Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Geografia Pomorza » Jaka to miejscowość?
Jaka to miejscowość? [wiadomość #5144] Thu, 11 November 2010 23:03 Przejdź do następnej wiadomości
kazikk29 jest aktualnie niedostępny  kazikk29
Member
Witam.
Mam problem z rozszyfrowaniem nazw miejscowo¶ci.Najgorsze jest to ¿e pomimo i¿ metryka jest pisana rêcznie w jêzyku polskim nie mogê ani odczytaæ ani zlokalizowaæ wpisanych miejscowo¶ci urodzenia pana m³odego i miejsce zamieszkania jego rodziców oraz nazwisko panieñskie matki m³odego.Pó³ dnia nad tym ¶lêczê i nic.Pomó¿cie
Pozdrawiam
Kazimierz

ps.co to znaczy
"odpis niniejszy sporz±dzony z rejestru bocznego zastêpuje rejestr g³ówny"
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5146 jest odpowiedzią na wiadomość #5144] Fri, 12 November 2010 16:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerzy1959 jest aktualnie niedostępny  jerzy1959
Junior Member
Witaj

Wydaje mi siê, ¿e jedna z miejscowo¶ci to K£OKOCK/ ale chyba pisana "fonetycznie".

Popatrz na mapê
http://www.mapywig.org/m/wig100k/P37_S28_LIPNO_1935.jpg

Matka pana m³odego to Marianna z domu W³aszyñska / je¶li popatrzeæ na ten K³okock to wygl±da, ¿e urzêdnik nie pisa³ "kreseczki" nad L.

Mo¿e trochê to pomo¿e

Pozdrawiam Jerzy

Jerzy
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5147 jest odpowiedzią na wiadomość #5146] Fri, 12 November 2010 16:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam.
Mapa bardzo siê przyda.
Dziêki za podpowied¼ i odpowied¼.Zostaje jeszcze do odczytania miejscowo¶æ urodzenia "m³odego".
Pozdrawiam
Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5149 jest odpowiedzią na wiadomość #5147] Fri, 12 November 2010 18:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member

Witaj

A gdzie ten "urzêdnik "Stanu Cywilnego robi³ ten odpis?
Miejscowo¶æ to Hennig?

Pozdrawiam
Jerzy

Jerzy
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5150 jest odpowiedzią na wiadomość #5149] Fri, 12 November 2010 19:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
A nie jest to czasem jego "urzêdnika" podpis.
Chodzi o miejsce urodzenia "m³odego"-koñcówka ...bszczan!
Pozdrawiam
Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5151 jest odpowiedzią na wiadomość #5150] Fri, 12 November 2010 20:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member

Mam podejrzenia, ¿e urzêdnik by³ "na bakier" z pisowni±, bo przypatrz siê KLOKOTZK to w/g mnie "z" zosta³o dopisane pó¼niej.
Przeszuka³em wszystkie dostêpne mi spisy miejscowo¶ci i mapy z niemieckimi i polskimi nazwami i NIC nie pasuje.
Powiêkszy³em do gigantycznych rozmiarów i pierwsza litera to B- patrz na nazwisko panny m³odej.
Druga mo¿e byæ "zlepkiem" "e" "j" nastêpna to mo¿e byæ "a"- popatrz na "a" w nazwisku Rakowski/ pod spodem/

P.S.
Mnie chodzi³o o formu³kê

Urzêdnik Stanu Cywilnego
w....HENIG....?

podpis urzêdnika jest du¿o ni¿ej

Spotka³em siê ju¿ z takim odpisem z rejestru bocznego- chodzi³o wtedy o to, ¿e oryginalne ksiêgi ju¿ nie istnia³y i po latach
udowadniano na podstawie sumariuszy , ksiêgi ochrzczonych itp. ¿e takie ma³¿eñstwo zosta³o zawarte.

Jerzy

Jerzy
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5152 jest odpowiedzią na wiadomość #5151] Fri, 12 November 2010 20:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member

Ca³y czas nie daje mi spokoju pewna my¶l.
Przecie¿ to jest odpis z rejestru zrobiony przez USC.
A przecie¿ w parafii lub w archiwum w³a¶ciwym dla tej parafii powinny byæ jakie¶ "zapiski" np. zapowiedzi./pan m³ody musia³ przynie¶æ odpis z miejscem urodzenia/
¦lub bra³o siê w parafii panny m³odej czyli w tym wypadku Dêbowa £±ka.

Jerzy

Jerzy
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5153 jest odpowiedzią na wiadomość #5152] Fri, 12 November 2010 22:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam.
W ¿yciu bym nie przypuszcza³ ¿e zapisy zrobione przez urzêdnika usc bêd± szyfrogramem i to nie do odszyfrowania.Równie¿ przejrza³em dostêpne mi spisy spisy niemiecko-polskie i polsko-niemieckie miejscowo¶ci,wszelakie mapy dalszych i bli¿szych okolic,wraz ze wspó³czesnymi spisami map samochodowymi i NIC.
Dziêki za podpowied¼ co do zapisków ko¶cielnych.Chcia³em tego unikn±æ,bo tam nie lepsza kaligrafia,ale skoro chcê znaæ miejscowo¶ci znajduj±ce siê na akcie ¶lubu to nie mam innego wyj¶cia.A mog± byæ "wielkim"odkryciem co do dalszego poszukiwania KORZENI.
Dziêkujê i pozdrawiam
Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5155 jest odpowiedzią na wiadomość #5144] Fri, 12 November 2010 23:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Jak dla mnie to nazwa miejscowosci K³obuck (German: Klobutzko).

Wynik ten osiagnalem probujac wypowiedziec to co tam jest napisane , do reszty urzylem skojazen wyszukiwarki internetowej. pozdrawiam

Marek

Marek Zając
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5158 jest odpowiedzią na wiadomość #5144] Sat, 13 November 2010 17:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj

spróbuj przeszukaæ te s³owniki, mo¿e co¶ pomog± "dopasowaæ"
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/

Jerzy

Jerzy
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5159 jest odpowiedzią na wiadomość #5158] Sat, 13 November 2010 19:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj.
Dziêki i ju¿ zagl±dam.A s± inne "kawa³ki"mapy które mi podes³a³e¶?
Pozdrawiam
Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5163 jest odpowiedzią na wiadomość #5159] Sat, 13 November 2010 23:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj

Tak s± inne kawa³ki, tylko muszê poszukaæ w swoim "magazynie linków".
Stworzy³em sobie co¶ takiego,bo mieszkam daleko od "terenu moich poszukiwañ" i to mi pomaga "dopasowywaæ miejsca i nazwy"

Pozdrawiam

Jerzy
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5164 jest odpowiedzią na wiadomość #5163] Sun, 14 November 2010 09:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj.
Mapy siê przydadz± i to bardzo.Choæby w nowo za³±czonym skanie.Nie mogê odczytaæ miejscowo¶ci zamieszkania "m³odej" w powiecie Kwidzyn,oraz co jest zapisane przed nazwiskiem ojca m³odej.Jest tam co¶ takiego "od dawna zmar³ego Augusta..."ale co¶ jeszcze.
Pozdrawiam
Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5166 jest odpowiedzią na wiadomość #5144] Sun, 14 November 2010 10:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Adlig Liebenau = Lignowy Szlacheckie

Staszek
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5168 jest odpowiedzią na wiadomość #5166] Sun, 14 November 2010 10:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Lignowy Szlacheckie sie zgadzaj±-to jest miejsce urodzenia.
Ja pyta³em o miejsce zamieszkania.Nie mogê odszyfrowaæ pierwszej litery-byæ mo¿e to jest "A"?
Pozdrawiam
Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5169 jest odpowiedzią na wiadomość #5168] Sun, 14 November 2010 10:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Ja tam nie widzê ¿adnego innego miejsca zamieszkania na A. Jest tylko Adlig Liebenau (Lignowy Szlacheckie) kreis Marienwerder.
Który to rok i co za akt oraz jakie nazwiska? Napisz na priv: piesta@hot.pl

Staszek
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5173 jest odpowiedzią na wiadomość #5169] Sun, 14 November 2010 13:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj

to "pozosta³e kawa³ki" mapy
http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100

Zaraz spróbujê przygl±dn±æ siê temu drugiemu skanowi

Pozdrawiam

Jerzy
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5175 jest odpowiedzią na wiadomość #5144] Sun, 14 November 2010 13:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Topol jest aktualnie niedostępny  Topol
Senior Member
Witam,
je¶li jeszcze nie rozwi±zane, to chcia³bym podpowiedzieæ,
¿e to by³a córka "ju¿ (bereits) od dawna zmar³ego Augusta..."

A ta miejscowo¶æ ? pierwsza litera to mo¿e byæ "B" albo "R"
ale to tylko moje sugestie

Pozdrawiam
Józef Topoliński

www.topolinscy.eu
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5177 jest odpowiedzią na wiadomość #5173] Sun, 14 November 2010 14:37 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member

Z tego "zapasu" te¿ czasem korzystam
ftp://mapy.ziomal.org/

Jerzy
Poprzedni wątek: RUDOLFSHOW - Jaka to miejscowość
Następny wątek: Szczulpin dzisiaj nie mogę znaleźć
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 10:32:30 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund