| Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5692] |
Mon, 27 December 2010 23:38  |
mkurow
|
Member |
|
|
Witam serdecznie,
Nazywam siê Mariusz Kurowski (na Pomorzu notorycznie przekrêcane na Kurkowski ). Mój kochany te¶æ ma rzadko spotykane w innych czê¶ciach Polski nazwisko Bonna. Dziêki opracowanemu przez Was indeksowi ksi±g uda³o mi siê rozszyfrowaæ czê¶æ z jego koligacji rodzinnych (dalsza mo¿liwa chyba tylko w Pelplinie). Przy okazji poszukiwañ nazwiska Bonna zaskoczy³o mnie to, ¿e do 1909 roku 95% nazwisk by³o w pisowni Bona (nie Bonna!). Natomiast obecnie proporcje s± mniej wiêcej 2:1 (czyli oko³o 65%).
Linki:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/bona.html
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/bonna.html
Czy¿by jaka¶ eksplozja demograficzna nazwiska Bonna? B³êdy w indeksowaniu? Te¶æ urodzony w 1943 twierdzi, ¿e on i jego rodzice i dziadkowie zawsze byli Bonna. Wyszukiwarka twierdzi, ¿e jednak byli Bona co najmniej do 1909. A mo¿e to I lub II wojna ¶wiatowa sprawi³a, ¿e zaczêli siê pisaæ przez 2n?
Z góry dziêkujê za ka¿d± próbê wyt³umaczenia tej sytuacji (w moim pojêciu trochê kuriozalnej).
Pozdrawiam
[Uaktualnione dnia: Mon, 27 December 2010 23:42] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5721 jest odpowiedzią na wiadomość #5716] |
Tue, 28 December 2010 22:37   |
wiolcia
|
Junior Member |
|
|
U mnie w drzewie mój 4 x pradziadek Micha³ Bona z parafi Je¿ewo przez jedno "n" i przewa¿nie przy indeksacji tej parafi tak siê spotyka³am, od 1790 r.
Pozdrawiam
Wioletta
Pozdrawiam
Wiola
Kołtonowski,Bona Herman, Grugiel, Barwik, Górnowicz, Kęsik, Rezmer, Danielewski, Nagórska
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5734 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] |
Thu, 30 December 2010 23:25   |
mkurow
|
Member |
|
|
Ju¿ sobie wykombinowa³em (kto wie czy nie s³uszne?) teorie dlaczego z Bona zrobi³o siê Bonna.
Teoria 1. Patrz±c na rozk³ad terytorialny wspó³cze¶nie pojawiaj±cych siê Bona i Bonna w Polsce, mo¿na stwierdziæ, ¿e tylko na Pomorzu nak³adaj± siê na siebie. Region ¦wiêtokrzyski jest wolny od Bonna ale du¿o Bona. Tutaj nie by³o zmiany pisowni. W czasie II wojny by³o to GG i Galicja, czyli tereny, które nie mia³y byæ niemieckie jako III Rzesza. Pomorze, Wielkopolska i ¦l±sk ju¿ tak. Wiêc mo¿e Pomorze by³o popychane aby pisaæ siê z niemiecka przez 2n? Do Volslisty np.?
Teoria 2. Wymowa. "Mój" Bonna urodzi³ siê w czasie II wojny ¶wiatowej. Polskie Bona Niemcy zapisz± jako Bonna bo takie maj± zasady wymowy. Aby wymawiaæ krótkie "o" w zapisie musi byæ 2n. Je¶li jest 1n wtedy "o" jest d³u¿sze.
Takie mam teorie, ale zdaje siê, ¿e pad³y bo.... niespodzianka!!!
Chyba znalaz³em Jana dziadka mojego te¶cia! Zwa³ siê on Joannes Bonna i poj±³ za ¿onê Susanne Kuchter w Raci±¿u w 1887 roku.
Ja wcze¶niej próbowa³em doj¶æ do ojca przez dzieci które zna³em np. Bernard ur. 1889 itd. Ojcem Bernarda BONA by³ Jan BONA a matk± ZUZANNA z domu KNITTER.
czyli wychodzi na to, ¿e te¶æ mia³ racjê : oni byli Bonna...
Ps. Czy dopuszczalne jest prowadzenie czego¶ na zasadzie bloga, dziennika z poszukiwañ?
|
|
|
|
| Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5735 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] |
Fri, 31 December 2010 00:07   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Za szybko przes±dzasz sprawê. Wnioski w tej kwestii mo¿na wyci±gaæ dopiero po stworzeniu drzewa. Osobi¶cie przyj±³em zasadê nadawania dziecku nazwiska ojca w brzmieniu zapisanym w akcie chrztu, choæbym mia³ ¶wiadomo¶æ ¿e jest b³êdne. Nastêpnie sprawdzam i odnotowujê sobie jak pisane jest nazwisko tego dziecka w momencie zawarcia zwi±zku ma³¿eñskiego, a potem zgonu. I tak dalej z pokolenia na pokolenie. Przyjmij do wiadomo¶ci fakt, ¿e wystêpuj± przypadki gdy kolejne dzieci tego samego ojca maj± ró¿n± pisowniê nazwisk.
W PomGenBazie jest b³±d. Numery zdjêæ wprowadzono do kolumny numerów aktów. Widaæ to wyra¼nie przy przeszukiwaniu parafii w latach bez podania nazwisk. Tym samym "zagubione" zosta³y numery aktów. W Twoim przypadku jest to akt nr 18. O sprawie poinformuje Krystynê, która opiekuje siê baz±.
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Fri, 31 December 2010 00:20] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5741 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] |
Sat, 01 January 2011 12:04   |
 |
MikiGrabis
|
Member |
|
|
Te zagadki przesz³o¶ci najbardziej nas podkrêcaj±, nieprawda¿
Mam w drzewku powinowat± Mariê Bona matkê Onufrego Zió³kowskiego - tak na marginesie.
Zagadki z nazwiskami wydaj± siê byæ skomplikowane, a czêsto s± banalne. W mojej rodzinie czê¶æ pisa³a siê przez z czê¶æ przez c, z powodu zmian administracyjnych (raz Polacy raz Niemcy). Jak trzeba siê by³o rejestrowaæ, to jedni chcieli byæ bardziej Polakami, a inni przynajmniej przyja¼ni Niemcom.
Zaprawdê powiadam Wam: historycy czêsto nie uwzglêdniaj± w przeobra¿eniach nazwiska czynnika ludzkiego - zwyczajnego widzi mi siê. Mia³am wielokrotnie do czynienia z b³êdami urzêdniczymi (USC) i w zapisach ko¶cielnych (np. data chrztu mojego m³odszego brata dat± ¶lubu jego rodziców ).
¦miem zatem przypuszczaæ, ¿e Bona chcieli siê odró¿niæ od swoich krewnych dopiskiem jednego n. Mo¿e byæ te¿ tak, ¿e zapis w ksiêdze urodzeñ (b³êdny?), zosta³ przyjêty jako norma w nastêpnych pokoleniach. Nie wykluczam równie¿ sprostowañ w kolejnych pokoleniach. Nie nale¿y zatem wykluczaæ, ¿e ta sam ga³±¼ ma ró¿ne w pisowni nazwiska. Pozdrawiam Miros³awa
Pozdrawia Mikusia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5886 jest odpowiedzią na wiadomość #5879] |
Fri, 14 January 2011 19:44   |
jarob
|
Senior Member |
|
|
Natomias w bazie jest co¶ takiego:
Cekcyn 1829 0098 52 Martinus Jacob Bona Magdalena Suchomska
Sprawdzi³em jeszcze dok³adniej i pod pozycj± 54 z 1828 roku faktycznie jest Martinus Bona syn Martinusa Bona i Hedwigis Donerowiczowny.
W bazie to wyg³±da tak:
Cekcyn 1828 0092 54 Martinus Mathias Bradel Hedwiga Donemwicowna?
Sporo jest b³êdów w indeksach w tych latach z tej parafii. Bêdzie trzeba opracowaæ nowy indeks.
Pozdrawiam,
Jarek Bieliński
[Uaktualnione dnia: Fri, 14 January 2011 20:30] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #5909 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] |
Tue, 18 January 2011 02:47   |
Rzyduch
|
Junior Member |
|
|
I always check here to verify spelling...
http://www.herby.com.pl/indexslo.html
Rozpoczynamy internetow± publikacjê "S³ownika Nazwisk Wspó³cze¶nie w Polsce U¿ywanych", który pozwoli sprawdziæ ilu ludzi o danym nazwisku wystêpuje w Polsce oraz jaki jest rozk³ad terytorialny ich wystêpowania.
This shows...
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Bona - 672 - Wa:5, Bs:4, By:210, El:58, Gd:147, Go:4, Kl:23, Ka:24, Ki:1, Ko:8, Ls:1, Lu:7, £d:11, Ol:3, Os:6, Pl:5, Po:4, S³:29, Su:4, Sz:13, Tb:41, To:39, W³:7, Wr:12, ZG:6
Bonna - 359 - Wa:8, By:162, Ci:3, El:2, Gd:67, Go:5, JG:4, Ka:5, Ko:7, £d:2, Pl:13, Po:3, S³:19, Sz:3, To:44, Wb:11, ZG:1
Another example is Bak B±k and Bonk
[Uaktualnione dnia: Tue, 18 January 2011 02:53] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Nazwisko Bonna lub Bona. [wiadomość #6644 jest odpowiedzią na wiadomość #5692] |
Wed, 09 March 2011 10:42   |
Jednorozec
|
Member |
|
|
Witam
Postanowi³em siê odwdziêczyæ za ju¿ wykonane indeksy. Zg³osi³em siê wiêc sam do indeksacji. Dosta³em kilkana¶cie lat z parafii Je¿ewo (koniec XIX w.). Przepisa³em oko³o 2500 chrztów. Zaobserwowa³em do¶æ czêste wystêpowanie osób o nazwisku Bona w tej parafii (informacja dla zainteresowanych). Niekiedy nazwisko to by³o pisane Bonna, lecz, chyba ka¿dy taki zapis by³ korygowany pó¼niej przez skre¶lenie jednej litery.
Obserwuj±c te zapisy dochodzê do wniosku jak wielkie znaczenie dla rozwoju nazwisk mia³ proboszcz. Obserwowa³em zapis nazwiska Grzella (w s±siedniej parafii Osie znane jako Gzella), zale¿nie od pogody wpisy wygl±da³y równie¿ tak: Grzela, Gsela, Gsella. Koñcówka ski, przy innych nazwiskach, te¿ by³a dodawana "po uwa¿aniu" i raz by³a, a raz jej nie by³o.
Pewnie wszyscy co d³u¿ej siedz± w genealogii i indeksowaniu o tym wiedz±, wiêc dla nich ten wpis to bana³.
Pozdrawiam
Andrzej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|