Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Kim byl z zawodu?
Kim byl z zawodu? [wiadomość #5653] Sat, 25 December 2010 18:36 Przejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

Chcialbym poprosic o pomoc w odczytaniu jednego slowa. Dokument z ktorego pochodzi wydany byl w 1943 roku i jest w calosci w jezyku niemieckim a dotyczy urodzin i chrztu mojego pradziadka w 1874 roku. Nie potrafie odczytac kim byl Joseph Zajonc z zawodu. Z gory dziekuje za pomoc

pozdrawiam

Marek Zajac
  • Załącznik: 123.jpg
    (Rozmiar: 264.96KB, Pobrano 117 razy)

Marek Zając
Odp: Kim byl z zawodu? [wiadomość #5662 jest odpowiedzią na wiadomość #5653] Sun, 26 December 2010 10:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Topol jest aktualnie niedostępny  Topol
Senior Member
Witam,
zawd to jest [Dratharbeiter] ale czym si zajmowa to nie mogem
ustali (produkcja wyrobw z drutu albo produkcja drutu Crying or Very Sad ).
Natomiast nazwisko, moim zdaniem, jest Joseph Zajc.

witecznie

Pozdrawiam
Józef Topoliński

www.topolinscy.eu
Odp: Kim byl z zawodu? [wiadomość #5663 jest odpowiedzią na wiadomość #5662] Sun, 26 December 2010 11:53 Przejdź do poprzedniej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Dziekuje za odp. Rzeczywiscie w tym dokumencie prawidlowo napisano nazwisko mojej rodziny - Zajc . Z przyzwyczajenia napisalem Zajonc poniewaz ta pisownia wystepuje w wiekszosci znanych mi dokumentow. Spotkalem sie rowniez z wersjami tego nazwiska.Moim zdaniem Dratharbeiter mozna powiazac z nasepujaca informacja, cytuje :
"Fabryka Drutu Gliwice sp. z o.o. (dawniej Fabryka Drutu i Wyrobw z Drutu w Gliwicach) powstaa w 1852 r. i naley do najstarszych w brany druciarskiej w Polsce."
Joseph Zajc wlasnie w Gliwicach sie urodzil i mieszkal.

Jeszcze raz dziekuje za pomoc.

pozdrawiam Marek Zajc

Marek Zając
Poprzedni wątek: Transcription Requested
Następny wątek: niemiecki - gotyk
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 02 21:08:36 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund