Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Rohde
Rohde [wiadomość #18447] Thu, 18 March 2021 15:47 Przejdź do następnej wiadomości
kinlinka jest aktualnie niedostępny  kinlinka
Junior Member
Witam
dopiero zaczynam poszukiwania przodków i do razu taka zagwozdka. Ojciec mojego dziadka nazywa³ siê Piotr Rohde by³ Niemcem i zgin±³ w czasie II wojny ¶wiatowej (walczy³ po stronie Niemiec). Tyle o nim wiem. Jego ¿ona urodzi³a siê w roku 1911.

Nie wiem gdzie zacz±æ poszukiwania aktu ¶lubu pradziadków - pewnie ¶lub brali gdzie¶ w latach 20. Sprawdzi³am indeksy parafii panny m³odej nie ma tam ¶lubu takiej pary. W ogóle wyszukiwarka ze strony nie powiedzia³a mi nic.

Nie wiem gdzie szukaæ? Bardzo proszê o jakie¶ podpowiedzi. Z rodziny NIC siê nie dowiem. Temat tabu, zreszt± i tak nie ma ju¿ kogo pytaæ, tabu, bo dziadek by³ Niemcem.

podpowiedzcie mi proszê

kinga
------------------------------------------------------
szukam Piotra Rohde zginął na II wojnie światowej na froncie wschodnim około 1941, jego żoną była Marianna z d. Karlin. Tylko tyle o nim wiem.
Odp: Rohde [wiadomość #18451 jest odpowiedzią na wiadomość #18447] Fri, 19 March 2021 10:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wojan74 jest aktualnie niedostępny  wojan74
Member
Witam
Bez aktu ¶lubu raczej trudno bêdzie to rozszyfrowaæ. Z jakich okolic pochodz± Piotr i jego ma³¿onka? Pozdrawiam
Wojtek
Odp: Rohde [wiadomość #18455 jest odpowiedzią na wiadomość #18447] Sat, 20 March 2021 17:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mars78 jest aktualnie niedostępny  mars78
Junior Member
Czy Piotr zmar³ 13 stycznia 1945 roku?
Odp: Rohde [wiadomość #18456 jest odpowiedzią na wiadomość #18455] Sat, 20 March 2021 17:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Piotr zmar³ w 1941 na froncie wschodnim. Wiem, ze prababcia mieszka³a w Gdyni. Niestety nic nie wiem o pradziadku Piotrze, sk±d pochodzi³, gdzie mieszka³. Akt ¶lubu pewnie tylko w archiwum, ale nie znam roku, nie wiem gdzie byl ich ¶lub....

kinga
szukam Piotra Rohde zginął na II wojnie światowej na froncie wschodnim około 1941, jego żoną była Marianna z d. Karlin. Tylko tyle o nim wiem.
Odp: Rohde [wiadomość #18457 jest odpowiedzią na wiadomość #18451] Sat, 20 March 2021 17:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Wiem, ze syn Piotra urodzi³ siê 9 pa¼ 1934 w Owidzu (W³adys³aw) Ma³¿onka Piotra Maria z domu Karlin (ur.23 sty 1911) pochodzi³a z Piaseczna gmina Gniew. Z tego co uda³o mi siê wydusiæ, domy¶lam siê, ¿e mo¿e W³adys³aw nawet nie by³ dzieckiem Piotra Rohde, dopiero potem go uzna³. To moja hipoteza, na podstawie krêtych opowie¶ci miêdzy wierszami.

kinga
Odp: Rohde [wiadomość #18474 jest odpowiedzią na wiadomość #18456] Thu, 25 March 2021 21:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostępny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
Witaj kinlinka

Nazwisko Rohde jest pochodzenia kosznajderskiego, wiêc mo¿e tam szukaj ¶ladów pradziadka.

Dodam, ¿e dobrym zwyczajem jest podpisywanie swoich postów.

Pozdrawiam

Katarzyna Zakryś-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas

[Uaktualnione dnia: Thu, 25 March 2021 21:50]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Rohde [wiadomość #18475 jest odpowiedzią na wiadomość #18474] Thu, 25 March 2021 23:01 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
dziêkuje za trop,
przepraszam nie pomy¶la³am o podpisie muszê ustawiæ jaka¶ stopkê

kinga
Poprzedni wątek: Barkowo woj.Pomorskie pow.Człuchów
Następny wątek: Akt zgonu Stara Kiszewa
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 19:15:54 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund