Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Opinie o serwisie » indeksacja
indeksacja [wiadomość #5467] Tue, 07 December 2010 09:05 Przejdź do następnej wiadomości
arletaso1 jest aktualnie niedostÄ™pny  arletaso1
Member
Witam,

pó³ roku temu wys³a³am indeksy ¶lubów parafii Wysin z lat 1831-1844, a w marcu tego roku indeksy ¶lubów parafii Gorêczyno
z lat 1851-1863. Nie ma ich w bazie....Czy¿by nie nadawa³y siê do u¿ytku? Nie wiem czy jest sens mojej pracy skoro nie jest ona wykorzystywana dla dobra genealogicznej braci. Je¶li robiê co¶ ¼le bardzo chcia³abym wiedzieæ co.

pozdrawiam
Arletta
Odp: indeksacja [wiadomość #5477 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Tue, 07 December 2010 16:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
KrystynaDrozdz jest aktualnie niedostÄ™pny  KrystynaDrozdz
Junior Member
Na pewno sie nadaj± jak inne Twoje indeksy, Arletto.
Uka¿± siê wkrótce. Krystyna Dro¿d¿
Odp: indeksacja [wiadomość #5478 jest odpowiedzią na wiadomość #5477] Tue, 07 December 2010 17:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostÄ™pny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Witam
i ja chcial bym rowniez przypomniec Very Happy
Chrzty Wielkiego Komorska nie zostaly do dzisiaj wpisane
A sa przeciesz cale juz przeslane i to juz dawno

pozdrawiam

Marcin
Odp: indeksacja [wiadomość #5480 jest odpowiedzią na wiadomość #5478] Tue, 07 December 2010 18:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
bez ¿adnego wyt³umaczenia?????

Staszek

[Uaktualnione dnia: Mon, 01 August 2011 17:51]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: indeksacja [wiadomość #5497 jest odpowiedzią na wiadomość #5480] Wed, 08 December 2010 22:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
undaanna jest aktualnie niedostÄ™pny  undaanna
Member
UPS......???

Pozdrowienia
Anna
Odp: indeksacja [wiadomość #5779 jest odpowiedzią na wiadomość #5497] Wed, 05 January 2011 17:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Kolerzanki i Koledzy

Mam taka prozbe i proponowal bym tak prowadzic spisy

Proponuje spisywac wszystkie dane ktore sa zapisane w zapisach metrykalnych czyli spisywac wszystko co stoji(no jest to istotnie wiecej roboty bedzie w przyszlosci nam cenione)

Stwierdzilem po dlugo letnim spisywaniu ze daty sa zbyt wartosciowe zeby je nie spisywac

forma Dat w bazie jest Prawidlowa tylko forma spisywania dat moim zdaniem jest nie Ok

bo w koncu chcemy daty zachowac dla przyszlych pokolen

pozatym stoja niekiedy bardzo istotne daty historyczne zwiazane z niekturymi osobami wystepujacymi w ksiegach jak i ich Funkcjami publicznymi

niemysle tutaj tylko onas ale o historykach i innych osobach

Marcin

[Uaktualnione dnia: Wed, 05 January 2011 17:20]

Odp: indeksacja [wiadomość #5781 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Wed, 05 January 2011 18:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostÄ™pny  Zatoka
Senior Member
Marcienie

Nie raz podkre¶la³em jak sobie ceniê Twoje zaanga¿owanie i wk³ad pracy ale tym razem muszê Ciebie totalnie skrytykowaæ. Genealogia-amatorska ma byæ ¶wietn± zabaw±. Nie zabieraj ludziom tej przyjemno¶ci poprzez pomys³y spisywania wszystkiego. Niech sami dochodz± prawdy o swoich przodkach. Bazy indeksów maj± (z za³o¿enia) pomóc tym, których przodkowie zmieniali miejsce zamieszkania, a w tamtych czasach nie notowano takich informacji.

Natomiast (przyk³adowo) ja jestem w sytuacji gdzie moi przodkowie zawsze mieszkali w tej samej wsi. Dla wyprowadzenia g³ównej linii nie potrzebowa³em bazy indeksów. Wystarczy³a analiza ksi±g metrykalnych jednej parafii. Podobnie z czê¶ci± linii bocznych. Natomiast im bli¿ej czasów nam wspó³czesnych tym mam wiêcej problemów z ustaleniem wsystkich potomków. Niby paradoks ale w³a¶nie w odniesieniu do czasów wspó³czesnych przepisy GIODO sta³y siê najwiêkszym utrudnieniem gdy¿ nie pozwalaj± na realizacjê w/w celu baz indeksów.

Gdyby i¶æ Twoim tokiem my¶lenia to mo¿na zrobiæ krok dalej. Po co bazy indeksów? Najlepiej kazaæ wszystkim indeksuj±cym przyst±pienie do robienia drzew dla wszystkich osób jakie wystêpuj± w ksiegach danej parafii. Potem wystarczy poszukaæ tylko osoby wspólne i dokonaæ stosownych powi±zañ, a na koñcu wszystko opublikowaæ w necie. Nie mieliby¶my obecnych problemów technicznych z baz±. Pytanie tylko czy wszyscy byliby z takiego rozwi±zania zadowoleni?

W jednym tylko siê zgadzam z Tob±. Wspomnia³e¶ o konieczno¶ci gromadzenia informacji o charakterze historycznym. Tu masz racjê. Tyle tylko ¿e ja ju¿ to robiê w ramach Genepedii. Wyra¼nie wskazujê miejsca gdzie takie zapiski mo¿na znale¼æ. Cel jest oczywisty. Oszczêdziæ trudu osobom poszukuj±cym takich informacji. Upora siê Adam z problemami naprawy naszej bazy to dokoñczy linkowanie z poziomu parafii w PomGenBazie do odpowiednich stron Genepedii. Wtedy ta wiedza stanie siê ³atwo dostêpna.

Pomys³ spisywania wszystkiego z ksi±g metrykalnych co jaki¶ czas przewija siê na którym¶ z for. Tyle tylko, ¿e taki temat jest inicjowany najczê¶ciej przez osoby o bardzo ma³ym sta¿u i do¶wiadczeniu. Tego nie mo¿na powiedzieæ o Tobie. Ty winiene¶ byæ na bie¿±co z ca³± tematyk± genealogicznych poszukiwañ.

Na koniec najwa¿niejszy argument. Aktualnie w bazie mamy ponad 1,6 mln indeksów. Oko³o 1,5 miesi±ca temu zastanawiali¶my siê ile indeksów mo¿e byæ docelowo. Przeprowadzone szacunki wskazuj± na ok. 3,5 mln tylko w odniesieniu do ksi±g Diecezji Pepliñskiej, a co z indeksami obecnie dygitalizowanych zasobów AP Gdañsk? Na tej podstawie mo¿na szacowaæ, i¿ w skali kraju jest do zrobienia ok 100 mln. indeksów z ksi±g metrykalnych, a wszystkie bazy maj± ich ok. 4 mln czyli 4% zaawansowania.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: indeksacja [wiadomość #5784 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Wed, 05 January 2011 19:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hesch jest aktualnie niedostÄ™pny  hesch
Miejsce: Koszalin
Senior Member
Januszu, przestañ totalnie krytykowaæ, a zacznij dyskutowaæ, przekonywaæ do swoich racji, czy do swojego punktu widzenia, bo t± swoj± totaln± krytyk± zra¿asz do siebie ludzi.

Pozdrawiam
Heniek
Odp: indeksacja [wiadomość #5785 jest odpowiedzią na wiadomość #5779] Wed, 05 January 2011 20:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zbychu49 jest aktualnie niedostÄ™pny  Zbychu49
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Witaj Marcinie jestem w trakcie indeksowania i moim zdaniem robimy to po to aby mo¿na przejrzæ bazy indeksów i na tej podstawie udaæ siê do Pelplina i poprosiæ o skany ksi±g które s± potrzebne. Nie zapominaj ¿e w³a¶cicielem tych ksi±g jest Ar.Archidiecezjalne w Pelplinie. A je¶li bêdziemy robiæ tak jak ty sugerujesz to bêdziemy po prostu przepisywaæ ksiêgi. Pozdrawiam Zbigniew.W.
Odp: indeksacja [wiadomość #5786 jest odpowiedzią na wiadomość #5781] Wed, 05 January 2011 20:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Przeczytaj jeszcze raz

1. nie pisalem ze maja te daty byc dostepne w naszych bazach
2. Co jest gromadzone w Genepedii? Odpowiedz
3. Sprawa techniczna to sprawa finansowa jak i wspulny interes towarzystwa

Genepediia nie jest niezalezna
Ty milisz istotne dla mnie zeczy chodzi mi o jakosc pracy nie o ilosc

Na dobrym fundamecie mozna cos budowac nie trzeba go uzupelniac

Wesmy temat diecezji co zostalo zrobione?(przez Ciebie zwlaszcza)

jak chodzi o daty to jestem bardzo ciekawy jak to funkcjonuje morze podasz na Genepedii link do platwormy to wyprubuje

ja moze niewiele spisuje ale staram sie wyciagnac mozliwie duzo informacji

mozliwe ze niektore osoby nie chca sie rozwijac. chcemy Byc raciej Profi Amator niz Szybki Bill pozatym zrobienie dokladniejszych spisow i wiekszych zasobow to droga naprzod
Trzeba sie mierzyc z najleprzymi nie z srodkowymi.

moim zdaniem powinnismy spisac najpierw to co jest czyli parafie
jak i zebrac mozliwie wiele informacji z nimi zwiazane

Ale niekiedy jest tak ze powstaje szansa na wiecej jak z AD w Gdansku( i dobrze ze zostala wykorzystana)

Podaj mi jeden projekt na Genepedii o tematyce zwiazanej z Pomorzem-pomorskim z kturego jestes zadowolony
Jezeli mnie przekona to bedziesz mial pelne moje wsparcie jak nie to wykonam kastruktywna krytake i punkty o kture powinno
sie wszystko rozszezyc przekarze rownierz matreialy do tematu jezeli posiadam

Marcin

Odp: indeksacja [wiadomość #5787 jest odpowiedzią na wiadomość #5785] Wed, 05 January 2011 20:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
tak ale to nie ma byc widoczne i dostepne jak pisalem
pozatym mozna wrzwstko przekazac parafia lub Archiwum Diecezjalnemu

ja tu mysle nie o gen. ale o Historykach i innych

Odp: indeksacja [wiadomość #5790 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Wed, 05 January 2011 20:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Henryku

Gdyby temat podniesiony przez Marcina podniós³ kto¶ pokroju Ciebie, Staszka, Krzy¶ka, Janusza czy Mariusza spotka³by siê z moj± równie ostr± krytyk±. Co innego gdyby napisa³ to kto¶, kto dopiero zaczyna swoj± przygodê z genealogi±. Wtedy by³aby to odpowied¼ o charakterze wyja¶niaj±cym. Marcin nie jest "¶wierzynk±" w naszym gronie, a w zwi±zku z tym mam prawo oczekiwaæ, ¿e na bie¿±co czyta informacje z innych znacz±cych for.

Popatrz na sprawê oczyma osoby bêd±cej na pocz±tku swoich badañ. Jak ona odniesie siê do pomys³u kogo¶ o takim sta¿u bytno¶ci na forum? Nie ma co powtarzaæ argumentów, które by³y podnoszone w tej materii na Forgenie czy Genealogach.pl. Powiniene¶ znaæ je doskonale.

Nie raz publicznie wypowiada³em siê jak sobie ceniê Marcina za to co robi. Osobi¶cie chcia³bym by¶my na forum mieli samych takich Marcinów, którzy tyle daj± z siebie dla dobra ogó³u. Wiem, ¿e go nie przekonam do swoich racji ale zawsze bêdê go szanowa³ i ceni³ za to co robi. To, ¿e od samego pocz±tku toczymy miêdzy sob± spór o sposób zagospodarowania jego pracy, by nie posz³a na marne, to zupe³nie inna kwestia.

Kwestie tego ¿e w mojej wypowiedzi nie dostrzeg³e¶ argumentów merytorycznych pozostawiam bez komentarza.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: indeksacja [wiadomość #5792 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Wed, 05 January 2011 21:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hesch jest aktualnie niedostÄ™pny  hesch
Miejsce: Koszalin
Senior Member
Janusz,
kwestii merytorycznych poprostu nie porusza³em z prostej przyczyny, ka¿dy ma swoje przemy¶lenia i spojrzenie na tê sprawê. Ja równie¿, które jest bli¿sze Twojemu. Indeksacja ma wskazaæ drogê do przyjemno¶ci "grzebania" w konkretnych ksiêgach.
Je¿eli siê ma inne widzenie - to moim zdaniem - nale¿y toczyæ nawet ostry spór, ale nie krytykowaæ. Krytykowanie - z regu³y - prowadzi do nieprzyjemnych zgrzytów, a to chyba nikomu jest nie potrzebne.
I tyle mia³em do napisania w tej krytycznej materii.

Pozdrawiam
Heniek
Odp: indeksacja [wiadomość #5794 jest odpowiedzią na wiadomość #5790] Wed, 05 January 2011 21:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostÄ™pny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
Drogi Marcinie, czego¶ chyba nie rozumiem. W jednym poscie piszesz:
"Proponuje spisywac wszystkie dane ktore sa zapisane w zapisach metrykalnych czyli spisywac wszystko co stoji(no jest to istotnie wiecej roboty bedzie w przyszlosci nam cenione"

a w nastepnym: "1. nie pisalem ze maja te daty byc dostepne w naszych bazach".

To pytam - po co? Faktycznie nie jest to duzo pracy, ale za chwilê bêdziesz chcia³ ¿eby¶my wpisywali rodziców chrzestnych i ¶wiadków, bo to te¿ jest BARDZO wa¿ne w poszukiwaniach. Ale chyba za³o¿nia indeksowania póki co s± troszkê inne. Robimy indeksy po to ¿eby¶ jad±c do Pelplina wiedzia³ czego szukaæ a nie marnowa³ czas na zbêdne przeszukiwanie ksi±g.

Katarzyna ZakryÅ›-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
Odp: indeksacja [wiadomość #5796 jest odpowiedzią na wiadomość #5790] Wed, 05 January 2011 22:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
W pe³ni podzielam Twoje zdanie o dobrej robocie, któr± wykonuje Marcin.
Mnóstwo linków i informacji, sporo cennych uwag i propozycji nad , którymi Zarz±d i my sami powinni¶my siê zastanowiæ.
Kiedy¶ sam da³em propozycjê aby "uporz±dkowaæ linki Marcina" - taki by³ temat mojego postu.
I co z tego wynik³o ???
Nic.
Wiêkszo¶æ z nas jest starszym pokoleniem, które uczy³o siê w szkole tylko jêzyka rosyjskiego. Jêzyk Niemiecki i Angielski by³ tylko w wybranych szko³ach dla nielicznych.
Znajomo¶æ jêzyka Niemieckiego czy Angielskiego w naszym ¶rodowisku wystêpuje sporadycznie.
Uczymy sie tylko tego co jest nam potrzebne do genealogii.
M³odsi-owszem i chêtnie pomagaj±
Jest tylko jeden dylemat!!!
Doskonale rozumiem ³aman± Polszczyznê Marcina ale tylko trochê dobrych jego chêci aby swoje posty i linki stara³ siê przet³umaczyæ.
Co z tego, ¿e przysy³a tytu³ linku jak po jego otwarciu i tak nie wiadomo co on zawiera. A dla niego to nie powinien byæ najmniejszy problem aby napisaæ go nawet t± ³aman± polszczyzn±.
Nie mam na my¶li tego aby t³umaczy³ ca³ej tre¶ci, gdy¿ jest to nie realne.
Ale daj±c informacje po Polsku wiemy co on zawiera i czego mamy szukaæ i na czym siê skupiæ.
MARCINIE- siedz±c w internecie odwalasz kupê dobrej roboty - tylko dla kogo?
dla nielicznych.
Do tego jeszcze wiecznie pouczasz i instruujesz nie znaj±c naszej rzeczywisto¶ci i realiów.
A wiedz o tym, ¿e realia niemieckie s± ca³kiem inne ni¿ Polskie.
Kilkakrotnie od czasu powstania naszej strony, by³e¶ w Polsce w rejonach, które Ciebie interesuj±.
Nie raczy³e¶ siê z nami spotkaæ a uwierz mi, ¿e wiêkszo¶æ z nas, poza wtorkami i wyznaczonymi terminami spotkañ chêtnie by siê z Tob± spotka³a we wskazanym przez Ciebie terminie.
By³aby to doskona³a okazja aby wszystko sobie wyja¶niæ i udoskonaliæ nasz± wspó³pracê.
pozdrawiam
Krzysiek

Odp: indeksacja [wiadomość #5797 jest odpowiedzią na wiadomość #5796] Wed, 05 January 2011 22:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
dobrze

w sobote jest spotkanie proponuje rozmowe przez Skype

Juz od lat staram sie przybyc na spotkanie ale czas mi nie pozwala ale przyzekam ze sie postaram wpasc w tym roku
dam znac jak bedzie tak daleko

tak ze mozecie przygotowac moje papierki i legitymacje

Marcin

[Uaktualnione dnia: Wed, 05 January 2011 22:48]

Odp: indeksacja [wiadomość #5799 jest odpowiedzią na wiadomość #5797] Wed, 05 January 2011 23:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dobry pomys³.
Tylko oby organizatorzy stanêli na wysoko¶ci zadania.
Swego czasu by³em uczestnikiem spotkania przedstawicieli Regionalnych Towarzystw Genealogicznych w £odzi.
W tym czasie Tomek Nitsch by³ w USA na spotkaniu Genealogów Polonii Amerykañskiej. Mieli¶my bezpo¶redni± ³±czno¶æ z nimi.
Rewelacja.
Pozdrawiam
Krzysiek
Odp: indeksacja [wiadomość #5803 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Thu, 06 January 2011 01:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Marcinie

Wywo³a³e¶ mnie do odpowiedzi w kwestii tego co zrobi³em lub robiê dla Pomorza i genealogii wiêc Ci odpowiadam.
- w 2003 r., a wiêc na d³ugo przed powstaniem PomTG, dygitalizowa³em ksiêgi metrykalne parafii Raci±¿, Chojnice i inne, które mnie interesowa³y, a jednocze¶nie by³y dostêpne w AD Pelplin.
- potem nast±pi³ okres tworzenia w³asnego drzewa i badañ historii parafii Raci±¿. Szybko u¶wiadomi³em sobie potrzebê stworzenia bazy indeksów i zrobi³em j± czê¶ciowo w³a¶nie dla Raci±¿a. Poniewa¿ istnia³y zasadnicze ró¿nice miêdzy za³o¿eniami przyjêtymi w PomTG, a moimi, indeksy te nie nadawa³y siê do publikacji. Przekaza³em je dopiero Kasi jako materia³ pomocniczy do wykonywanej reindeksacji.
- pierwszego kwietnia min± dwa lata istnienia Genepedii. W pierwszym okresie gromadzone by³y linki do ró¿nych stron, w tym wykorzysta³em ok. 85% tych które Ty poda³e¶ na forum PTG. Dlaczego tylko tyle? Na to pytanie odpowiedzia³ w swoim po¶cie Krzysztof. Aktualnie linki te dostêpne s± tylko w uk³adzie tematycznym. Po stworzeniu struktury podzia³u administracyjnego Polski bêd± dostêpne tak¿e poprzez wybór miejscowo¶ci.
- kolejny etap to opracowanie szablonów do samodzielnego t³umaczenia aktów metrykalnych z j. ³aciñskiego oraz wspó³pracuj±cych z nimi 17-stu s³owników tematycznych. S³owniki te zawieraj± wyci±gi z innych s³owników dostêpnych w necie oraz s³ówka jakie pojawia³y siê w t³umaczonych aktach metrykalnych. Tak wiêc by³y najbardziej aktualnymi zbiorami na po³owê ubieg³ego roku.
- nastêpnie przyszed³ czas zbudowania struktury ko¶cio³a katolickiego w Polsce, jako istotnego elementu po¶redniego s³u¿±cego wdro¿eniu mojego projektu "Parafia - Kompedium wiedzy"
- od kilku tygodni wdra¿am ten projekt w odniesieniu do terenów Pomorza. Szczegó³y opisa³em na forum w temacie "Genepedia - centralna baza linków".
- przez wiele miesiêcy ubieg³ego roku toczy³a siê w towarzystwie dyskusja w kwestii wyboru drogi samodzielnego stworzenia bazy pog³êbionych informacji o parafii czy podlinkowania stosownych stron z Genepedii. Jak ju¿ informowa³em wcze¶niej, na ubieg³orocznym spotkaniu op³atkowym zapad³a decyzja o linkowaniu stron z Genepedii.

Du¿o to czy ma³o pozostawiam Twojej ocenie.

Tak naprawdê mamy wspólny cel. Dostarczyæ cz³onkom towarzystwa (i nie tylko) jak najwiêcej informacji pomocnych w badaniach. Ró¿nimy siê tylko co do miejsca ich prezentacji. Ty stoisz na stanowisku, ¿e powinna to byæ strona towarzystwa. Powtórzê g³o¶no to co kiedy¶ napisa³em Ci na PW. W sensie merytorycznym zgadzam siê z Tob± ca³kowicie gdy¿ jest to najlepsze ¶wiadectwo aktywno¶ci i dorobku ca³ego towarzystwa lecz pozostaje strona techniczna tego przedsiêwziêcia. W tym miejscu przywo³am dopiero co napisane s³owa Krzysztofa. Nie znasz naszej rzeczywistosci i realiów. Czy my¶lisz, ¿e realizowa³bym projekt „Parafia – kompedium wiedzy” na Genepedii widz±c realne szanse jego realizacji na stronie PomTG? Zamiast dalszych argumentów odsy³am Ciê do „kuchni” Genepedii. W bloku nawigacji jest polecenie „Ostatnie zmiany”. Wykonaj je, a nastêpnie wy¶wietl 500 ostatnich zmian. Zobaczysz wtedy ile jest wersji dla jednej parafii. Wyobra¼ sobie, ¿e mia³bym je przekazywaæ na bie¿aco do Adama celem wprowadzania. Przecie¿ on nic innego by nie robi³ tylko pracowa³ nad nimi. Tymczasem ja przes³a³em mu ju¿ wykaz linków do odpowiednich stron Genepedii. Ich wprowadzenie zajmnie mu max. 3 dni i zapomina o problemie.

Nie tak dawno Staszek skrytykowa³ Ciebie za za¶miecanie forum. Paradoksalnie mia³ i nie mia³ racji. Mia³ j± z racji na formê prezentacji wyników Twoich poszukiwañ i nie mia³ gdy¿ dziêki Twojej pracy ja za kilka miesiêcy dodam te informacje do Genepedii. Twój wk³ad pracy jest zbyt cenny by

MO¯NA BY£O POZWOLIÆ SOBIE NA JEGO ZMARNOWANIE

Uff. Dawno tyle nie napisa³em ale je¿eli to Ciê nie przekona to ju¿ naprawdê nie wiem jak do Ciebie trafiæ.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

[Uaktualnione dnia: Thu, 06 January 2011 01:10]

Odp: indeksacja [wiadomość #5883 jest odpowiedzią na wiadomość #5803] Fri, 14 January 2011 12:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostÄ™pny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

Dzieki indeksa na stronie Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego moge wysunac jakies teorie co do moich przodkow i ich rodzin.W miare kompletne indeksy pozwalaja ustalic mi miejsca i rok zdarzen ktore sa w kregu moich zainteresowan.Niewyobrazam sobie jechac ponad 1000 km i w ciemno przeszukiwac ksiegi. Dzieki indeksacji w takim obrazie jak jest w chwili obecnej mozna ustalic pochodzenie wiekszej ilosci przodkow i jechac do archiwum jednorazowo po np. 30 aktow. Przez kilka miesiecy pomagala mi osoba w jakis sposob powiazana z PTG i z mojej strony wielkie DZIEKUJE dla tej osoby.Dzieki tej osobie zrozumialem strukture Waszej pracy i chyle czolo gdyz wykonujecie naprawde duzo dobrej roboty.Mysle ze nie jestem jedyna osoba , ktroa ma takie zdanie.Naprawde dla wielu ludzi (amatorow) to jest wielka roznica jechac 50 km raz na jakis czas po jeden akt kiedy inni maja droge 20 razy dluzsza.

Na koniec chcialbym udzielic poparcia dla pracy Marcina jak rowniez innym osoba , ktore nalegaja na to by mialo to jakis pozadek.Racja jest po obu stronach.

pozdrawiam Marek Zajac

Marek ZajÄ…c
Odp: indeksacja [wiadomość #12197 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Mon, 30 September 2013 22:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
gandalf jest aktualnie niedostÄ™pny  gandalf
Junior Member
Witam
Poszukuje wszelkich wiadomo¶ci na temat rodzinny S³owik.
Paul S³owik zosta³ ochrzczony 26.01.1837 w parafii Wysinie
Rodzice Chrzestni Matheus Jurczyk i Catharina Gadziejewska.
Akt urodzenia to akt nr 7/1837.
Rodzice to Thomas i Marianna (Jurczyk) S³owik.
Poszukuje daty i miejsce urodzenia Tomasza i Marianny S³owik
Pozdrawiam
Krzysztof
Odp: indeksacja [wiadomość #12199 jest odpowiedzią na wiadomość #12197] Mon, 30 September 2013 23:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam!
Po pierwsze nie w tym temacie, gdy¿ opinie o serwisie nie mog± daæ informacjo o poszukiwaniach a po drugie informacje te mo¿esz uzyskaæ w AD Pelplin
Pozdrawiam i zyczê sukcesów w poszukiwaniach
Krzysiek
Odp: indeksacja [wiadomość #12200 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Tue, 01 October 2013 05:00 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Wieros jest aktualnie niedostÄ™pny  Wieros
Junior Member
Przeka¿ê li¶cik Kasi Nalazek, która decyduje o umieszczeniu na stronie.
Dzisiaj do niej napiszê. Pozdrawiam. Krystyna Dro¿d¿
Poprzedni wątek: Szkoły - Zakładka
Następny wątek: Powiadomienia
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Oct 04 05:14:12 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund