Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Prochowski - KamieÅ„ KrajeÅ„ski - Chojnice - Soest
Prochowski - Kamień Krajeński - Chojnice - Soest [wiadomość #4426] Mon, 09 August 2010 15:05 Przejdź do następnej wiadomości
12345dp20 jest aktualnie niedostÄ™pny  12345dp20
Junior Member
Witam!

Poszukujê informacji o moich przodkach w zakresie wypisów z ksi±g metrykalnych/parafialnych w Kamieniu Krajeñskim (woj. kujawsko-pomorskie).

Korzystaj±c ze strony familysearch.org dowiedzia³em siê, ¿e moja rodzina w II po³owie XIX w. przebywa³a w Soest w Westfalii, jednak ¶lady prowadz± tak¿e do Kamienia Kr.

W szczególno¶ci szukam danych dotycz±cych nastêpuj±cych osób:

- Franz Prochowski
- Dorothea Schmidt

i ich dzieci:

Martha Dorothea Prochowski (ur. 30 stycznia 1871 r., ochrzczona w parafii w Kamieniu Kr. 15 lutego 1871 r.)

Anna Maria Prochowski (ur. marca 1864 r., Soest).

Anna Maria jest moj± pra pra babk±. Interesowa³oby mnie wiêcej szczegó³ów na jej temat, bowiem nie wiem kiedy wysz³a za m±¿ (zmieni³a nazwisko na Riemer, w ksi±¿kach adresowych widnieje jako wdowa po mistrzu rze¼nickim) oraz kiedy przeprowadzi³a siê do Chojnic (Konitz, Kr. Konitz, Westpreussen).

W przypadku drugiej córki - Marty Doroty ciekawi mnie fakt chrztu w Kamieniu (warty sprawdzenia). Byæ mo¿e rodzina pochodzi³a w³a¶nie z tej miejscowo¶ci, bowiem pó¼niej syn Anny Marii, Leo Paul (Leon Pawe³) bior±c ¶lub za ¶wiadka mia³ Alfonsa Prochowskiego z Kamienia Kr. w³a¶nie.

Nie wiem nic tak¿e o Franciszku i Dorocie. Byæ mo¿e urodzili siê w Kamieniu b±d¼ zawarli tam zwi±zek ma³¿eñski.

Bêdê wdziêczny za ka¿d± informacjê.
Ze swojej strony s³u¿ê pomoc± w zakresie informacji na temat przodków z Chojnic (Konitz).

Mój e-mail: dp20@poczta.fm
Odp: Prochowski - Kamień Krajeński - Chojnice - Soest [wiadomość #4427 jest odpowiedzią na wiadomość #4426] Mon, 09 August 2010 16:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostÄ™pny  alfut
Senior Member
Slub Augusta Rimera z Maria Prochowsk± odby³ sie w Kamieniu 22.11.1887 on lat 53 z Chojnic Maria lat 23 z Kamienia!Pozdrawiam!Piotr Alfut

[Uaktualnione dnia: Mon, 09 August 2010 16:52]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Prochowski - Kamień Krajeński - Chojnice - Soest [wiadomość #7308 jest odpowiedzią na wiadomość #4427] Sun, 15 May 2011 16:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
generosus jest aktualnie niedostÄ™pny  generosus
Junior Member
No wiêc jestem wiêcej ni¿ pewny ¿e powiniene¶ zapamiêtaæ nazwê miejscowo¶ci któr± teraz napiszê.. a mianowicie Polnica ko³o Cz³uchowa parafia Przechlewo. Ju¿ w po³owie XVII wieku w tej parafii wystêpuje nazwisko Proch z czasem rodzina doda³a sobie sufix ski i zaczê³a siê pisaæ Prochowski byli w Polnicy so³tysami i posiadali przywilej na prowadzenie Barci Polnickiej w 1748 roku w Polnicy podatek od Barci Polnickiej P³aci³ Jakub Prochowski na spó³kê z Adamem Buthner-Zawadzkim . Moja rodzina posiada³a pewne zwi±zki z Prochowskimi dlatego byli w krêgu moich zainteresowañ.. Wiêc zastanawia³ mnie bardzo status Rodziny .. Rodzina ta pomimo ¿e nigdy nie u¿ywa³a szlacheckiego wyró¿nika nie by³a te¿ zwyk³ymi ch³opami.. Byli to wed³ug moich badañ ludzie wolni pomiêdzy Szlacht± a Ch³opstwem tak samo zreszt± jak rodzina Komischke z Przechlewa.. Postanowi³em wiêc pogrzebaæ i... w Publikacji Biskupa i Tomczaka znalaz³em rodzinê Proch która w 1570 roku by³a zaliczana do w³a¶cicieli (nie pomnê jak± miejscowo¶æ trzymali) mo¿na ³atwo sprawdziæ.. Nasuwa siê jedno stwierdzenie .. Prochowscy to potomkowie Prochów Panków Kaszubskich którzy spadli do roli..
My¶lê ¿e nazwisko jest na tyle ma³o popularne ¿e mamy du¿a szansê i¿ twoi Prochowscy id± z Polnicy..
Mam nadziejê ¿e pomog³em..

Waldemar Tadeusz Büthner-Zawadzki
Gdańsk/Poznań
Odp: Prochowski - Kamień Krajeński - Chojnice - Soest [wiadomość #7313 jest odpowiedzią na wiadomość #7308] Mon, 16 May 2011 11:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziêkujê serdecznie za podpowied¼.
Na w±tek Polnicy zetkn±³em siê kiedy¶, poszukuj±c wstêonie informacji na temat moich przodków.

Byæ mo¿e jest to linia w³a¶ciwa - aczkolwiek dla potwierdzenia tego stanu rzeczy brakuje mi jeszcze kilku pokoleñ.

Niemniej jednak poszukiwania trwaj±, utknê³y na poziomie Kamienia Krajeñskiego (ojciec opisanej wy¿ej mojej pra pra babki Franz Prochowski pochodzi³ z Kamienia Krajeñskiego, a jego ¿ona Dorothea Schmidt z Cz³uchowa).

Brakuje mi jeszcze pewnych danych, a¿eby pój¶æ nieco dalej.
M.in. stwierdzenia, gdzie umar³ Franz (data ¶mierci 1904 - lat 75, w metryce ¶lubu podany jest z kolei wiek 28 lat [1860]).

Pozdrawiam i bêdê wdziêczny za wszelkie inne informacje
Dawid Prochowski
Odp: Prochowski - Kamień Krajeński - Chojnice - Soest [wiadomość #7413 jest odpowiedzią na wiadomość #7313] Mon, 30 May 2011 13:35 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
W nawi±zaniu do powy¿szej informacji, któr± zwar³em wy¿ej ustali³em, ¿e Franz Prochowski urodzi³ siê w miejscowo¶ci Gwie¼dzin (pow. cz³uchoski) - niem. Förstenau ---> w dniu 12.01.1829 r. Jego ojcem by³ Micha³ Prochowski, imiê marki nie jest mi znane.

Je¶li kto¶ z Pañstwa dysponuje jakimi¶ informacjami b±d¼ wskazówkami na powy¿szy temat proszê o kontakt.

Pozdrawiam
Dawid Prochowski
Poprzedni wątek: Mąż Ewy Prinz
Następny wątek: Mechliński - poszukiwania
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Oct 09 10:38:45 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund