| Jak korzystać z danych PomGenBaza w archiwach [wiadomość #11524] |
Tue, 16 April 2013 14:25  |
krysta
|
Junior Member |
|
|
Prosz o pomoc:
1/Jak wykorzysta dane z Pom Gen Bazy bedc w Pelplinie. Moe pytanie naiwne ale ja nie wiem. Np Nr ksigi
Nr zdjcia
Nr przy imieniu ?
Na ile to uatwi mi szukanie przodkw w latach 1800 - 1900.
2/ Jakie dane znajd w archiwum w Pelplinie poza tym co widz w PomGenBaza?
Bde wdziczna za wyjanienie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jak korzystać z danych PomGenBaza w archiwach [wiadomość #11542 jest odpowiedzią na wiadomość #11541] |
Thu, 18 April 2013 16:40   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Przykad z ksigi zawarcia maestwa :
zapis w PomGenBazie:
Gorczyno 1779 W345 0001 4 Adamus Borski Marianna Sztrumska
czyli:
Gorczyno - miejscowoc w ktrej znajduje si parafia
1779 - rok zapisu
W345 - nr ksigi
0002 - nr kolejny zdjcia
4 - nr kolejny aktu w danym roku
Adamus Borski - pan mody
Marianna Sztumska - panna moda
pozdrawiam
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jak korzystać z danych PomGenBaza w archiwach [wiadomość #11549 jest odpowiedzią na wiadomość #11524] |
Fri, 19 April 2013 18:54   |
T0masz0
|
Junior Member |
|
|
Krysta
Tak jak zostao napisane, w Archiwum Diecezjalnym w Pelplinie przeglda si cay zasb na komputerze.
Ostatni raz byem tam doc dawno wic dokdnie nie pamitam, ale wyglda to tak, e uytkownik ma dostp bezporednio do katalogw z nazwami parafii. W tych katalogach s podkatalogi dla poszczeglnych wydarze chrzest/lub/zgon a nastpnie podkatalogi dla poszczeglnych lat.
Czasem te s osobne podkatalogi dla miejscowoci w parafii.
Poszczeglne pliki ze skanami zwykle maj takie nazwy jak "numer zdjcia" w PTG, ale zdarza si e s zupenie inne.
Numer ksigi zwykle nie jest widoczny.
Reasumujc, znajc nazw parafii, rok zapisu, numer zdjcia i numer aktu z PTG bardzo szybko znajdziesz skan poszukiwanego aktu, wchodzc do odpowiednich katalogw.
W razie problemw popro o pomoc pracownika, pani jest bardzo mia i zawsze chtnie pomaga.
------------------
Jim
Record number and other information that you found at PTG refer to scans stored in Archiwum Diecezjalne Pelplin.
All resources are digitized, and you have access to the directory structure with parish names, events, years, and sometimes village names.
The "Picture no." is usually the name of the file with scan, but there may me some exception.
Having the information from PTG you can quickly found the requested scan just by navigating in the directory structure.
If you are in the archive do not hesitate to ask the staff for help, this lady is very friendly and always willing to help.
I hope this help
pozdrawiam
Tomek
|
|
|
|
| Odp: Jak korzystać z danych PomGenBaza w archiwach [wiadomość #11550 jest odpowiedzią na wiadomość #11549] |
Fri, 19 April 2013 19:10   |
|
|
|
Thank you Tom, that may be the problem I do not know what the directory structure, I am not even sure what it is, I am doing this research on line at this time. I live in Michigan USA. I didn't know if there was another site that I needed to go to, to get the information. Thank you so much for your help. Jim
|
|
|
|
|
|