Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Poszukuję braci - Wojciecha i Leona Sikorów
Poszukuję braci - Wojciecha i Leona Sikorów [wiadomość #18734] Sun, 05 September 2021 19:56
KarolB jest aktualnie niedostępny  KarolB
Junior Member
Dzie dobry!

Drodzy formuowicze, zwracam si z uprzejm prob o pomoc w poszukiwaniach dwch braci mojej prababci - Wojciecha i Leona Sikorw.

Oboje pochodzili z Wielkopolski, ale do szybko oboje przenieli si na Pomorze, gdzie ju osiadli na stae.

Starszym bratem by Leon Sikora (ur.4 kwi 1895 roku, zm. 21 mar 1941 w KL Sachsenhausen), natomiast Wojciech (ur.22 kwi 1898, zm. 14 cze 1942 w Kamieniu Pomorskim) by od niego 3 lata modszy. Oboje byli synami Andrzeja Sikory i Julianny Sikory z domu Koniecznej.

Nie wiem niestety wiele na ich temat. Prawdopodobnie oboje mieszkali w okolicach Kosakowa oraz arnowca. Wanie w arnowcu mieszkaa ona Leona - Jadwiga z domu Szmit, z dziemi - Joann, Szczepanem i Kazimierzem.

Co do Wojciecha, to nie wiem dokadnie gdzie mieszka, cho miejsce jego zgonu (oraz sama data mierci) - Kamie Pomorski - moe sugerowa, e mieszka wanie tam (dat mierci zapisano na jego akcie urodzenia). Nie wiem jak nazywaa si jego ona, ani czy mia dzieci.

Bardzo bym chcia odnale groby potomkw Wojciecha i Leona, eby chocia sprbowa nawiza kontakt z rodzin!

Pozdrawiam i z gry dzikuj za pomoc,
Karol B.

[Uaktualnione dnia: Sun, 05 September 2021 19:57]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Poprzedni wątek: Nazwisko Dawidowski
Następny wątek: poszukuję Leon Gronka ur.Brody gm. Gniew w 1900 lub 1901roku
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Sep 07 17:10:24 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund