|
|
| Odp: Franciszek Etmański i Władysława Tryba [wiadomość #5317 jest odpowiedzią na wiadomość #4367] |
Mon, 22 November 2010 23:11   |
MariaE
|
Member |
|
|
Znalazam co na ten temat. Dodaj jakby kto potrzebowa.
Rodzice Franciszka nazywali si Jzef Etmaski i Paulina Krusin.
Paulina prdzej wysza za za m za Jzefa Marcina Domian i mieli dzieci: Ann(1892), Jana(1890), Mart Franciszk(1895), Franciszka(1897), Edmund(1898).
Paulina Krusin i Jzef Domian wzili lub w 1888 roku w Kocierzynie. Jzef Domian umar w 1900 r. w Kocierzynie, majc lat 51.
Jzef Etmaski z Paulin Krusin-Domian wzili lub w 1901 r. w Kocierzynie. W tym samym roku urodzi si Franciszek Etmaski, ktry potem zamieszka w Starogardzie Gdaskim z on Wadysaw Tryba, z ktr mia 9 dzieci.
Nie doszukaam si miejsca urodzenia Wadysawy Tryba, wiem tylko, e byo to w 1905 roku.
Jeli kto wie, to prosz o podzielenie si informacjami.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Franciszek Etmański i Władysława Tryba [wiadomość #5358 jest odpowiedzią na wiadomość #5349] |
Thu, 25 November 2010 06:04   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
"...Ertmascy to grale..."
Syszaem kiedy takie powiedzenie, e
"Kaszubi to grale, ktrzy emigrujc do Ameryki po drodze przepili pienidze na podr i osiedlili si nad Batykiem"
Moe wic jest w tym dziebeko prawdy. A moe to tylko art?
Staszek
Staszek
|
|
|
|
| Odp: Franciszek Etmański i Władysława Tryba [wiadomość #5363 jest odpowiedzią na wiadomość #5358] |
Thu, 25 November 2010 12:34  |
szulist
|
Member |
|
|
Witam,
Moze jest zdblo prawdy.
Ale, kiedy najstraszy Hetmaski mowil mi o tym, to wspomnial ze spoznili sie na Batorego. MS Batory byl zbudowany w 1936 roku.
A Hetmascy sa na tych ziemiach na pewno co najmniej od 1-szej polowy XIX wieku. Takze pomieszanie z poplataniem.
Powiedzil mi o tej emigracji ze wie to od swojego dziadka, ktory urodzil sie w Grzybowie.
Pozdrawiam
Mirek Wolkowicki
|
|
|
|