| Rohde [wiadomość #18447] |
Thu, 18 March 2021 15:47  |
kinlinka
|
Junior Member |
|
|
Witam
dopiero zaczynam poszukiwania przodkw i do razu taka zagwozdka. Ojciec mojego dziadka nazywa si Piotr Rohde by Niemcem i zgin w czasie II wojny wiatowej (walczy po stronie Niemiec). Tyle o nim wiem. Jego ona urodzia si w roku 1911.
Nie wiem gdzie zacz poszukiwania aktu lubu pradziadkw - pewnie lub brali gdzie w latach 20. Sprawdziam indeksy parafii panny modej nie ma tam lubu takiej pary. W ogle wyszukiwarka ze strony nie powiedziaa mi nic.
Nie wiem gdzie szuka? Bardzo prosz o jakie podpowiedzi. Z rodziny NIC si nie dowiem. Temat tabu, zreszt i tak nie ma ju kogo pyta, tabu, bo dziadek by Niemcem.
podpowiedzcie mi prosz
kinga
------------------------------------------------------
szukam Piotra Rohde zginął na II wojnie światowej na froncie wschodnim około 1941, jego żoną była Marianna z d. Karlin. Tylko tyle o nim wiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Rohde [wiadomość #18456 jest odpowiedzią na wiadomość #18455] |
Sat, 20 March 2021 17:12   |
kinlinka
|
Junior Member |
|
|
Piotr zmar w 1941 na froncie wschodnim. Wiem, ze prababcia mieszkaa w Gdyni. Niestety nic nie wiem o pradziadku Piotrze, skd pochodzi, gdzie mieszka. Akt lubu pewnie tylko w archiwum, ale nie znam roku, nie wiem gdzie byl ich lub....
kinga
szukam Piotra Rohde zginął na II wojnie światowej na froncie wschodnim około 1941, jego żoną była Marianna z d. Karlin. Tylko tyle o nim wiem.
|
|
|
|
| Odp: Rohde [wiadomość #18457 jest odpowiedzią na wiadomość #18451] |
Sat, 20 March 2021 17:17   |
kinlinka
|
Junior Member |
|
|
Wiem, ze syn Piotra urodzi si 9 pa 1934 w Owidzu (Wadysaw) Maonka Piotra Maria z domu Karlin (ur.23 sty 1911) pochodzia z Piaseczna gmina Gniew. Z tego co udao mi si wydusi, domylam si, e moe Wadysaw nawet nie by dzieckiem Piotra Rohde, dopiero potem go uzna. To moja hipoteza, na podstawie krtych opowieci midzy wierszami.
kinga
|
|
|
|
| Odp: Rohde [wiadomość #18474 jest odpowiedzią na wiadomość #18456] |
Thu, 25 March 2021 21:50   |
 |
katnal
|
Senior Member |
|
|
Witaj kinlinka
Nazwisko Rohde jest pochodzenia kosznajderskiego, wic moe tam szukaj ladw pradziadka.
Dodam, e dobrym zwyczajem jest podpisywanie swoich postw.
Pozdrawiam
Katarzyna Zakryś-Nalazek
Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
[Uaktualnione dnia: Thu, 25 March 2021 21:50] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Rohde [wiadomość #18475 jest odpowiedzią na wiadomość #18474] |
Thu, 25 March 2021 23:01  |
kinlinka
|
Junior Member |
|
|
dzikuje za trop,
przepraszam nie pomylaam o podpisie musz ustawi jaka stopk
kinga
|
|
|
|