Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Cmentarze » Internetowe strony cmentarzy
Internetowe strony cmentarzy [wiadomość #143] Thu, 01 June 2006 18:02 Przejdź do następnej wiadomości
Adalbertus jest aktualnie niedostępny  Adalbertus
Miejsce: Gdańsk
Member
Nie ¿ebym akurat mia³ co¶ bardzo wa¿nego do powiedzenia, ale przed chwil± Piotr przys³a³ mi wiadomo¶æ, ze zosta³ zatwierdzony mój "avatar" (co za s³owo?!)- chcê wiêc zobaczyæ, jak wygl±da na forum moja lekko ju¿ podniszczona twarzyczka Embarassed .
A tak przy okazji - trafi³em na taki link :
http://historicus.umk.pl/cmentarz/
dotycz±cy cmentarza ¶w.Jerzego w Toruniu.
Sam cmentarz jest mi o tyle bliski, ¿e pochowana tam jest najbli¿sza rodzina mojej ¿ony, ale mo¿e kto¶ znajdzie jak±¶ informacjê dla siebie.
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyñski

Pozdrawiam
------------------
Wojciech Beszczyński
Odp: Internetowe strony cmentarzy [wiadomość #144 jest odpowiedzią na wiadomość #143] Thu, 01 June 2006 18:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
adamkami
Senior Member
¦wietna strona. Na pewno bêdzie dobrym przyczynkiem do dyskusji o postaci naszej bazy cmentarzy, do której siê szykujemy.

Dla mnie osobi¶cie problemem jest sporz±dzenie planu cmentarza. Nie musi przecie¿ byæ na tyle dok³adny, ¿eby niezbêdne by³o stosowanie zawodowych narzêdzi geodezyjnych (sk±d zreszta je wzi±æ Laughing ). Ale dobry plan zdecydowanie u³atwia odszukanie zindeksowanego nagrobka.

Adam Kamiñski

P.S.
Witam w klubie posiadaczy avatara Very Happy
Odp: Internetowe strony cmentarzy [wiadomość #267 jest odpowiedzią na wiadomość #143] Fri, 22 September 2006 14:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
RzygaczGruen jest aktualnie niedostępny  RzygaczGruen
Junior Member
To mój pierwszy post na Pañstwa forum, wiêc na pocz±tek k³aniam siê wszystkim, a zaraz potem, skoro mowa tu o stronach internetowych cmentarzy, pozwalam sobie zaproponowaæ zajrzenie do Wydzia³u Nekriografii Akademii Rzygaczy, gdzie kilka ze starych gdañskich cmentarzy zosta³o ju¿ opisanych, a nastêpne bêd± sukcesywnie opracowywane.
Pozdrawiam
Grün
Odp: Internetowe strony cmentarzy [wiadomość #268 jest odpowiedzią na wiadomość #267] Fri, 22 September 2006 20:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
adamkami
Senior Member
Tak mi siê wydawa³o to oczywiste, ¿e wszyscy znaj± Akademiê Rzygaczy: http://www.rzygacz.webd.pl/, ¿e nawet nie wpad³em na pomys³, ¿eby wspomnieæ tu o tej stronie Wink. Ale "lada moment" siê poprawiê: Akademia trafi do naszych linków.

Je¶li chodzi o Wydzia³ Nekriografii, wydaje mi siê, ¿e trzeba bêdzie pomy¶leæ o ¶cis³ej wspó³pracy. My mamy troszkê inne podej¶cie do tematu cmentarzy, ale wydaje mi siê, ¿e jeste¶my w stanie siê bardzo dobrze uzupe³niaæ.

Adam Kamiñski
Odp: Internetowe strony cmentarzy [wiadomość #269 jest odpowiedzią na wiadomość #268] Sat, 23 September 2006 13:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
No i bardzo dobrze Smile Na powtarzanie tej samej pracy szkoda czasu. A pozwolê sobie zapytaæ - nie chcia³bym bowiem wchodziæ w drogê - na czym polega odmienno¶æ podej¶æ?
G.
Odp: Internetowe strony cmentarzy [wiadomość #270 jest odpowiedzią na wiadomość #269] Sat, 23 September 2006 16:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
adamkami
Senior Member
Je¶li chodzi o odmienno¶æ sposobu podej¶cia do tematu cmentarzy, to moim zdaniem sprawa wygl±da tak:

PTG jest zainteresowane g³ównie indeksowaniem nagrobków. Robimy zdjêcia wszystkch nagrobków, potem tworzymy indeksy i umieszczamy to w bazie danych publicznie dostepnej, tak aby wszyscy genealodzy mogli ³atwo odnale¼æ nagrobki swoich przodków. Z braku miejsca nie umieszcamy wszystkich zdjêæ na stronie, ale damy mozliwo¶æ kontaktu tak, ¿eby odoba zainteresowana mog³a dostaæ takie zdjêcie bez konieczno¶ci osobistego wyjazdu na cmentarz. Niektórzy rzeczywi¶cie mieszkaja bardzo daleko. Marzy nam siê równie¿ sporz±dzanie mapek cmentarzy z oznaczonymi poszczególnymi nagrobkami, tak aby by³o je ³atwiej odnale¼æ.

Wydzia³ Nekriografii Akademii Rzygaczy z tego co zauwa¿y³em zajmuje siê raczej ogólnym opisem cmentarza umieszczaj±c zdjêcia co ciekawszych nagrobków.

W ten sposób mo¿na by³oby u nas, zamiast próbowaæ tworzyæ w³asne opisy podaæ link do Was. My robi±c nasz± robotê moglibysmy dostarczaæ Wam dane, ¿eby wzbogacaæ Wasze opisy o kolejne cmentarze.

Adam Kamiñski
Odp: Internetowe strony cmentarzy [wiadomość #271 jest odpowiedzią na wiadomość #270] Sat, 23 September 2006 18:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
To wspaniale. W takim razie strony o konkretnych cmentarzach w Akademii powinny mieæ równie¿ odno¶niki do baz danych o nagrobkach - wtedy kó³ko by³oby w pe³ni zamkniête. Jak mogê siê dowiedzieæ gdzie ich szukaæ?
Odp: Internetowe strony cmentarzy [wiadomość #272 jest odpowiedzią na wiadomość #271] Sat, 23 September 2006 20:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
adamkami
Senior Member
Juz mamy zrobione kilka indeksów. Aktualnie jeste¶my w trakcie przygotowywania bazy i strony obs³ugujacej t± bazê. Jak tylko bêdzie co¶ gotowe dam znaæ.

Adam Kamiñski
Odp: Internetowe strony cmentarzy [wiadomość #289 jest odpowiedzią na wiadomość #271] Sun, 08 October 2006 13:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Uprzejmie informujê, ¿e ruszy³ Wydzia³ Nekriografii Akademii w wersji niemieckiej. Je¶li utrzymuj± Pañstwo kontakty (a domy¶lam siê, ¿e tak) z niemieckojêzycznymi Gdañszczanami, to mo¿e ich to zainteresowaæ. Artyku³ów niemieckich bêdzie sukcesywnie przybywa³o.
Uk³ony
Grün
Odp: Internetowe strony cmentarzy [wiadomość #354 jest odpowiedzią na wiadomość #289] Sun, 26 November 2006 18:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
adamkami
Senior Member
No i w koñcu ruszy³a nasza baza cmentarzy. Na razide jest tylko kilkana¶cie cmentarzy, ale mamy nadziejê dodac wkrótce nastêpne.

Adam Kamiñski
Odp: Internetowe strony cmentarzy [wiadomość #356 jest odpowiedzią na wiadomość #354] Wed, 29 November 2006 23:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
A czy mogê poprosiæ o jaki¶ namiar?
Odp: Internetowe strony cmentarzy [wiadomość #357 jest odpowiedzią na wiadomość #356] Wed, 29 November 2006 23:11 Przejdź do poprzedniej wiadomości
adamkami1 jest aktualnie niedostępny  adamkami1
Junior Member
Menu "Bazy Danych/Baza cmentarzy" albo na skróty http://www.ptg.gda.pl/index.php/baza-cmentarzy/

Adam Kamiñski
Poprzedni wątek: Osowo - cmentarz - Ciekawe akcje
Następny wątek: Cmentarz w Jabłowie
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 08:48:01 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund