Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Dzieje Pomorza » Zycie na "Gutsbezirk"?
icon5.gif  Zycie na "Gutsbezirk"? [wiadomość #11706] Thu, 30 May 2013 15:18 Przejdź do następnej wiadomości
Rigwald jest aktualnie niedostępny  Rigwald
Junior Member
Czesc!

Podczas moje poszukiwanie genealogiczne, widze ze duzo ludzie mieszkali na "Gutsbezirk". Rozumie ze to jest jakis specjalny dwor, ale nie wiem jak tam byl zycie. Jeden czesc rodzina pracowal/uzenil/urodzil w Radostowie (kolo Subkowy). Pisalem do tego dwor (dorciara@poczta.onet.pl), ale ten konto nie istneje.

Jak bylo w czasu 1830-1890 zycie w dworzu na terenie Gniewie? Czy pracownicy mieli normalny prawy ruchu? (Na przyklad, moj pra pra dziadek urodzil w Janiszewie i jego ojciec w Smtowo Graniczne. Pra pra dziadek pracowal w Radostowie. Jego zona urodzila sie tam i tez pracowala. -- Wszyscy dwor i rozny miesce.)

W ogole, Jak bylo zycie? Czy to bylo normalny pracowicy i oni szukali pracy jak dzis? Jak oni mieszkali i mieli zakupy itd? Jak byla komunikacja miedzy dwory? Czy sa jakis dokumenty dworskie ktory tez chyba ma jakis informacja?

Dzieki!

Brian Rigwald

Rodziny: Rӱgwalski, Domachowski, Frost, Smugaj, Zareba

[Uaktualnione dnia: Thu, 30 May 2013 18:18]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Zycie na "Gutsbezirk"? [wiadomość #11821 jest odpowiedzią na wiadomość #11706] Sun, 07 July 2013 10:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gregor jest aktualnie niedostępny  Gregor
Junior Member
Witam

Interesuje Ciebie chyba to jak wygladalo zycie rolnikow najemnych, ktorzy pracowali u posiadacza ziemskiego.

Wydaje mi sie, ze musisz zagladnac do podrecznikow historii.
Najlepjej podrecznikow szkolnych, ktore dosyc szczegolowo opisuja interesujace Ciebie zagadnienie.

Sam rowniez bede musial to zrobic poniewz czlonek mojej
rodziny byl takim pracownikiem.
Jedyna informacja o jego pochodzeniu jaka posiadam jest
to, ze pochodzil z "Skarpi Gut".
Wyjechal z cala rodzina do przedwojwnnych Niemiec.

W tym roku odwiedzilem ten "skarpi Gut" aby zrobic sobie obraz
jak wygladalo jego zycie.

Pozdrawiam
Gregor
Odp: Zycie na "Gutsbezirk"? [wiadomość #11823 jest odpowiedzią na wiadomość #11821] Sun, 07 July 2013 14:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Rigwald jest aktualnie niedostępny  Rigwald
Junior Member
Dzieki Gregor,

Dzieki za informacja. Trudno to robic bo nie jestem w polsce in moja rodzina tam tez nie wie jak to bylo zycia. Dlatego tutaj pytalem, bo wygladal jak osoby ktory tam teraz mieszkaja nie wiedza jak ta zycia byla.

Pozdrowiam!

Odp: Zycie na "Gutsbezirk"? [wiadomość #11826 jest odpowiedzią na wiadomość #11823] Sun, 07 July 2013 21:00 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Chaber jest aktualnie niedostępny  Chaber
Miejsce: Gdynia
Member
Co znale mona.
Np. o Celbowie koo Pucka:
http://www.spcelbowo.republika.pl/pomerania.html

Pozdrowienia
Arnold Bawat
Poprzedni wątek: Poczta Polska w Gdańsku - poszukiwane pamiątek po jej obrońcach
Następny wątek: Kościół ewangelicki w Człuchowie (dzisiejsza wieża)
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Aug 06 15:59:08 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund