Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Dane z metryki ślubu z roku 1811
Dane z metryki ślubu z roku 1811 [wiadomość #14753] Wed, 30 December 2015 16:37 Przejdź do następnej wiadomości
rsabisz jest aktualnie niedostępny  rsabisz
Junior Member
Witam,

W moich poszukiwaniach natrafiem na pewien problem. Mj 4xpradziadek - Micha Lehman (ur. Leman) - zmar w Chmielnie w 1854 roku majc 73 lata co daje przybliony rok urodzenia 1781. Micha polubi w roku 1811 w par. Chmielno Mariann Blokown (ur. Blok). Na podstawie danych z metryki zgonu odszukaem w PomGenBazie "Michaw" urodzonych w parafii Chmielno w owym czasie i tutaj pojawia si problem, gdy znalazem dwch prawdopodobnych przodkw tj. Michaa syna Jzefa i Marianny (nazwisko rodowe nieznane) ur. w 1778 roku oraz Michaa syna Adalbertusa i Anny Grzenkowicz ur. w 1883 roku. W 1791 urodzi si jeszcze trzeci Micha, jako syn Michaa i Zuzanny Blok, ale ten jest najmniej prawdopodobnym moim przodkiem, wic pki co nie bior go pod uwag. W zwizku z tym mam do Was pytanie: czy na metryce lubu Michaa i Marianny z 1811 roku znajd wiek osb zawierajcych maestwo, a jeli nie to w jaki sposb okreli, ktry z Michaw jest "moim" Michaem? Na metrykach z lat pniejszych takie dane si znajduj i mam nadziej, e tutaj bdzie podobnie...
Przy okazji mam pytanie odnonie AP Gdask. Niestety obecnie mieszkam kilkaset kilometrw od Gdaska i odwiedzenie tego piknego miasta jest dla mnie nieco kopotliwe. Czy w dobie wszech obecnego internetu istnieje moliwo uzyskania skanw interesujcych nas metryk bezporednio z AP na podstawie np. zlecenia takiej usugi archiwum?

Z pozdrowieniami
Rafa
Odp: Dane z metryki ślubu z roku 1811 [wiadomość #14754 jest odpowiedzią na wiadomość #14753] Thu, 31 December 2015 10:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janus jest aktualnie niedostępny  janus
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Witaj

Odnonie uzyskania skanw z AP Gdask:
Najlepiej zadzwoni bezporednio do Archiwum tam udziel najwieszych informacji.
Kupowaem z AP skany tylko raz, ok. 2,5 roku temu i mam ze wspomnienia (niesympatyczne panie, ktre robi ask, e z kimkolwiek rozmawiaj, dugo ....) .
Zadzwo moe co si zmienio.

Zanim zadzwonisz upewnij si czy tego czego szukasz nie ma na metryki.genbaza.pl
Tam s prawie cae zasoby metrykalne parafii katolickich z AP w Gdasku.

pozdr
janus
Odp: Dane z metryki ślubu z roku 1811 [wiadomość #14759 jest odpowiedzią na wiadomość #14754] Sun, 03 January 2016 14:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rsabisz jest aktualnie niedostępny  rsabisz
Junior Member
Dzikuj za odpowied. Zrobi tak jak sugerujesz - zadzwoni do archiwum i sprawdz czy co si zmienio w podejciu "niesympatycznych pa" Smile. Dam oczywicie zna jak wyglda teraz kontakt z AP. Jeli chodzi natomiast o zasoby na metryki.genbaza.pl to na bieco je sprawdzam - to na prawd ogromne rdo danych. Z par. Chmielno dostpne s skany metryk chrztw z okresu 1825-1860, wic po metryk lubu o ktrej pisaem poniej pki musz dotrze do archiwum.

Z noworocznymi pozdrowieniami,
Rafa
Odp: Dane z metryki ślubu z roku 1811 [wiadomość #17234 jest odpowiedzią na wiadomość #14753] Wed, 17 July 2019 15:08 Przejdź do poprzedniej wiadomości
feelgood jest aktualnie niedostępny  feelgood
Junior Member
Hallo, nie wiem czy jeszcze aktualne czy tez masz juz ta metryke…
Michal mial w dniu slubu 26 lat
Pozdrawiam
Poprzedni wątek: Nazwiska w moim drzewie
Następny wątek: Rodzina Skrzypkowski Staniszewo
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Aug 07 14:25:26 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund