| JÓZEF JERECZEK [wiadomość #4045] |
Wed, 09 June 2010 10:46  |
Miramar23
|
Member |
|
|
Od jakiego czasu zastanawia mnie pewna sprawa. Moja prababcia Anastazja Jereczek (5 I 1888-7 II 1975) urodzona w Nakli i mj pradziadek Augustyn Breza (21 VIII 1888-10 II 1967)urodzony w Grabowie Koscierskim mieli najprawdopodobniej troje dzieci, ale czsto podaje si jeszcze 2 innych: Franciszka Breza i Jzefa Jereczek (o dziwo nie Breza). Najbardziej intersuje mnie w tym wszystkim Jzef Jereczek (11.11.1909- 21.11.1961), ktry nosi inne nazwisko ni mj pradziadek. Mwi si o nim rne rzeczy: e podobno prababcia miaa go jako panna z kim innym i dziadek nie da mu nazwiska, ale jego dzieci utrzymuj, ze podobno przez panujc wojn nie zmieniono mu nazwiska, ale by on synem wsplnym Augustyna i Anastazji. Nie rozumiem tego wszystkiego moze wam si uda co mi rozjani.
Z gry dzikuj
Monika A
|
|
|
|
| Odp: JÓZEF JERECZEK [wiadomość #4058 jest odpowiedzią na wiadomość #4045] |
Thu, 10 June 2010 13:05   |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Z Twojej wiadomoci nie wynika, czy Jzef by najstarszy z dzieci. Jeli tak, to faktycznie due prawdopodobiestwo jest, e nosi nazwisko panieskie matki, bo by jej dzieckiem nielubnym. W mojej rodzinie na przeomie XIX i XX wieku rodzio si duo dzieci nielubnych i wszystkie zostay przy nazwiskach panieskich matek mimo tego, e potem matki powychodziy za m. Nie mam pojcia, jakie prawo w tym wzgldzie wtedy obowizywao. Tylko w jednym przypadku dziecko (siostrzeniec mojej babci) zostao uznane za wasne przez ma matki, jednak chyba faktycznie tak byo, bo lub zosta zawarty kilka miesicy po jego urodzeniu i chrzcie.
Nazwiska dzieci nielubnych to w ogle ciekawy temat. Siostra mojej prababki urodzia si ze zwizku niesakramentalnego, kiedy jej matka bya wdow. Przez to w ksigach jest z t ucj straszne zamieszanie, bo w rnym czasie nosi 5 rnych nazwisk:
1. Zabrocka (nazwisko panieskie matki)
2. Grulkowska (nazwisko pierwszego ma matki, ale nie ojca)
3. Kurszewska (nazwisko drugiego ma matki, ale nie ojca)
4. Kkol (nazwisko pierwszego ma)
5. Lizakowska (nazwisko drugiego ma)
Wydaje mi si, e rodzina Twoja moga stworzy na uytek dzieci tak ma legend na temat Jzefa, e jednak jest dzieckiem Augustyna i Anastazji.
pozdrawiam i ycz owocnych poszukiwa
Iza
|
|
|
|
| Odp: JÓZEF JERECZEK [wiadomość #4062 jest odpowiedzią na wiadomość #4058] |
Thu, 10 June 2010 20:36  |
Miramar23
|
Member |
|
|
Bardzo dzikuj za pomoc...Te uwaam, e dzieci Jzefa poprostu nie chc si przyzna do tego faktu:)Bd si dalej wgrywa z ten tek, a moe dojd do jaki innych tajemnic:)
Pozdrawiam
Monika
|
|
|
|