Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » 66 Kaszubski Pułk Piechoty
66 Kaszubski Pułk Piechoty [wiadomość #14417] Sat, 02 May 2015 20:36 Przejdź do następnej wiadomości
rsabisz jest aktualnie niedostępny  rsabisz
Junior Member
Witam serdecznie,

Kiedy byem dzieckiem moja babcia opowiadaa mi o dziadku, ktry przed II wojn wiatow mia kilka epizodw czcych go z Jzefem Pisudskim. Na dowd tego babcia pokazaa mi nawet zdjcie dziadka u boku Marszaka. Wtedy z racji wieku niestety nie wiele mnie to interesowao i nie dociekaem co jak i dlaczego. Babcia zmara kilka lat temu i ju mi nie dopowie ciekawej historii rodzinnej. Postanowiem zatem sam poszuka odpowiedzi na pytanie co mogo czy dziadka z Pisudskim. Jedyny wsplny mianownik jaki znalazem to 66 Kaszubki Puk Piechoty im. Marszaka Jzefa Pisudskiego. Dziadek urodzi si w 1906 r. wic raczej w wojnie w 1920 roku nie bra udziau. Jednak po wojnie z bolszewikami puk stacjonowa jeszcze w Chemie do czasu rozpoczcia II wojny wiatowej. I tutaj moje pytanie: czy mona odnale gdzie informacje o onierzach z 66 Kaszubskiego Puku Piechoty? Bd wdziczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam
Rafa
Odp: 66 Kaszubski Pułk Piechoty [wiadomość #14418 jest odpowiedzią na wiadomość #14417] Sun, 03 May 2015 11:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
http://pl.wikipedia.org/wiki/66_Kaszubski_Pu%C5%82k_Piechoty

na przykad jak wyej. S jeszcze inne strony wystarczy wpisa
do Internetu.

Pozdrawiam
Roman M.
Odp: 66 Kaszubski Pułk Piechoty [wiadomość #14419 jest odpowiedzią na wiadomość #14418] Sun, 03 May 2015 15:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rsabisz jest aktualnie niedostępny  rsabisz
Junior Member
Dzikuj za podpowied.
Zaznacz, e przed napisaniem proby na niniejszym forum wiele godzin spdziem na "przeszukiwaniu" internetu. Doczytaem si wielu ciekawych informacji jednake oglnodostpne dane personalne osb zwizanych z 66 pukiem nie s zbyt obfite. Opublikowane s listy osb kluczowych (np. na wspomnianej Wikipedii), ale wrd nich mj dziadek nie wystpuje. Interesuje mnie wanie dotarcie do takiej penej listy osb zwizanych z pukiem im. Jzefa Pisudskiego - oczywicie o ile taka lista istnieje...

Pozdrawiam
Rafa
Odp: 66 Kaszubski Pułk Piechoty [wiadomość #14542 jest odpowiedzią na wiadomość #14417] Sun, 19 July 2015 20:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!
Tak si zoyo,e prawdopodobnie bardzo daleki mj krewny porucznik Jan Hirsz suy w tym puku. W paru numerach Pomeranii byy artykuy n/t 66 Kaszubskiego Puku Piechoty.Jeden z artykuw ukaza si w Pomeranii w lipcu 2014 roku.Na temat 66 Kaszubskiego Puku piechoty mona poczyta na stronie powiconej Rodowi Hirszw:
https://sites.google.com/site/hirszmedia/66-kaszubski-pulk-p iechoty

pozdrawiam Janusz
Odp: 66 Kaszubski Pułk Piechoty [wiadomość #14546 jest odpowiedzią na wiadomość #14417] Mon, 20 July 2015 09:02 Przejdź do poprzedniej wiadomości
tomasith jest aktualnie niedostępny  tomasith
Member
Pan Marian Hirsz, ktry prowadzi stron rodu Hirszw interesuje si tym tematem i promuje pami o 66 KPP w zwizku z tym, e Jan Hirsz by oficerem w 66 KPP (dodatkowo sam jest chyba wojskowym).
Sam mam w swoim drzewie skoligaconego w bardzo odlegy sposb onierza z 66 KPP, ktry zmar podczas wojny polsko-bolszewickiej. Pan Marian poleci szuka ewentualnych informacji o onierzach puku w Centralnym Archiwum Wojskowym. Take chyba powiniene zgosi si tam.
Poprzedni wątek: Akta metrykalne dla obszarów zabużańskich
Następny wątek: Wamke- poszukuję
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Jul 30 18:01:17 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund