Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Nazwisko Bonna lub Bona.
Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5692] Mon, 27 December 2010 23:38 Przejdź do następnej wiadomości
mkurow jest aktualnie niedostÄ™pny  mkurow
Member
Witam serdecznie,
Nazywam siê Mariusz Kurowski (na Pomorzu notorycznie przekrêcane na Kurkowski Razz ). Mój kochany te¶æ ma rzadko spotykane w innych czê¶ciach Polski nazwisko Bonna. Dziêki opracowanemu przez Was indeksowi ksi±g uda³o mi siê rozszyfrowaæ czê¶æ z jego koligacji rodzinnych (dalsza mo¿liwa chyba tylko w Pelplinie). Przy okazji poszukiwañ nazwiska Bonna zaskoczy³o mnie to, ¿e do 1909 roku 95% nazwisk by³o w pisowni Bona (nie Bonna!). Natomiast obecnie proporcje s± mniej wiêcej 2:1 (czyli oko³o 65%).

Linki:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/bona.html
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/bonna.html

Czy¿by jaka¶ eksplozja demograficzna nazwiska Bonna? B³êdy w indeksowaniu? Te¶æ urodzony w 1943 twierdzi, ¿e on i jego rodzice i dziadkowie zawsze byli Bonna. Wyszukiwarka twierdzi, ¿e jednak byli Bona co najmniej do 1909. A mo¿e to I lub II wojna ¶wiatowa sprawi³a, ¿e zaczêli siê pisaæ przez 2n?
Z góry dziêkujê za ka¿d± próbê wyt³umaczenia tej sytuacji (w moim pojêciu trochê kuriozalnej).
Pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: Mon, 27 December 2010 23:42]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5694 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 28 December 2010 00:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostÄ™pny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
Witaj. Je¿eli Twoje rodowe nazwisko jest w du¿ej mierze przekrêcone to bardzo przepraszam. Staramy siê trzymaæ zasad i wpisywaæ do indeksów dok³adnie to co jest zapisane w akcie. Niestety pisownia nazwisk pozostawia wiele do ¿yczenia. Gdyby¶ spróbowa³ cos zindeksowaæ to by¶ zobaczy³ na czym polega problem. Je¿eli w akcie wpisano BONA to nie mogê do indeksu podaæ BONNA. Nigdy nie wiem czy jest to to samo nazwisko czy dwa rózne.

POZDRAWIAM

Katarzyna ZakryÅ›-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5695 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 28 December 2010 00:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostÄ™pny  Zatoka
Senior Member
Nie ma w tym nic kuriozalnego. Poszukaj na naszym forum tematu dotycz±cego nazwiska Ny³k - Nelke. Niby 4 - 5 liter, a znanych jest chyba 17 odmian pisowni. Taka by³a rzeczywisto¶æ tamtych czasów. Temat ewoluowania pisowni nazwisk nie raz by³ ju¿ poruszany u nas jak i na innych forach. Szczególnie ciekawe s± posty Waldka Fronczaka na Forgenie. Zapoznaj siê z nimi.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5696 jest odpowiedzią na wiadomość #5694] Tue, 28 December 2010 09:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Pochodzê z Podlasia,moje korzenie rodzinne (Kurowski) nie siêgaj± Pomorza (chocia¿ kto wie?). Broñ Bo¿e nie mia³em zamiaru podwa¿aæ rzetelno¶ci pracy przy odczytywaniu nazwisk w trakcie indeksowania. Próbujê dotrzeæ do ¼róde³, powodu zmiany pisowni na 2n (Bonna).
W rodzinie mojego te¶cia musia³o siê to wydarzyæ na przestrzeni lat 1909-1950 (w innych rodzinach tak¿e?). Z ilo¶ci osób pos³uguj±cych siê wspó³cze¶nie Bonna a nie Bona wnioskujê (pytanie czy s³usznie?), ¿e mog³a to byæ ¶wiadoma decyzja wielu rodzin na przestrzeni lat (1909-?).
Co do odmian pisowni to Bona przyt³acza wielko¶ci± znalezionych rekordów wszelkie inne odmiany. Bonna wydaje siê byæ pomys³em nowszych czasów. I do tego prawdopodobnie ¶wiadomym.
Dziêkujê za pomys³ poszukania na Forgenie.
Pozdrawiam
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5705 jest odpowiedzią na wiadomość #5696] Tue, 28 December 2010 13:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lidia74 jest aktualnie niedostÄ™pny  lidia74
Member
Witajcie
w moim drzewie jeszcze dziwniejsza sytuacja
Mój prapra dziadek urodzi³ siê jako Go³yñski, lecz ju¿ jego dzieci w aktach chrztów nosili nazwisko od Go³yñski, Goliñski a jeden Go³uñski. Gdy zmar³ pradziadek w ko¶cielnym akcie zgonu by³ Go³uñski a w Usc Go³yñski Razz
A moja babcia i jej rodzeñstwo to ju¿ Go³yñscy lecz obecnie ,,n'' bez kreseczki

w drugiej rodzinie mam nazwisko Choiñska lub Choieñska (przy ka¿dym z dzieci inaczej napisane) choæ w akcie ¶lubu jest to drugie.
Wiêcej jest takich przypadkow w moim drzewie i trzeba cierpliwo¶ci ¿eby odkryæ poprawno¶æ
Pozdrawiam Lidia
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5706 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 28 December 2010 14:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
SamOn jest aktualnie niedostÄ™pny  SamOn
Junior Member
Witam,
w moim drzewie pojawia siê nazwisko Bona (XIX wiek. Zamieszkiwali okolice ¦wiecia i spotka³em siê tylko z pisownia prze jedno "n". Odwiedzi³em te¿ cmentarze w Osiu i Je¿ewie. Tam tak¿e na nagrobkach znalaz³em raczej napisy: BONA. Królowa Bona zreszt± te¿ pisze siê w ten sposób Smile
Pozdrawiam
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5708 jest odpowiedzią na wiadomość #5706] Tue, 28 December 2010 14:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostÄ™pny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Mam rowniez polaczenie z Bona
mieszkali i mieszkaja w Wielkim Komorsku
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5709 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 28 December 2010 14:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
napisze nawet wiecej

oto jeden z grobow z Bonna

http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=tree&th=6&mi d=1720&S=7353ffe0770a75c522c59dc3b8f7e22b&rev=&r eveal=

[Uaktualnione dnia: Tue, 28 December 2010 14:23]

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5714 jest odpowiedzią na wiadomość #5709] Tue, 28 December 2010 20:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
SamOn i Milksurfer - "mój" Bonna (kochany te¶æ Smile ) twierdzi, ¿e jego rodzina pochodzi wy³±cznie z okolic Tucholi, Raci±¿a i Osia. Na razie mu wierzê... je¶li jutro bêdzie otwarte archiwum to mo¿e wiêcej siê dowiem, mam parê aktów wypisanych do sprawdzenia.
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5716 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 28 December 2010 21:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
SamOn jest aktualnie niedostÄ™pny  SamOn
Junior Member
W genetece jest np. 590 urodzonych w woj. kujawsko-pomorskim o nazwisku Bona, natomiast tylko 73 o nazwisku Bonna. Poni¿ej linki:
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=B&from_d ate=&to_date=&search_lastname=Bona&rpp2=50&r pp1=50&bdm=B&url1=&w=02kp&op=gt
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=B&from_d ate=&to_date=&search_lastname=Bonna&rpp2=50& rpp1=50&bdm=B&url1=&w=02kp&op=gt
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5721 jest odpowiedzią na wiadomość #5716] Tue, 28 December 2010 22:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wiolcia jest aktualnie niedostÄ™pny  wiolcia
Miejsce: Chełmno
Junior Member
U mnie w drzewie mój 4 x pradziadek Micha³ Bona z parafi Je¿ewo przez jedno "n" i przewa¿nie przy indeksacji tej parafi tak siê spotyka³am, od 1790 r.
Pozdrawiam
Wioletta

Pozdrawiam
Wiola
Kołtonowski,Bona Herman, Grugiel, Barwik, Górnowicz, Kęsik, Rezmer, Danielewski, Nagórska
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5722 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 28 December 2010 22:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Raci±¿ jest parafi±, któr± interesujê siê szczególnie. Dlatego sprawdzi³em podane przez Ciebie informacje. W Genetece prawie nie wystêpuje to nazwisko. Wiêcej danych mo¿na znale¿æ w PomGenBazie. Wynika z nich, ¿e pierwszy chrzest odnotowano w 1819 r.. Zastanawia mnie brak informacji o ¶lubach (jest tylko jeden wpis) i zgonach. Zgony mo¿na jeszcze zrozumieæ z uwagi na zaginiêcie ksiêgi zgonów 1876-1938, ale ¶luby? Na szczê¶cie w AP Bygdoszcz zachowa³a(-y) siê ksiêga(-i) USC Raci±¿ z tego okresu. Sprawdzi³em miejsca urodzenia osób wykazanych w bazie PomTG
do 1838 r. - Zapendowo
1840 - Bia³a
1888 i 89 – Stobno
Powy¿sze informacje prowadz± do nastêpuj±cych wniosków:
a) w tamtym czasie Zapendowo nale¿a³o do parafii w Czersku. To, ¿e uroczysto¶ci odbywa³y siê w ko¶ciele w Raci±¿u wynika z faktu bli¿szego po³o¿enia i lepszej komunikacji. To praktyka powszechna.
b) zastanawiaj±cy jest brak wpisów w ksiêgach par. Czersk. Co prawda istniej± luki w zasobach.
c) na tym obszarze powinne gdzie¶ byæ akty ¶lubu z kobietami z rodzin Lorbiecki i Weltrowski gdy¿ to nazwisko tu wystêpuje.
d) nie sprawdza³em statusów spo³ecznych/zawodów. Byæ mo¿e tu kryje siê jaka¶ wskazówka.

Analiza akt Tucholi nie na wiele siê przyda. Nie zachowa³y siê akta chrztów i ¶lubów z I po³ XIX w., a w ksiêgach zgonów nie podawano w tym czasie nazwisk rodziców dla osób pe³noletnich.

Reasumujac. Je¿eli prawda jest to co mówi twój te¶æ istniej± du¿e szanse na wyprowadzenie drzewa od I po³ XIXw. Ale z wczesniejszymi latami mog± byæ problemy.

:Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5729 jest odpowiedzią na wiadomość #5722] Thu, 30 December 2010 00:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
wiecie co powiem wam tak
Bona czy Bonna to prawdopodobnie to samo nazwisko

jestem w 80% pewien moze warto by bylo stwierdzic jakiego pochodzenia

jest napewno starym nazwiskem w naszych regionach
czesto sie z nim spotkalem

postaram sie zawsze cos dopisac jak sie nadkne na nie

wiem ze chyba byli tez Wojtami i soltysami chyba przed 1 wojna swiatowa

wkazdym razie cos z rolnictwem chyby

przeleciec warto by bylo ksiegi adresowe

mam taka osobe w rodzinie ale jej jeszsze nie rozpracowywalem
Moze wiecie jakiego wyznania bywali moze to menonicka rodzina byla kiedys Rolling Eyes

marcin
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5730 jest odpowiedzią na wiadomość #5729] Thu, 30 December 2010 00:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member

Bona (bez daty ¼ród³owej) – w grupie nazwisk pochodz±cych od imienia Bonifacy lub od niemieckich nazw osobowych Bon, Bohne.

¬ród³o: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. S³ownik historyczno - etymologiczny", Instytut Jêzyka Polskiego PAN, Kraków 1999

juz kiedys probowalem sie dowiedziec

http://kptg.pl/forum/viewtopic.php?t=483
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5734 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Thu, 30 December 2010 23:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Ju¿ sobie wykombinowa³em (kto wie czy nie s³uszne?) teorie dlaczego z Bona zrobi³o siê Bonna.
Teoria 1. Patrz±c na rozk³ad terytorialny wspó³cze¶nie pojawiaj±cych siê Bona i Bonna w Polsce, mo¿na stwierdziæ, ¿e tylko na Pomorzu nak³adaj± siê na siebie. Region ¦wiêtokrzyski jest wolny od Bonna ale du¿o Bona. Tutaj nie by³o zmiany pisowni. W czasie II wojny by³o to GG i Galicja, czyli tereny, które nie mia³y byæ niemieckie jako III Rzesza. Pomorze, Wielkopolska i ¦l±sk ju¿ tak. Wiêc mo¿e Pomorze by³o popychane aby pisaæ siê z niemiecka przez 2n? Do Volslisty np.?
Teoria 2. Wymowa. "Mój" Bonna urodzi³ siê w czasie II wojny ¶wiatowej. Polskie Bona Niemcy zapisz± jako Bonna bo takie maj± zasady wymowy. Aby wymawiaæ krótkie "o" w zapisie musi byæ 2n. Je¶li jest 1n wtedy "o" jest d³u¿sze.

Takie mam teorie, ale zdaje siê, ¿e pad³y bo.... niespodzianka!!!

Chyba znalaz³em Jana dziadka mojego te¶cia! Zwa³ siê on Joannes Bonna i poj±³ za ¿onê Susanne Kuchter w Raci±¿u w 1887 roku.

Ja wcze¶niej próbowa³em doj¶æ do ojca przez dzieci które zna³em np. Bernard ur. 1889 itd. Ojcem Bernarda BONA by³ Jan BONA a matk± ZUZANNA z domu KNITTER.

czyli wychodzi na to, ¿e te¶æ mia³ racjê : oni byli Bonna...

Ps. Czy dopuszczalne jest prowadzenie czego¶ na zasadzie bloga, dziennika z poszukiwañ?
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5735 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Fri, 31 December 2010 00:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Za szybko przes±dzasz sprawê. Wnioski w tej kwestii mo¿na wyci±gaæ dopiero po stworzeniu drzewa. Osobi¶cie przyj±³em zasadê nadawania dziecku nazwiska ojca w brzmieniu zapisanym w akcie chrztu, choæbym mia³ ¶wiadomo¶æ ¿e jest b³êdne. Nastêpnie sprawdzam i odnotowujê sobie jak pisane jest nazwisko tego dziecka w momencie zawarcia zwi±zku ma³¿eñskiego, a potem zgonu. I tak dalej z pokolenia na pokolenie. Przyjmij do wiadomo¶ci fakt, ¿e wystêpuj± przypadki gdy kolejne dzieci tego samego ojca maj± ró¿n± pisowniê nazwisk.

W PomGenBazie jest b³±d. Numery zdjêæ wprowadzono do kolumny numerów aktów. Widaæ to wyra¼nie przy przeszukiwaniu parafii w latach bez podania nazwisk. Tym samym "zagubione" zosta³y numery aktów. W Twoim przypadku jest to akt nr 18. O sprawie poinformuje Krystynê, która opiekuje siê baz±.

Janusz Wegner

[Uaktualnione dnia: Fri, 31 December 2010 00:20]

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5736 jest odpowiedzią na wiadomość #5734] Fri, 31 December 2010 10:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jednorozec jest aktualnie niedostÄ™pny  Jednorozec
Member
My¶lê, ¿e do listy trzeba dopisaæ Boninów. Zrobi³em kwerendê za lata 1800-1830 w bazie urodzin PTG, prawie wszyscy s± z Raci±¿a.
Pozdrawiam
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5741 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Sat, 01 January 2011 12:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MikiGrabis jest aktualnie niedostÄ™pny  MikiGrabis
Member
Te zagadki przesz³o¶ci najbardziej nas podkrêcaj±, nieprawda¿ Laughing
Mam w drzewku powinowat± Mariê Bona matkê Onufrego Zió³kowskiego - tak na marginesie.
Zagadki z nazwiskami wydaj± siê byæ skomplikowane, a czêsto s± banalne. W mojej rodzinie czê¶æ pisa³a siê przez z czê¶æ przez c, z powodu zmian administracyjnych (raz Polacy raz Niemcy). Jak trzeba siê by³o rejestrowaæ, to jedni chcieli byæ bardziej Polakami, a inni przynajmniej przyja¼ni Niemcom.
Zaprawdê powiadam Wam: historycy czêsto nie uwzglêdniaj± w przeobra¿eniach nazwiska czynnika ludzkiego - zwyczajnego widzi mi siê. Mia³am wielokrotnie do czynienia z b³êdami urzêdniczymi (USC) i w zapisach ko¶cielnych (np. data chrztu mojego m³odszego brata dat± ¶lubu jego rodziców Shocked ).
¦miem zatem przypuszczaæ, ¿e Bona chcieli siê odró¿niæ od swoich krewnych dopiskiem jednego n. Mo¿e byæ te¿ tak, ¿e zapis w ksiêdze urodzeñ (b³êdny?), zosta³ przyjêty jako norma w nastêpnych pokoleniach. Nie wykluczam równie¿ sprostowañ w kolejnych pokoleniach. Nie nale¿y zatem wykluczaæ, ¿e ta sam ga³±¼ ma ró¿ne w pisowni nazwiska. Pozdrawiam Miros³awa

Pozdrawia Mikusia
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5763 jest odpowiedzią na wiadomość #5741] Mon, 03 January 2011 23:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
nic to niema z jakimis volkslistami

1.poprostu nie bylo polski
2.pisali jak slyszeli
3.na pomorzu bylo i jest wiele jezykow i dialektow
4.ten co spisywal nie musial muwic i pisac po polsku
5.ci co podawali nie musieli dobrze pisac i czytac

niewiem jak pisali w rosji ale stary Kiryl uzywal innego pisma tak ze ustalenie pisuwni jest chyba bardziej jeszcze ciekawe Very Happy
co zabur to tradycja i inne ksztalcenie zasad

marcin
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5765 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 04 January 2011 19:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
Poni¿ej podajê og³oszenie z Genpolu:
Nazwisko(a): Siostra Anna Bona Pestka
Miejsce(a):

Poszukujê informacji o rodzinie i krewnych siostry zakonnej.
Siostra Anna Bona PESTKA urodzi³a siê w 1904-05 roku, bli¿szych danych brak
- wiosn± 1929 roku Anna Pestka wst±pi³a do Zgromadzenia Sióstr ¦wiêtej Katarzyny w Braniewie
- po ¶lubach zakonnych w 1932r. zosta³a zatrudniona w administracji Szpitala Mariañskiego w Olsztynie
- w 1940 zachorowa³a na gru¼licê i by³a leczona w miejscowym szpitalu
- od 1941 jest leczona w szpitalu przeciwgru¼liczym w Ornecie
- Siostra Anna Bona Pestka jest mêczennic± II wojny ¶wiatowej. Ponios³a ¶mieræ w obronie czysto¶ci ¶lubowanej Bogu
- 8 grudnia 2004r. rozpocz±³ siê Jej proces beatyfikacyjny
Ktokolwiek s³ysza³ o Annie Bona Pestka proszony jest o kontakt.

Kontakt - katnal - poprzez www.genpol.com

pozdrawiam Krzysiek
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5766 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 04 January 2011 20:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Krzysiu
Po co taka okrê¿na droga? Katnal to Kasia, która napisa³a drugi post tego tematu.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5767 jest odpowiedzią na wiadomość #5766] Tue, 04 January 2011 21:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
Embarassed
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5850 jest odpowiedzią na wiadomość #5695] Sat, 08 January 2011 20:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Krysia49 jest aktualnie niedostÄ™pny  Krysia49
Junior Member
Witam w 2011 r. Smile zycz±c Wszystkim jak najowocniejszych poszukiwañ genealogicznych, dobrego zdrowia, by ka¿demu los sprzyja³.
W mojej rodzinie s± osoby o nazwisku Bonna -Bona
Szwagier mojej babki Weroniki Sworowskiej zd. Dembek nazywa³ sie Thomas Bonna * 1886 r (¿ona Waleria zd. Dembek), syn Adalberusa Bonna i Agnes ¦mieszek zd. Karwasz. Thomas urodzi³ sie w Nowym Suminie parafia Pol. Cekzin.Zarówno nazwisko ojca jak i syna oraz brata Thomasa, Andreasa sa zapisane jako "Bonna". Wuj jednak w dokumentach jakie widzia³am w okresie po drugiej wojnie ¶wiatowej uzywa³ juz tylko jednego "n" - dlaczego ?. Najbli¿sza rodzina tzn. wnuki by³y tym zdziwione jak zobaczyli wpisy w ksiêgach metrykalnych. Niestety nie widzia³am ksiag USC

Pozdrawiam serdecznie
krysia49
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5879 jest odpowiedzią na wiadomość #5767] Thu, 13 January 2011 23:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam,
Moje poszukiwania (dziêki pomocy osób z forum) posunê³y siê do przodu. Tak¿e moje wizyty w Archiwum by³y bardzo owocne. Teraz stan±³em jednak przed kolejnym problemem, który dziêki waszej pomocy pokonam.
W aktach ¶lubu parafii Cekcyn w roku 1853 wpis 2 (na samym dole strony) s± zapisami Martin Bona z Wielkiego Gacna i Marianna Kortas z Zielonki. W prawej czê¶ci strony s± adnotacje o tym, ¿e Marianna Kortas zosta³a zapisana w ksiêdze chrztów jako akt 12 w 1832 roku. Zgadza siê to z wyszukiwark±. Skoro tak to prawdopodobnie wpis pana m³odego jako 54 lub 57 w roku 1828 tak¿e jest prawid³owy. Niestety wyszukiwarka nie znajduje takiej osoby w tym roku i z takim numerem aktu. ¯yczliw± osobê poproszê o sprawdzenie tego wpisu (54 lub 57 w roku 1828). Istnieje prawdopodobieñstwo, ¿e móg³by to byæ Bys³aw.

PS. Wyniki moich dotychczasowych poszukiwañ prezentujê na stronie Bonna1800.myheritage.pl . Zapraszam Smile
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5886 jest odpowiedzią na wiadomość #5879] Fri, 14 January 2011 19:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jarob jest aktualnie niedostÄ™pny  jarob
Senior Member
Natomias w bazie jest co¶ takiego:
Cekcyn 1829 0098 52 Martinus Jacob Bona Magdalena Suchomska

Sprawdzi³em jeszcze dok³adniej i pod pozycj± 54 z 1828 roku faktycznie jest Martinus Bona syn Martinusa Bona i Hedwigis Donerowiczowny.

W bazie to wyg³±da tak:
Cekcyn 1828 0092 54 Martinus Mathias Bradel Hedwiga Donemwicowna?

Sporo jest b³êdów w indeksach w tych latach z tej parafii. Bêdzie trzeba opracowaæ nowy indeks.

Pozdrawiam,
Jarek Bieliński

[Uaktualnione dnia: Fri, 14 January 2011 20:30]

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5896 jest odpowiedzią na wiadomość #5886] Sun, 16 January 2011 14:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
bydgosta jest aktualnie niedostÄ™pny  bydgosta
Junior Member
Witam
Nale¿y stwierdzic,¿e s± to dwa nazwiska.Dowód: Niech petent o nazwisku Bona spróbuje uzyskaæ spadkobranie po przodku o nazwisku
Bonna ! Te formy zapisu nazwiska wynikaj± z poczucia wy¿szo¶ci rodowej i w przesz³osci nie by³y nale¿ycie nadzorowane.Powodem tego by³ powszechny analfabetyzm no i oczywi¶cie wy¿szo¶æ urzêdnika który pisa³ ze s³uchu,a ponadto/jak Mu siê wydawa³o/ wiedzia³ lepiej.Poza naturalnym d±¿eniem do upraszczania sobie ¿ycia nie wid¿ê ¿adnych innych powodów aby by³a jaka¶ zewnêtrzna ingerencja w formê tego zapisu.W moim drzewie Józef Bonna ur. w 1836 w Bys³awiu o¿eni³ siê w Kotomierzu z Mariann± Tykwinsk±.W 1880 zmar³ jako Józef Bona,a zgon zg³osi³a córka Marianna Bona.
Sprawê komplikuje fakt ,¿e równolegle funcjonowa³o imie Bonna np. Bonna Wysocka z Sienna w 1825.
Wniosek : to sam zainteresowany winnien dbaæ o prawid³owo¶æ formy zapisu nazwiska,bo pózniej moga byæ tylko k³opoty.Brawa dla Te¶cia !
Pozdrawiam
Romuald Wiencek
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5897 jest odpowiedzią na wiadomość #5886] Sun, 16 January 2011 16:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dziêkujê za sprawdzenie:) dziêkujê tak¿e kole¿ance z forum.
Szukaj±c przodków w linii Bona/Bonna przekona³em siê, ¿e nic nie jest takie oczywiste jak mo¿e wygl±daæ na pocz±tku.
Powiem tylko tak (bez imion bo nie o to chodzi). Przyk³ad cz³owieka, który w 1918 roku idzie na ochotnika przez granicê do wojska polskiego, potem nale¿y do Soko³a, w 1941 roku podpisuje Volkslistê a w 1944 roku dostaje na pi¶mie glejt, ¿e jest "dobrym Polakiem" pozwoli³ mi ponownie zrozumieæ jak pokrêcone mog³y byæ losy ludzi z dawnego pruskiego zaboru. Nie chcê bawiæ siê w ¿adne oceny moralne.
Zbli¿am siê do kresu mo¿liwo¶ci wyszukiwania przodków w linii Bona/Bonna w parafiach Cekcyn i Bys³aw. Mam jeszcze pytanie o alegaty z lat 1757-1810 wymienione w genepedii. Czym s± i czy s± zeskanowane?

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5899 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Sun, 16 January 2011 20:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Alegaty nie wystêpuj± na Pomorzu (obszar zaboru pruskiego). Trafi³e¶ na fragment wzorca strony, który jeszcze nie zosta³ zmodyfikowany w odniesieniu do stanu rzeczywistego i póki co wszystko jest w kolorze czerwonym.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5909 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Tue, 18 January 2011 02:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Rzyduch jest aktualnie niedostÄ™pny  Rzyduch
Junior Member
I always check here to verify spelling...
http://www.herby.com.pl/indexslo.html

Rozpoczynamy internetow± publikacjê "S³ownika Nazwisk Wspó³cze¶nie w Polsce U¿ywanych", który pozwoli sprawdziæ ilu ludzi o danym nazwisku wystêpuje w Polsce oraz jaki jest rozk³ad terytorialny ich wystêpowania.

This shows...
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Bona - 672 - Wa:5, Bs:4, By:210, El:58, Gd:147, Go:4, Kl:23, Ka:24, Ki:1, Ko:8, Ls:1, Lu:7, £d:11, Ol:3, Os:6, Pl:5, Po:4, S³:29, Su:4, Sz:13, Tb:41, To:39, W³:7, Wr:12, ZG:6

Bonna - 359 - Wa:8, By:162, Ci:3, El:2, Gd:67, Go:5, JG:4, Ka:5, Ko:7, £d:2, Pl:13, Po:3, S³:19, Sz:3, To:44, Wb:11, ZG:1

Another example is Bak B±k and Bonk

[Uaktualnione dnia: Tue, 18 January 2011 02:53]

Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #6637 jest odpowiedzią na wiadomość #5909] Wed, 09 March 2011 00:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Wies Wiewiurki

Soltys na wluk 4 mieszkal, teras odzywaja sie Jan ,piotr jadwiga ,Zofia i katarzyna Nieboszczyka Andrzeja Bona Soltysa tamczenego a pozostale dzieci uti haredes
przywylej na to soltystwo od J. Kr. M. dane J. pan Maciej Wyszynski 20.2.1660
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #6644 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Wed, 09 March 2011 10:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jednorozec jest aktualnie niedostÄ™pny  Jednorozec
Member
Witam
Postanowi³em siê odwdziêczyæ za ju¿ wykonane indeksy. Zg³osi³em siê wiêc sam do indeksacji. Dosta³em kilkana¶cie lat z parafii Je¿ewo (koniec XIX w.). Przepisa³em oko³o 2500 chrztów. Zaobserwowa³em do¶æ czêste wystêpowanie osób o nazwisku Bona w tej parafii (informacja dla zainteresowanych). Niekiedy nazwisko to by³o pisane Bonna, lecz, chyba ka¿dy taki zapis by³ korygowany pó¼niej przez skre¶lenie jednej litery.
Obserwuj±c te zapisy dochodzê do wniosku jak wielkie znaczenie dla rozwoju nazwisk mia³ proboszcz. Obserwowa³em zapis nazwiska Grzella (w s±siedniej parafii Osie znane jako Gzella), zale¿nie od pogody Very Happy wpisy wygl±da³y równie¿ tak: Grzela, Gsela, Gsella. Koñcówka ski, przy innych nazwiskach, te¿ by³a dodawana "po uwa¿aniu" i raz by³a, a raz jej nie by³o.
Pewnie wszyscy co d³u¿ej siedz± w genealogii i indeksowaniu o tym wiedz±, wiêc dla nich ten wpis to bana³.
Pozdrawiam
Andrzej
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #6645 jest odpowiedzią na wiadomość #6644] Wed, 09 March 2011 10:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Laughing
Tak to juz jest z tymi nazwiskami zalezy komu sie reka trzesie i zalezne wszystko jak kto to odczytuje pisownie sa poprostu rozniste
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #7922 jest odpowiedzią na wiadomość #5694] Sun, 17 July 2011 15:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
misiaczek2503 jest aktualnie niedostÄ™pny  misiaczek2503
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Dzisiaj na cmentarzu Starofarnym w Bydgoszczy znalazlam takie nagrobki Maria Lassa zd.Bonna oraz Pelagia Jablonska zd.Szymanska ur.16.12.1889 r zm.25.07.1958 r,dawno temu znalam Jarka Jablonskiego z ul.Ulanskiej ponoc juz nie zyje pozdrawiam Zosia.
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #18822 jest odpowiedzią na wiadomość #5705] Wed, 27 October 2021 11:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
oliwiak jest aktualnie niedostÄ™pny  oliwiak
Junior Member
Przekret nazwiska Go³uñski na Go³yñski, Goliñski, Golinski to najczesciej przekrety osoby niemieckojezycznej. Dla takich osob niemozliwe jest wymowic nazwisko Go³uñski i mowia i pisza najczesciej jako Golinski. Czesto wpisywano jak slyszeli. Prawie w 100% na Kaszubach idzie o nazwisko Go³uñski.
Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #18824 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] Wed, 27 October 2021 15:26 Przejdź do poprzedniej wiadomości
wamke jest aktualnie niedostÄ™pny  wamke
Miejsce: Tuchola
Senior Member
W drzewie genealogicznym mojej ¿ony te¿ wystêpuje nazwisko Bona. Zazwyczaj pisane przez jedno n. Mieszkali oni w XVIII i XIX wieku w parafii Drzycim oraz Osie. W¶ród tych krewnych jest biskup amerykañski Stanislaus Vincent Bona. https://www.findagrave.com/memorial/75174821/stanislaus-vinc ent-bona

Dla nie wtajemniczonych, polecam stronê geni.com, mo¿na tam oszukaæ swoich przodków a¿ do Merowingów, jak to jest w moim przypadku.

Andrzej Wamke

[Uaktualnione dnia: Wed, 27 October 2021 15:58]

Poprzedni wÄ…tek: SZCZEPANSKI- MAJEWSKI
Następny wątek: Kosznajdrzy 1651- 1702
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Oct 02 23:32:11 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund