Zycie na "Gutsbezirk"? [wiadomość #11706] |
Thu, 30 May 2013 15:18  |
Rigwald
|
Junior Member |
|
|
Czesc!
Podczas moje poszukiwanie genealogiczne, widze ze duzo ludzie mieszkali na "Gutsbezirk". Rozumie ze to jest jakis specjalny dwor, ale nie wiem jak tam byl zycie. Jeden czesc rodzina pracowal/uzenil/urodzil w Radostowie (kolo Subkowy). Pisalem do tego dwor (dorciara@poczta.onet.pl), ale ten konto nie istneje.
Jak bylo w czasu 1830-1890 zycie w dworzu na terenie Gniewie? Czy pracownicy mieli normalny prawy ruchu? (Na przyklad, moj pra pra dziadek urodzil w Janiszewie i jego ojciec w Smtowo Graniczne. Pra pra dziadek pracowal w Radostowie. Jego zona urodzila sie tam i tez pracowala. -- Wszyscy dwor i rozny miesce.)
W ogole, Jak bylo zycie? Czy to bylo normalny pracowicy i oni szukali pracy jak dzis? Jak oni mieszkali i mieli zakupy itd? Jak byla komunikacja miedzy dwory? Czy sa jakis dokumenty dworskie ktory tez chyba ma jakis informacja?
Dzieki!
Brian Rigwald
Rodziny: Rӱgwalski, Domachowski, Frost, Smugaj, Zareba
[Uaktualnione dnia: Thu, 30 May 2013 18:18] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Zycie na "Gutsbezirk"? [wiadomość #11823 jest odpowiedzią na wiadomość #11821] |
Sun, 07 July 2013 14:05   |
Rigwald
|
Junior Member |
|
|
Dzieki Gregor,
Dzieki za informacja. Trudno to robic bo nie jestem w polsce in moja rodzina tam tez nie wie jak to bylo zycia. Dlatego tutaj pytalem, bo wygladal jak osoby ktory tam teraz mieszkaja nie wiedza jak ta zycia byla.
Pozdrowiam!
|
|
|
|
|
|