Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Łacina » bardzo proszę
bardzo proszę [wiadomość #11332] Tue, 05 March 2013 11:02 Przejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Bardzo prosze o przetumaczenie, dla mnie nie cakiem zrozumiaego, aktu z Bonina dot Jana Szelepy i Katarzyny Korzeniowskiej
pozdrawiam
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.

[Uaktualnione dnia: Wed, 06 March 2013 14:49]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: bardzo proszę [wiadomość #11351 jest odpowiedzią na wiadomość #11332] Thu, 07 March 2013 20:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
Pani Jolu,
su odpisem, ale nie jestem pewien wszystkich kocwek.
Po wrzuceniu tego na Google tumacz, i korzystajc ze sownika, co z tego Pani wyjdzie.

Bonin,
Anno eodem.
Die vero duodecima /12ma/ July 1XXX.
Ego Nocolaus Sztobicki Vicarius Ecclesiae Collegiatae Janoviensis [w Janowie] benedixi Matrimonium inter
LL [Laboriosorum] Joannem Szelepa et Catharinam Korzeniewska
sine banis [moe chodzi o bannis?] cum consensu
Perillustris Reverendi Domini Antonij Potkowski
Canonici Posnaniae Judicis et Surogati Consistorij
Janoviensis ob certa rationes, d?uos de impedimentis
Canonici ipse Supra Memoratum Judea examinavit.
Testes fuerunt: Matthias Dominicus Monachowicz,
Gregorius Staniszewski et
Josephus Sakowicz.

pozdrawiam,
Roman M.
Odp: bardzo proszę [wiadomość #11352 jest odpowiedzią na wiadomość #11351] Thu, 07 March 2013 20:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
malrom napisa(a) dnia czw, 07 marzec 2013 08:53

Pani Jolu,
su odpisem, ale nie jestem pewien wszystkich kocwek.
Po wrzuceniu tego na Google tumacz, i korzystajc ze sownika, co z tego Pani wyjdzie.

Bonin,
Anno eodem.
Die vero duodecima /12ma/ Julij 1XXX.
Ego Nicolaus Sztobicki Vicarius Ecclesiae Collegiatae Janoviensis [w Janowie] benedixi Matrimonium inter
LL [Laboriosorum] Joannem Szelepa et Catharinam Korzeniewska
sine banis [moe chodzi o bannis?] cum consensu
Perillustris Reverendi Domini Antonij Potkowski
Canonici Posnaniae Judicis et Surogati Consistorij
Janoviensis ob certa rationes, d?uos de impedimentis
Canonici ipse Supra Memoratum Judea examinavit.
Testes fuerunt: Matthias Dominicus Monachowicz,
Gregorius Staniszewski et
Josephus Sakowicz.

pozdrawiam,
Roman M.

[Uaktualnione dnia: Thu, 07 March 2013 20:55]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: bardzo proszę [wiadomość #11353 jest odpowiedzią na wiadomość #11352] Thu, 07 March 2013 21:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Dzikuje Romanie Smile
czy ja dobrze rozumiem, e Katarzyna bya ydwk, ktra przesza na katolicyzm , czy ydem by Jan ??
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: bardzo proszę [wiadomość #11354 jest odpowiedzią na wiadomość #11353] Thu, 07 March 2013 22:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Iudaea to ydwka
Iudaeus to yd
W akcie jest chyba stara forma zapisu Judea / zamiast Iudaea/,
ale pewnoci nie mam. Prosz zapyta jakiego dobrego acinnika.

pozdrawiam,
Roman M
Odp: bardzo proszę [wiadomość #11355 jest odpowiedzią na wiadomość #11354] Fri, 08 March 2013 07:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Dzikuje, Romanie Smile
Jola

Odp: bardzo proszę [wiadomość #11357 jest odpowiedzią na wiadomość #11353] Sat, 09 March 2013 08:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kaszubek jest aktualnie niedostępny  Kaszubek
Member
Pani Jolko
W metryce lubu nie ma nic o ydach, Tre jest taka:

Ego vicarius benedixi - ja, wikariusz pobogosawiem maestwo
inter laboriosos ACC po inter!) - midzy pracowitymi ...
sine bannis - bez zapowiedzi
cum consensu - za zgod
perillustris - przewielebnego ksidza, ... sdziego ...
ob certas rationes - ze wzgldu na pewne sprawy
duas de impedimenti canonici - wynike z przeszkd kanonicznych
ipse supra Memoratus Iudex(!) examinavit - (ktre) sam wyej wspomniany sdzia bada

Pozdrowienia MJ
Odp: bardzo proszę [wiadomość #11358 jest odpowiedzią na wiadomość #11357] Sat, 09 March 2013 12:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Bardzo dzikuje, o tych przeszkodach pewnie si ju nigdy nie dowiem
pozdrawiam
Jola

Odp: bardzo proszę [wiadomość #11359 jest odpowiedzią na wiadomość #11358] Sat, 09 March 2013 14:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Pani Jolu

Z tego zapisu metrykalnego wynika, e przeszkody do maestwa byy badane przez sd biskupi (Konsystorz), cho powoano si tylko na nazwisko jednego sdziego. Musia by sporzdzony jaki dokument, a nastpnie zawiadomiono parafi te na pimie. Jeeli w archiwum archidiecezjalnym jest alfabetyczny indeks spraw Konsystorza, albo Kurii, odszukanie nie powinno by trudne. Najczciej "przeszkod" wymagajc zezwolenia hierarchii kocielnej (a do Watykanu) byo pokrewiestwo narzeczonych. Jaka to bya parafia?

Pozdrawiam. MJ

Odp: bardzo proszę [wiadomość #11360 jest odpowiedzią na wiadomość #11359] Sat, 09 March 2013 15:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Witaj,
parafia to Janw Podlaski, niestety nie wiem nic wicej o tej parze. Na razie "zbieram" nazwiska czce si z moimi z tego regionu. A ten zapis mnie zaciekawi z uwagi na Korzeniewsk.
pozdrawiam
Jola

Odp: bardzo proszę [wiadomość #11361 jest odpowiedzią na wiadomość #11360] Sat, 09 March 2013 16:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Pani Jolu
Pytaem o parafi, bo na tej samej karcie znalaza si wie Cielenica (Podlasie) i Bonin (chyba poznaskie). Prosz zwrci uwag, e ksidz P., kanonik kolegiaty poznaskiej wystpuje jako sdzia doproszony (Iudex Subrogatus) do konsystorza janowskiego. W Janowie Podlaskim przez pewien czas istniao biskupstwo. To moe stanowi wskazwk, gdzie poszukiwa "przeszkd". Czasem lub rejestrowano dwukrotnie: w parafii, gdzie odbya si ceremonia i w parafii zamieszkania panny modej. Trafia Pani na zapis nietypowy, by moe ciekawy.
Pozdrowienia z Poznania. MJ

Odp: bardzo proszę [wiadomość #11362 jest odpowiedzią na wiadomość #11361] Sat, 09 March 2013 18:01 Przejdź do poprzedniej wiadomości
jolka
Senior Member
Bardzo dzikuje za wyjanienia. Obie wioski - Cielenica jak i Bonin le na Podlasiu. Jeli kiedy si co wyjani w zwizku z tym lubem poinformuje w tym wtku Smile.
Pozdrawiam
Jola

Poprzedni wątek: prośba o ustalenie wieku zmarłej
Następny wątek: akt ślubu 1704 r. parafia Bobowo
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Jul 31 17:01:43 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund