| Starogard Gdański - księgi [wiadomość #5676] |
Sun, 26 December 2010 22:17  |
twolanski
|
Member |
|
|
Witam,
proszê mi wybaczyæ, je¶li temat by³ ju¿ poruszany, ale szuka³em informacji o ksiêgach s±dowych lub miejskich, grodzkich czy innych podobnych ze Starogardu i nigdzie nie natrafi³em na wzmiankê. Przypuszczam, ¿e podobnie jak mi, wielu osobom pomog³oby to rozwi±zaæ wiele zagadek zwi±zanych z przodkami, a które siê splataj± na terenie tego miasta. Czy kto¶ posiada jakie¶ informacje na ten temat?
pozdrawiam
T.
|
|
|
|
| Odp: Starogard Gdański - księgi [wiadomość #5679 jest odpowiedzią na wiadomość #5676] |
Mon, 27 December 2010 12:04   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witam!
Bardzo du¿o dokumentów z róznych zespo³ów ze Staogardu znajduje sie w Archiwum Pañstwowym w Gdañsku.Wystarczy "wej¶æ" na stronê archiwum(www.archiwa.gov.pl)-wybraæ Archiwum Pañstwowe w Gdañsku otworzyc zak³adkê Bazy danych, klikn±c w bazê SEZAM i wpisaæ Starogard-wy¶wietli siê mnówstwo zasobów które s± dostepne do przejrzenia w Archiwum Pañstwowym w Gdañsku.Podajê przyk³adowo numer zasobu dotycz±cego Urzêdu Katastralnego w Starogardzie Gdañskim:
10 119 0 Urz±d Katastralny w Starogardzie Gdañskim
pzdr.Janusz
[Uaktualnione dnia: Mon, 27 December 2010 12:09] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Starogard Gdański - księgi [wiadomość #5688 jest odpowiedzią na wiadomość #5685] |
Mon, 27 December 2010 19:50   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witam!
Potwierdzam, to co Asia powiedzia³a odno¶nie np. Sierakowic.Odpowiednie ksiêgi gruntowe s±dowe,katastralne,ksiêgi nie metrykalne ko¶cio³a katolickiego,ewangelickiego,apteki s± w AP Gdañsk.Jeszcze do dnia dzisiejszego ich wszystkich nie zg³êbi³em .Ksiegi gruntowe s± w oddziale Archiwum w Gdyni.Wymaga to niestety wielu wizyt w Archiwum.Warto te¿ przejrzeæ akta zespo³u 9 ( rejencja w Gdañsku) jest tam parê pozycji dotycz±cych Starogardu Gdañskiego Pr.Stargard( niestety wszystko w jêzyku niemieckim)
pzdr.Janusz
P.S. bardzo mi ksiêgi z AP Gdañsk pomog³y szczególnie jesli chodzi np. o ksiêgi zmiany w³a¶cicieli gruntów.Dla Starogardu Gdañskiego urz±d Katastralny wystêpuje w zespole 119.Z tego co jest napisane w bazie Sezam niewiele wiadomo.
Wiem na przyk³ad co jest w zespole(114) Urz±d katastralny Kartuzy-s± tam wspmniane ksiêgi zmiany w³a¶cicieli gruntów dla Kartuz i wsi z powiat kartuskiego i ksiegi podatkowe i odpowiedni o w oddziale gdyñskim Archiwum znajduj± siê akta gruntowe dla pow.kartuskiego.Aby jednak szukaæ odpowiednich ksi±g gruntowych trzeba ich zacz±æ szukaæ w odpowiednich ksiegach zmiany w³a¶cicieli gruntów dla Urzêdu katastralnego w Starogardzie Gdañskim( Zespó³ 119)
[Uaktualnione dnia: Mon, 27 December 2010 20:12] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Starogard Gdański - księgi [wiadomość #7318 jest odpowiedzią na wiadomość #5682] |
Mon, 16 May 2011 16:16  |
generosus
|
Junior Member |
|
|
W jaki¶ sposób zosta³em wywo³any do tablicy (ja zmie¶ci³em informacje na temat wizerunku herbu Zawadzki na wikipedii) wiêc co by¶ chcia³ wiedzieæ kolego?
Ksiêgi Ziemskie Starogardzkie sp³onê³y w XVIII wieku niestety..
S± dostepne Ksiêgi Grodzkie Kiszporskie znajduj± siê w Archiwum w Gdañsku..
Ksiegi ³awnicze Chojnickie znajduj± siê w archiwum w Bydgoszczy
Ksiêgi ³awnicze Ko¶cierskie w Gdañsku..
pozdrawiam..
Waldemar Tadeusz Büthner-Zawadzki
Gdańsk/Poznań
|
|
|
|