|
|
|
|
|
|
| Odp: Akt Zgonu, zapisek - Prosba o odczytanie [wiadomość #10559 jest odpowiedzią na wiadomość #10555] |
Fri, 21 September 2012 19:46   |
 |
Batalion01
|
Member |
|
|
Ja, sie schrieben wie das Haushuhn mit einer Klaue In den Kirchen Bchern auch so schrieben sie Verzeih, Ich schreibt durch einen Translator Danke schn hinter die Hilfe!
Wic z tego co udao mi si przetumaczy, tam jest napisane tak:
Powodem jest
dzisiejsze zawiadomienie
Obszaru urzdu Sullenschin
wpisywany staje si, e
Dzierawca August
Scheel, 52 lata
Katolickiej religii
Zamieszkay w Borrek
Syn umarego
Augusta Scheel z Borrek
w 2 lipiec osiemset dziewidziesitego pierwszego
W godzinach porannych
Stodoa powiesi
Znajdowany jest
Caa strona przednia gadzona
Urzdnik Stanu Cywilnego: V. aszewski
Nie wiem czy to tak dobrze przetumaczyem... Ale to ostatnie zdanie o Stodole za choler nie rozumiem... Czy mgby mi ktos to wytumaczy / przetumaczy ?
Bardzo dzikuje za pomoc!
Rodzina - SZELA, DYSZER, CZAJA, BRYLOWSCY
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Akt Zgonu, zapisek - Prosba o odczytanie [wiadomość #10567 jest odpowiedzią na wiadomość #10555] |
Sun, 23 September 2012 18:03   |
 |
Batalion01
|
Member |
|
|
Racja 
Topol, tak sobie analizowaem to zdarzenie. W PomGenBaza - USC Sulczyno jak wpiszesz "Scheel" to wyskoczy kilka indeksw, w tym samym roku umiera 17 letnia Lucia Scheel. Podejewam e, moe to bya jego crka i tak si chop zaama e wzi si za sznur! Ale to tylko hipoteza... Kurcz, gdybym tak mia dostp do tego aktu USC tej Lucia Scheel to moe by sie czowiek dowiedzia czy to na 100% jego crka i co bylo powodem smierci... No niestety, mona si tylko domyla pki co
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Akt Zgonu, zapisek - Prosba o odczytanie [wiadomość #10571 jest odpowiedzią na wiadomość #10555] |
Mon, 24 September 2012 15:53   |
 |
Batalion01
|
Member |
|
|
Strza w dziesitk!
"Dullok" to musi by "Duak", bo to co udao mi si znale, Josephina bya z domu Duakw - Czyli Lucia Scheel to na 100% bya ich crka. Dziki wielkie Kaphis za potwierdzenie tych informacji! Bardzo mi tym pomoge! 
Wiecie co, tak z ludzkiego punktu widzenia, ale ta Josephina musiaa przey kopniaka yciowego w tym 1891 roku... Pierw 17 letnia crka umiera, potem m popenia samobjstwo... Masakra...
Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|