| podwójne imiona [wiadomość #6405] |
Tue, 22 February 2011 18:30  |
 |
wamke
|
Senior Member |
|
|
witam, przegl±daj±c indeksy chrztów z parafii Ostrowite, Ogorzeliny i Lichnowy czyli historycznej Kosznajderii (sk±d i moi przodkowie pochodz±), rzuci³o mi siê w oczy zaskakuj±co du¿a liczba dzieci z dwoma a nawet trzema i czterema imionami; jak my¶licie, czym to by³o spowodowane??
pozdrawiam
andrzej wamke
Andrzej Wamke
|
|
|
|
| Odp: podwójne imiona [wiadomość #6457 jest odpowiedzią na wiadomość #6405] |
Thu, 24 February 2011 08:47   |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Dwa imiona to raczej mnie nie dziwi±, dzisiaj te¿ mamy wielu ludzi z dwoma imionami. W mojej rodzinie zauwa¿y³am tendencjê do nadawania tylko pojedynczych imion, je¶li zdarza³y siê dwa, to przewa¿nie by³a taka historia, ¿e w okolicach chrztu dziecka przypada³ dzieñ po¶wiêcony któremu¶ ze ¶wiêtych (np. brat mojej mamy nazywa siê Henryk Micha³, Micha³ dlatego, ¿e urodzi³ siê 29 wrze¶nia, czyli w dzieñ tego patrona).
3 i 4 imiona kojarzê raczej z rodzinami ewangelickimi. Mój dziadek nazywa³ siê Wilhelm Otto Paul, wszyscy w jego rodzinie nosili co najmniej 2 imiona, ale czê¶ciej by³y to 3. Dawno temu przeczyta³am gdzie¶, ¿e w niemieckiej tradycji na co dzieñ u¿ywa siê tego imienia, które stoi "najbli¿ej" nazwiska (czyli w przypadku dziadka - Paul), a nie pierwszego. Czy kto¶ spotka³ siê z takim pogl±dem? W przypadku dziadka to siê zgadza, gdy¿ nazywano go Paw³em. Ale te¿ z dzieciñstwa pamiêtam swoje zdziwienie, ¿e dziadka rówie¶nicy mówi± do niego Willi.
Pewnie Ci nie pomog³am, je¶li chodzi o Twoje pytanie, ale postanowi³am napisaæ moje spostrze¿enia, bo jestem ciekawa pogl±dów innych na ten temat.
pozdrawiam
Iza Wysiecka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: podwójne imiona [wiadomość #6551 jest odpowiedzią na wiadomość #6405] |
Wed, 02 March 2011 18:54   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Znam tamte wypowiedzi. Dlatego mój poprzedni post zbacza ju¿ w kierunku badañ nad Kosznajderi±.
Na marginesie. Jako ciekawostkê mogê podaæ, ¿e znane s± przypadki nadawania do o¶miu imion. Przyk³ady takich aktów chrztu poda³em w Genepedii (t³umaczenia z j. ³aciñskiego).
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Thu, 03 March 2011 21:49] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: podwójne imiona [wiadomość #6554 jest odpowiedzią na wiadomość #6405] |
Wed, 02 March 2011 19:26   |
 |
wamke
|
Senior Member |
|
|
Witam, ksi±¿ka to praca zbiorowa pod redakcj± W³odzimierza Jastrzêbskiego, wydawnictwo Logo, Bydgoszcz-Tuchola 2003. A co do kosznajderskich przodków to akurat nazwisko WAMKE nie jest kosznajderskie, lecz moi przodkowie z Kosznajderii: Behrendt, Schwemin, Theus (lub Theis), tylko, ¿e te nazwiska s± do¶æ rozpowszechnione i do tego w parafii Tuchola zachowa³o siê ma³o ksi±g (bo tu najbli¿si moi przodkowie mieszkali), wiêc trudno bêdzie ustaliæ niektóre powi±zania rodzinne i cudem bêdzie je¶li uda mi siê "dokopaæ" do przodków urodzonych w Kosznajderii.
Pozdrawiam
Andrzej Wamke
Andrzej Wamke
[Uaktualnione dnia: Wed, 02 March 2011 19:30] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: podwójne imiona [wiadomość #6555 jest odpowiedzią na wiadomość #6405] |
Wed, 02 March 2011 19:49   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
W uzupe³nieniu tego co poda³ Andrzej dodam, ze ksi±¿ka ta zawiera zbiór 15 z 17 referatów wyg³oszonych na konferencji naukowej jaka odby³a siê w Tucholi w dn. 5 i 6 wrze¶nia 2003 r.
Z racji na niski nak³ad (400 egz.) i k³opoty z dostêpem, podajê spis tre¶ci:
I. Kosznajderia/Kosznajdrzy - dzieje - historia
- Grupy etniczne Pomorza
- Powstanie i dzieje wsi kosznajderskich do 1466 r.
- Znacz±ce osobowo¶ci Kosznajderii w XIX i I po³owie XX wieku
- ¯ycie codzienne Polaków i Niemców na terenie Kosznajderii w okresie miêdzywojennym
- Kosznajdrzy i Kosznajderia w latach 1920-1945
- Pozbawieni swojej ma³ej Ojczyzny - ucieczka, wysiedlenie/wypêdzenie Kosznajdrów w latach 1945-1950
- Zarys dziejów trzech wiosek kosznajderskich: D±brówki, Du¿ej Cerkwicy i Obkasu
- Kosznajdrzy w ¶wietle spisu ludno¶ciowego z 3 grudnia 1939 roku
II. Kosznajderia/Kosznajdrzy w literaturze, edukacji i biografistyce
- Nazwiska Kosznajdrów
- Etymologia nazw wybranych wsi kosznajderskich
- Obraz Kosznajderii w serii wydawniczej "Koschneiderbücher" ks. dr. Josepha Rinka
- Kosznajderia w twórczo¶ci Güntera Grassa
- ¦wiadomo¶æ/to¿samo¶æ regionalna i czynniki j± kszta³tuj±ce na przyk³adzie Kosznajderii w XX wieku
- Kosznajderia a edukacja regionalna pogranicza pomorsko-krajeñskiego
- Losy rodziny Rosentreter
Swoistego rodzaju ciekawostk± tej pozycji s± plany w/w gmin wiejskich zawieraj±ce wiele nazw w³asnych, dzi¶ ju¿ zapomnianych. Nazwy te zosta³y zdefiniowane i opisane.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Wed, 02 March 2011 19:56] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: podwójne imiona [wiadomość #6572 jest odpowiedzią na wiadomość #6405] |
Wed, 02 March 2011 23:25   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Ciekawy sposób na unikniêcie odpowiedzi. Tak siê sk³ada, ¿e chyba tak¿e przeczytaem ju¿ wszystko o Kosznajderii co jest wydane w j. polskim lecz nadal cierpiê na g³ód wiedzy w tym temacie. Masz racjê. Skoñczmy ten temat. Dla wszystkich wszystko sta³o siê jasne.
Janusz Wegner
[Uaktualnione dnia: Thu, 03 March 2011 09:06] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: podwójne imiona [wiadomość #6989 jest odpowiedzią na wiadomość #6567] |
Tue, 05 April 2011 18:44   |
sympatykPTG
|
Member |
|
|
|
Witam panie Krzysztofie,mam pytanie dotyczace moich przodkow, czy moze byli Kosznajderami? Moj dziadek ORNAS, jego mama byla z domu SIWELSKA, ale jej przodkowie to SZYWEL, SZYWEBAN, SZYWELBAIN, SCHIWELBEIN,SCHIFFELBEIN ? / rozne odmiany/ babcia SZLAGOWSKA / SCHLAGOWSKA moze od SCHLAGA?/ prabacie to GIERSZEWSKA /GIERSCHEWSKA/ moze od GIERSZ, GIERSCH, albo od przydomku Giersz-Puzdrowski, nie wiem. Jeszcze LANGOWSKA lub LENGOWSKA /od LANG czy od Lêgi?/,PENKOWSKA/PENK?/ NEUMAN. Wszyscy z Kaszub i Kociewia Natomiast BOROWIACY, to DYGULA, DIGULLA, HOLC, HOLTZ. Jezeli bedzie mial Pan chwile czasu i ochote, to prosze o odpowiedz, serdecznie dziekuje. Renata.
|
|
|
|
|
|
|
|