Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Historia z aukcji internetowych
Historia z aukcji internetowych [wiadomość #8773] Sun, 09 October 2011 19:20 Przejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostÄ™pny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam,
Czêsto dla potrzeb poszukiwañ korzeni rodzinnych, zbieram ró¿ne pami±tki z obszaru powiatu starogardzkiego,i tak wiêc, trafiaj± do mnie ró¿ne starocie: jakie¶ listy z XIX wieku, nie¶miertelnik, zdjêcia, ksi±¿ki czy pocztówki(tylko Starogardu).
Ostatnio kupi³em na aukcji, do mojej kolekcji, dowód osobisty z Czarnej Wody, tak dla ciekawo¶ci, by go mieæ.
Otwieraj±c dzisiaj list z przesy³k±, cieszy³em,¿e mam co¶, z miejscowo¶ci w której mieszka³a moja rodzina.
Dowód osobisty wystawiony by³ w dniu 26 pa¼dziernika 1934 r. na nazwisko Liszewski? Brunon i tak w³a¶ciwie bym go od³o¿y³ z powrotem do koperty, gdy nie, podpis i piecz±tka wystawiaj±cego dokument.
Wystawiaj±cym go, okaza³ siê mój pradziadek, Jan Ebertowski, który widaæ ju¿ wtedy by³ so³tysem Czarnej Wody(do 1944r.). Nie mam oprócz dwóch zdjêæ na których on jest, ¿adnych pami±tek po nim, a tu takie znalezisko, jego pismo.
Uzupe³niem jego historii ¿ycia,jest pó¼niejsze aresztowanie, pobyt w obozie Stutthof i ¶mieræ w czasie ewakuacji z obozu po 26 stycznia 1945 r.
Lubiê takie niespodzianki, które uzupe³niaj± moje zbiory.
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Historia z aukcji internetowych [wiadomość #8776 jest odpowiedzią na wiadomość #8773] Mon, 10 October 2011 08:22 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostÄ™pny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Lubiê takie niespodzianki Smile))

Pracujê w Muzeum Ziemi Ko¶cierskiej, wiêc ludzie czasami co¶ przynosz±, ¿eby przekazaæ do zbiorów lub po prostu siê pochwaliæ, ¿e maj± sami niez³e zbiory. Z tym wi±¿± siê 2 niesamowite zdarzenia dla mnie:

1. w 2010r. pracowa³a w muzeum pani w ramach prac spo³ecznie u¿ytecznych, której te¶æ krótko przed tym zmar³, przynios³a do muzeum w celu przekazania do zbiorów zdjêcia. Zaczê³am je przegl±daæ (bo wiedzia³am, ¿e te¶æ tej pani urodzi³ siê w mojej wiosce) i o ma³o mnie piorun nie trafi³: na jednym ze zdjêæ sta³ sobie mój osobisty w³asny dziadek Smile))

2. mieli¶my kiedy¶ wizytê lokalnego kolekcjonera staroci, który nie lubi rozstawaæ siê ze swoimi zbiorami, przyszed³ tylko, ¿eby pokazaæ co ma. Kolega, który to przegl±da³, skojarzy³ jeden dokument ze mn±. Okaza³o siê, ¿e by³ tam ausweis pradziadka mojego mê¿a. By³o to o tyle dla mnie szczególne znalezisko, ¿e mój m±¿ nie zna w ogóle rodziny swojego ojca, gdy¿ ten nie interesowa³ siê synem. Nie mieli¶my wiêc w domu zdjêæ ani ¿adnych innych archiwaliów zwi±zanych z t± ga³êzi±. Pan kolekcjoner widz±c moj± reakcjê na dokument pradziadka przekaza³ mi go. To by³o dopiero szczê¶cie Smile))

Tak na marginesie nazwisko z dowodu, który Mariusz pokaza³ to Cissewski, a nie Liszewski.

pozdrawiam
Iza
Poprzedni wÄ…tek: Archiwum Diecezjalne w Pelplinie
Następny wątek: Gazeta Grudziądzka w czasie I wojny światowej
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Oct 09 06:03:28 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund