego Jaboskiego i ony jego Marianny ur. Maciejewska, zam. we wsi Zalesie z rodzicami i Mariann Dziurlikowsk , pann urodzon we wsi Wilczogra, 18 lat, crk nieyjcego chopa Mateusza Dziurlikowskiego i yjcej wdowy po nim Katarzyny Sadowskiej, zamieszkaa z matk w Wilczogrze. Maestwo to poprzedzia jedna zapowied publikowana w tutejszej i jeewskiej parafialnej cerkwi 1/13 dnia obecnego miesica i roku. Dwie kolejne zapowiedzi otrzymay zwolnienie wydane przez Pock Konsystori ...z dnia 14 tego miesica i roku pod numerem 253. Pozwolenie na wstpienie panny w zwizek maeski dane byo ustnie przez matk panny modej, osobicie obecnej przy zawarciu zwizku. Nowoecy owiadczyli, e maeska umowa midzy nimi nie zostaa zawarta. Religijnego obrzdu zalubin dokona ksidz niej podpisany. Akt ten zosta przeczytany nowoecom i wiadkom nie umiejcym pisa i przeze mnie podpisany.
Utrzymujcy akta stanu cywilnego - Administartor borkowskiej parafii. Ksidz Bernard Borkowski
|
|
|
|
|
|