| Dane z metryki ślubu z roku 1811 [wiadomość #14753] |
Wed, 30 December 2015 16:37  |
rsabisz
|
Junior Member |
|
|
Witam,
W moich poszukiwaniach natrafiem na pewien problem. Mj 4xpradziadek - Micha Lehman (ur. Leman) - zmar w Chmielnie w 1854 roku majc 73 lata co daje przybliony rok urodzenia 1781. Micha polubi w roku 1811 w par. Chmielno Mariann Blokown (ur. Blok). Na podstawie danych z metryki zgonu odszukaem w PomGenBazie "Michaw" urodzonych w parafii Chmielno w owym czasie i tutaj pojawia si problem, gdy znalazem dwch prawdopodobnych przodkw tj. Michaa syna Jzefa i Marianny (nazwisko rodowe nieznane) ur. w 1778 roku oraz Michaa syna Adalbertusa i Anny Grzenkowicz ur. w 1883 roku. W 1791 urodzi si jeszcze trzeci Micha, jako syn Michaa i Zuzanny Blok, ale ten jest najmniej prawdopodobnym moim przodkiem, wic pki co nie bior go pod uwag. W zwizku z tym mam do Was pytanie: czy na metryce lubu Michaa i Marianny z 1811 roku znajd wiek osb zawierajcych maestwo, a jeli nie to w jaki sposb okreli, ktry z Michaw jest "moim" Michaem? Na metrykach z lat pniejszych takie dane si znajduj i mam nadziej, e tutaj bdzie podobnie...
Przy okazji mam pytanie odnonie AP Gdask. Niestety obecnie mieszkam kilkaset kilometrw od Gdaska i odwiedzenie tego piknego miasta jest dla mnie nieco kopotliwe. Czy w dobie wszech obecnego internetu istnieje moliwo uzyskania skanw interesujcych nas metryk bezporednio z AP na podstawie np. zlecenia takiej usugi archiwum?
Z pozdrowieniami
Rafa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|