| Prochowski - Kamień Krajeński - Chojnice - Soest [wiadomość #4426] |
Mon, 09 August 2010 15:05  |
12345dp20
|
Junior Member |
|
|
Witam!
Poszukujê informacji o moich przodkach w zakresie wypisów z ksi±g metrykalnych/parafialnych w Kamieniu Krajeñskim (woj. kujawsko-pomorskie).
Korzystaj±c ze strony familysearch.org dowiedzia³em siê, ¿e moja rodzina w II po³owie XIX w. przebywa³a w Soest w Westfalii, jednak ¶lady prowadz± tak¿e do Kamienia Kr.
W szczególno¶ci szukam danych dotycz±cych nastêpuj±cych osób:
- Franz Prochowski
- Dorothea Schmidt
i ich dzieci:
Martha Dorothea Prochowski (ur. 30 stycznia 1871 r., ochrzczona w parafii w Kamieniu Kr. 15 lutego 1871 r.)
Anna Maria Prochowski (ur. marca 1864 r., Soest).
Anna Maria jest moj± pra pra babk±. Interesowa³oby mnie wiêcej szczegó³ów na jej temat, bowiem nie wiem kiedy wysz³a za m±¿ (zmieni³a nazwisko na Riemer, w ksi±¿kach adresowych widnieje jako wdowa po mistrzu rze¼nickim) oraz kiedy przeprowadzi³a siê do Chojnic (Konitz, Kr. Konitz, Westpreussen).
W przypadku drugiej córki - Marty Doroty ciekawi mnie fakt chrztu w Kamieniu (warty sprawdzenia). Byæ mo¿e rodzina pochodzi³a w³a¶nie z tej miejscowo¶ci, bowiem pó¼niej syn Anny Marii, Leo Paul (Leon Pawe³) bior±c ¶lub za ¶wiadka mia³ Alfonsa Prochowskiego z Kamienia Kr. w³a¶nie.
Nie wiem nic tak¿e o Franciszku i Dorocie. Byæ mo¿e urodzili siê w Kamieniu b±d¼ zawarli tam zwi±zek ma³¿eñski.
Bêdê wdziêczny za ka¿d± informacjê.
Ze swojej strony s³u¿ê pomoc± w zakresie informacji na temat przodków z Chojnic (Konitz).
Mój e-mail: dp20@poczta.fm
|
|
|
|
|
|
| Odp: Prochowski - Kamień Krajeński - Chojnice - Soest [wiadomość #7308 jest odpowiedzią na wiadomość #4427] |
Sun, 15 May 2011 16:49   |
generosus
|
Junior Member |
|
|
No wiêc jestem wiêcej ni¿ pewny ¿e powiniene¶ zapamiêtaæ nazwê miejscowo¶ci któr± teraz napiszê.. a mianowicie Polnica ko³o Cz³uchowa parafia Przechlewo. Ju¿ w po³owie XVII wieku w tej parafii wystêpuje nazwisko Proch z czasem rodzina doda³a sobie sufix ski i zaczê³a siê pisaæ Prochowski byli w Polnicy so³tysami i posiadali przywilej na prowadzenie Barci Polnickiej w 1748 roku w Polnicy podatek od Barci Polnickiej P³aci³ Jakub Prochowski na spó³kê z Adamem Buthner-Zawadzkim . Moja rodzina posiada³a pewne zwi±zki z Prochowskimi dlatego byli w krêgu moich zainteresowañ.. Wiêc zastanawia³ mnie bardzo status Rodziny .. Rodzina ta pomimo ¿e nigdy nie u¿ywa³a szlacheckiego wyró¿nika nie by³a te¿ zwyk³ymi ch³opami.. Byli to wed³ug moich badañ ludzie wolni pomiêdzy Szlacht± a Ch³opstwem tak samo zreszt± jak rodzina Komischke z Przechlewa.. Postanowi³em wiêc pogrzebaæ i... w Publikacji Biskupa i Tomczaka znalaz³em rodzinê Proch która w 1570 roku by³a zaliczana do w³a¶cicieli (nie pomnê jak± miejscowo¶æ trzymali) mo¿na ³atwo sprawdziæ.. Nasuwa siê jedno stwierdzenie .. Prochowscy to potomkowie Prochów Panków Kaszubskich którzy spadli do roli..
My¶lê ¿e nazwisko jest na tyle ma³o popularne ¿e mamy du¿a szansê i¿ twoi Prochowscy id± z Polnicy..
Mam nadziejê ¿e pomog³em..
Waldemar Tadeusz Büthner-Zawadzki
Gdańsk/Poznań
|
|
|
|
|
|
| Odp: Prochowski - Kamień Krajeński - Chojnice - Soest [wiadomość #7413 jest odpowiedzią na wiadomość #7313] |
Mon, 30 May 2011 13:35  |
12345dp20
|
Junior Member |
|
|
W nawi±zaniu do powy¿szej informacji, któr± zwar³em wy¿ej ustali³em, ¿e Franz Prochowski urodzi³ siê w miejscowo¶ci Gwie¼dzin (pow. cz³uchoski) - niem. Förstenau ---> w dniu 12.01.1829 r. Jego ojcem by³ Micha³ Prochowski, imiê marki nie jest mi znane.
Je¶li kto¶ z Pañstwa dysponuje jakimi¶ informacjami b±d¼ wskazówkami na powy¿szy temat proszê o kontakt.
Pozdrawiam
Dawid Prochowski
|
|
|
|