Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku?
Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku? [wiadomość #9363] Thu, 02 February 2012 18:20 Przejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Szukam dojcia do ksig meldunkowych Sopotu z okresu midzywojennego i wojennego. Pytanie jak w tytule, czy mog je odnale w AP w Gdasku?

Odp: Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku? [wiadomość #9364 jest odpowiedzią na wiadomość #9363] Thu, 02 February 2012 18:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Wejd na stron AP w Gdasku i sprawd.

Staszek
Odp: Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku? [wiadomość #9365 jest odpowiedzią na wiadomość #9364] Thu, 02 February 2012 18:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
piesta napisa(a) dnia czw, 02 luty 2012 06:38

Wejd na stron AP w Gdasku i sprawd.

Wanie jestem i sprawdzam, ale marnie mi to idzie, widocznie mao zdolny jestem. Dlatego liczyem na pomoc, zawsze chtnego do jej udzielenia, Staszka Pienika.

Odp: Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku? [wiadomość #9366 jest odpowiedzią na wiadomość #9365] Thu, 02 February 2012 19:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Najuprzejmiej.
W AP znajduj si tylko ksigi meldunkowe Sopotu z lat 1877-95
Akta Miasta Sopot zesp 521 sygn 1-2
Natomiast jestem w posiadaniu Ksigi Adresowej Sopotu z roku 1942.
Pisz nazwisko i imi. Sprawdz
Staszek

Staszek
Odp: Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku? [wiadomość #9367 jest odpowiedzią na wiadomość #9366] Thu, 02 February 2012 19:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
piesta napisa(a) dnia czw, 02 luty 2012 07:10

Najuprzejmiej.
W AP znajduj si tylko ksigi meldunkowe Sopotu z lat 1877-95
Akta Miasta Sopot zesp 521 sygn 1-2
Natomiast jestem w posiadaniu Ksigi Adresowej Sopotu z roku 1942.
Pisz nazwisko i imi. Sprawdz
Staszek

Staszku, dzikuj. Ksigi adresowe znam, nie tylko t z roku 1942, ale poniewa nie jest mi znane nazwisko "po mu" poszukiwanej osoby, wic niczego mi one nie daj.

Miaem wielk przyjemno rozmawia dzisiaj z 93-letni pani Wand Szopisk, mieszkank Sopotu od urodzenia i chyba nawet honorow obywatelk tego miasta. Od niej wanie dowiedziaem si, e w ksigach meldunkowych rejestrowano przed wojn i w jej trakcie wszystkich mieszkacw, cznie ze sucymi, gocami, itp., a wic i osoby, ktre nie byy wacicielami nieruchomoci. Std i nadzieja moja na odszukanie interesujcej mnie osoby, zanim wysza ona za m, albo i nawet pniej, gdy obok ma rejestrowano te i ony z panieskim nazwiskiem!
Wracajc do zasobw archiwalnych AP, tzw. "wyszukiwanie proste" wcale nie jest proste. Przykadowo hasa "Ksiga adresowa" i "Ksika adresowa" zdaniem tamtej szukajki wcale nie s sobie tosame Shocked Jeli doda do tego haso "Ksiga adresowa", ale w jz. niemieckim, to robi si z tego nieza szarada Mad

Odp: Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku? [wiadomość #9368 jest odpowiedzią na wiadomość #9367] Thu, 02 February 2012 19:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
"Ksiga adresowa", chyba Tobie nic nie da.
W KA zamieszczano zwykle nazwisko gwnego lokatora i nie ujmowano czonkw rodziny.
Waniejsze s wic meldunki, gdzie rejestrowano wszystkie osoby zamieszkae pod danym adresem.
Staszek

Staszek
Odp: Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku? [wiadomość #9369 jest odpowiedzią na wiadomość #9367] Thu, 02 February 2012 19:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/iza.php?l=&mode=showzes p&zespoly_id=11237

Moe tu co znajdziesz?

Staszek
Odp: Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku? [wiadomość #9370 jest odpowiedzią na wiadomość #9368] Thu, 02 February 2012 19:58 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
piesta napisa(a) dnia czw, 02 luty 2012 07:45

"Ksiga adresowa", chyba Tobie nic nie da.
W KA zamieszczano zwykle nazwisko gwnego lokatora i nie ujmowano czonkw rodziny.
Waniejsze s wic meldunki, gdzie rejestrowano wszystkie osoby zamieszkae pod danym adresem.
Staszek

Moja pomyka - oczywicie miaem na myli "Ksig meldunkow"

Poprzedni wątek: Moje podsumowanie genealogiczne roku 2011
Następny wątek: Marsz pamięci ofiar Stutthofu - 28 stycznia 2012 r.
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Jul 31 04:42:06 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund