| Dzieci nieślubne [wiadomość #10124] |
Mon, 04 June 2012 12:53  |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Ka¿dy prawie genealog amator prêdzej czy pó¼niej zetkn±³ siê w swych poszukiwaniach z problemem nie¶lubnych dzieci w ksiêgach metrykalnych. Wydawa³o mi siê, ¿e z grubsza wszystko ju¿ wiem - w XIX wieku chrzty dzieci nie¶lubnych oznaczano specjalnym znakiem (np. w parafii Wiele kó³ko z krzy¿ykiem) lub pisano akt chrztu do góry nogami w stosunku do innych wpisów (parafia Ko¶cierzyna), cech± wspóln± tych wpisów by³ brak wzmianki o ojcu dziecka, zapis i¿ dziecko pochodzi z nieprawego ³o¿a (illegittimi Thori) itp.
Jednak obecnie zajmujê siê szerzej wpisami z XVIII wieku i znalaz³am w rodzinie mê¿a akt chrztu dziecka z 1786 r. (parafia Sulêczyno):
"Dnia 13 sierpnia ochrzci³em dziecko o imionach Franciszka Ksaweryna, zrodzon± nieprawnie (illegittime) 4 sierpnia z rodziców szlachetnej Barbary Malekowej i szlachetnego Ksawerego Kêtrzyñskiego"
Przyznam siê, ¿e pierwszy raz spotka³am siê, ¿e w tak starych ksiêgach napisano dane ojca mimo tego, ¿e nie mia³ ¶lubu z matk± dziecka. Ojcem chrzestnym Franciszki Ksaweryny by³ rodzony brat jej ojca - Kajetan Kêtrzyñski, musia³ wiêc byæ to fakt zaakceptowany przez rodzinê ojca dziewczynki.
Dwa lata pó¼niej znalaz³am akt chrztu nastêpnego dziecka Barbary i Ksawerego - Franciszki Weroniki. Tak¿e wtedy zaznaczy³ ksi±dz, ¿e dziecko pochodzi z nieprawego ³o¿a.
Nie wiem, czy to wszystkie dzieci Barbary. Najwiêkszy szok prze¿y³am jednak, kiedy znalaz³am akt zgonu Barbary z 1824r. Ksi±dz zapisa³ dos³ownie tak, ¿e zmar³a:
"nobilis Barbara Malekowa, publica Meretrix ingualina (?)"
czyli na mój rozum i s³ownika ³aciñsko-polskiego:
"szlachetna Barbara Malekowa, prostytutka (publica), nierz±dnica (Meretrix)"
prawdopodobnie ¼le odczytujê ostatnie s³owo, bo nie mogê go znale¼æ w s³owniku, a jedyne które brzmi podobnie to "inguen" czyli "podbrzusze, genitalia", co w sumie pasuje do kompletu z dwoma poprzednimi okre¶leniami.
Prawdziwy trup w szafie, nie?
Znacie podobne przypadki?
pozdrawiam
Iza Wysiecka
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10132 jest odpowiedzią na wiadomość #10130] |
Tue, 05 June 2012 13:10   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
ja mam podobnie córka z "prawego ³o¿a" a potem przy 4 nastêpnych dzieci brak ojca a z tego 2 dzieci zapisane z nazwiskiem mê¿a lecz bez podania ojca a dwoje z panieñskim te¿ bez podania ojca
- lata 60 XIX
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
[Uaktualnione dnia: Tue, 05 June 2012 15:07] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10135 jest odpowiedzią na wiadomość #10133] |
Tue, 05 June 2012 23:35   |
zkob1971
|
Member |
|
|
Z t± prostytutk± to bym nie przesadza³ dla niektórych ludzi ¿ycie niezgodne z ich oczekiwaniami jest obrzydliwe.
W moich baniach prapradziadek by³ biedny i dla poprawy bytu swojego i rodziny pozyska³ 47 letni± wdówkê maj±c 27 lat. Na szczê¶cie naszego rodu po 20 lach pozna³ mi³± 25 letni± dziewczynê z dobrego domu zakochan± w nim bezgranicznie, która wyda³a wiele(10) owoców tej niewyobra¿alnej mi³o¶ci.
A my dopiero w po³owie tej drogi.
Zdzichu
|
|
|
|
|
|
| Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10141 jest odpowiedzią na wiadomość #10140] |
Thu, 07 June 2012 09:52   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| Wasilewski napisa³(a) dnia ¶ro, 06 czerwiec 2012 11:06 | Dwoje moich synów ¿yj± na tzw. koci± ³apê. Nawet nie wiem jak do ich partnerek siê mam zwracaæ. Muj wnuk nie jest i nie bêdzie chyba ochrzczony, co za czasy nast±pi³y. Ma³¿eñstwa sta³y siê nie modne. My ¿yjemy tylko dziêki mi³o¶ci naszych rodziców, gdy by nie oni, by nie by³o tych tekstów.
|
Masz racjê. Niestety jest to w du¿ym stopniu i nasza wina, gdy¿ to g³ównie na rodzicach, a nie na szkole, dbaj±cej przede wszystkim o tzw. polityczn± prawid³owo¶æ, spoczywa obowi±zek wychowania dzieci!
Co do szko³y za¶, to jej program zale¿y g³ównie od cz³onków parlamentu, których przecie¿ sami wybieramy!
Tak czy inaczej powinni¶my siê wiêc biæ przede wszystkim we w³asne piersi.
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|