Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Pytanie o cywilne urzędy stanu cywilnego w II RP
Pytanie o cywilne urzędy stanu cywilnego w II RP [wiadomość #12421] Sat, 16 November 2013 12:16 Przejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Czy w II RP, a dokadniej, na samym jej pocztku istnia obowizek zawarcia lubu przed cywilnym urzdnikiem?
Wydaje si, e tak, a skd pytanie.
Mam przed sob dwa akta lubu moich przodkw - jeden lubu kocielnego z parafii w Piasecznie, a drugi lubu cywilnego (?) przed urzdnikiem cywilnym, rwnie w Piasecznie; chodzi o Piaseczno gm. Gniew, rok 1919. W jednym i drugim przypadku wszystko do siebie pasuje: imiona i nazwiska maonkw, data i miejsce. Z jednym wyjtkiem - inni wiadkowie wystpuj w jednym akcie, a zupenie inni w drugim; rzekbym, e identycznie jak to si praktykuje wspczenie, po 100 latach.
Rzecz dla mnie zupenie zadziwiajca, ale moe taka bya praktyka. A moe wrcz nakaz?

Odp: Pytanie o cywilne urzędy stanu cywilnego w II RP [wiadomość #12422 jest odpowiedzią na wiadomość #12421] Sat, 16 November 2013 12:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krznisz jest aktualnie niedostępny  krznisz
Miejsce: Sztum
Senior Member
Wielokrotnie indeksujc USC i przynalen parafie tak byo e w kociele inni swiadkowie a w USC inni dla tej samej pary.

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Pytanie o cywilne urzędy stanu cywilnego w II RP [wiadomość #12423 jest odpowiedzią na wiadomość #12422] Sat, 16 November 2013 12:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
krznisz napisa(a) dnia sob, 16 listopad 2013 12:41

Wielokrotnie indeksujc USC i przynalen parafie tak byo e w kociele inni swiadkowie a w USC inni dla tej samej pary.

Wanie to widz Smile
Chodzi mi o to jednak, czy istnia obowizek zawierania lubu przed urzdnikiem cywilnym? Nie wydaje mi si wszake, aby Polska na samym pocztku XX wieku bya pastwem wieckim Shocked

Odp: Pytanie o cywilne urzędy stanu cywilnego w II RP [wiadomość #12425 jest odpowiedzią na wiadomość #12423] Sat, 16 November 2013 20:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Chaber jest aktualnie niedostępny  Chaber
Miejsce: Gdynia
Member
W telegraficznym skrcie i z pewnymi uproszczeniami o opisanym przypadku z Piaseczna:
1. W Krlestwie Prus ustawa o Standesamt'ach (USC) obowizywaa od 1.X.1874
2. Pomorze Gdaskie pod wzgldem formalnym do 10.II.1920 naleao do Niemiec.
3. W 20-leciu midzywojennym zachowano zasadniczo systemy z poszczeglnych dawnych pastw zaborczych.

Odp.: TAK, na Pomorzu istnia obowizek zawierania lubu przed urzdnikiem cywilnym.

Pozdrowienia
Arnold

P.S. Nie wiem jak to wygldao po zawarciu przez Polsk konkordatu w 1925r.
Odp: Pytanie o cywilne urzędy stanu cywilnego w II RP [wiadomość #12426 jest odpowiedzią na wiadomość #12425] Sat, 16 November 2013 20:52 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Chaber napisa(a) dnia sob, 16 listopad 2013 08:31

...Odp.: TAK, na Pomorzu istnia obowizek zawierania lubu przed urzdnikiem cywilnym.

I staa si jasno! Dzikuj za merytoryczn odpowied wyjaniajc w 100% moje wtpliwoci.
Widz, e jeste b. dobrze zorientowany w temacie. Czy mgby wobec tego sprbowa ustosunkowa si do tego mojego wtku:
http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=tree&goto=12418& amp;S=24dcac11c3197b4143d500354d125990#msg_12418
Sprawa jest dla mnie tajemnicza. Tak gramatyka w samym formularzu, jak i gramatyka odrcznie wypenianych rubryk nie budz bowiem wtpliwoci, e dokument pochodzi z okresu, kiedy by wypeniany, a nie z czasw duo pniejszych.

Poprzedni wątek: Księgi ewangelickie
Następny wątek: Akt ślubu w Prusach Zachodnich
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 02 03:14:03 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund