| indeksacja [wiadomość #5467] |
Tue, 07 December 2010 09:05  |
arletaso1
|
Member |
|
|
Witam,
pó³ roku temu wys³a³am indeksy ¶lubów parafii Wysin z lat 1831-1844, a w marcu tego roku indeksy ¶lubów parafii Gorêczyno
z lat 1851-1863. Nie ma ich w bazie....Czy¿by nie nadawa³y siê do u¿ytku? Nie wiem czy jest sens mojej pracy skoro nie jest ona wykorzystywana dla dobra genealogicznej braci. Je¶li robiê co¶ ¼le bardzo chcia³abym wiedzieæ co.
pozdrawiam
Arletta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5779 jest odpowiedzią na wiadomość #5497] |
Wed, 05 January 2011 17:19   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Kolerzanki i Koledzy
Mam taka prozbe i proponowal bym tak prowadzic spisy
Proponuje spisywac wszystkie dane ktore sa zapisane w zapisach metrykalnych czyli spisywac wszystko co stoji(no jest to istotnie wiecej roboty bedzie w przyszlosci nam cenione)
Stwierdzilem po dlugo letnim spisywaniu ze daty sa zbyt wartosciowe zeby je nie spisywac
forma Dat w bazie jest Prawidlowa tylko forma spisywania dat moim zdaniem jest nie Ok
bo w koncu chcemy daty zachowac dla przyszlych pokolen
pozatym stoja niekiedy bardzo istotne daty historyczne zwiazane z niekturymi osobami wystepujacymi w ksiegach jak i ich Funkcjami publicznymi
niemysle tutaj tylko onas ale o historykach i innych osobach
Marcin
[Uaktualnione dnia: Wed, 05 January 2011 17:20] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5781 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] |
Wed, 05 January 2011 18:59   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Marcienie
Nie raz podkre¶la³em jak sobie ceniê Twoje zaanga¿owanie i wk³ad pracy ale tym razem muszê Ciebie totalnie skrytykowaæ. Genealogia-amatorska ma byæ ¶wietn± zabaw±. Nie zabieraj ludziom tej przyjemno¶ci poprzez pomys³y spisywania wszystkiego. Niech sami dochodz± prawdy o swoich przodkach. Bazy indeksów maj± (z za³o¿enia) pomóc tym, których przodkowie zmieniali miejsce zamieszkania, a w tamtych czasach nie notowano takich informacji.
Natomiast (przyk³adowo) ja jestem w sytuacji gdzie moi przodkowie zawsze mieszkali w tej samej wsi. Dla wyprowadzenia g³ównej linii nie potrzebowa³em bazy indeksów. Wystarczy³a analiza ksi±g metrykalnych jednej parafii. Podobnie z czê¶ci± linii bocznych. Natomiast im bli¿ej czasów nam wspó³czesnych tym mam wiêcej problemów z ustaleniem wsystkich potomków. Niby paradoks ale w³a¶nie w odniesieniu do czasów wspó³czesnych przepisy GIODO sta³y siê najwiêkszym utrudnieniem gdy¿ nie pozwalaj± na realizacjê w/w celu baz indeksów.
Gdyby i¶æ Twoim tokiem my¶lenia to mo¿na zrobiæ krok dalej. Po co bazy indeksów? Najlepiej kazaæ wszystkim indeksuj±cym przyst±pienie do robienia drzew dla wszystkich osób jakie wystêpuj± w ksiegach danej parafii. Potem wystarczy poszukaæ tylko osoby wspólne i dokonaæ stosownych powi±zañ, a na koñcu wszystko opublikowaæ w necie. Nie mieliby¶my obecnych problemów technicznych z baz±. Pytanie tylko czy wszyscy byliby z takiego rozwi±zania zadowoleni?
W jednym tylko siê zgadzam z Tob±. Wspomnia³e¶ o konieczno¶ci gromadzenia informacji o charakterze historycznym. Tu masz racjê. Tyle tylko ¿e ja ju¿ to robiê w ramach Genepedii. Wyra¼nie wskazujê miejsca gdzie takie zapiski mo¿na znale¼æ. Cel jest oczywisty. Oszczêdziæ trudu osobom poszukuj±cym takich informacji. Upora siê Adam z problemami naprawy naszej bazy to dokoñczy linkowanie z poziomu parafii w PomGenBazie do odpowiednich stron Genepedii. Wtedy ta wiedza stanie siê ³atwo dostêpna.
Pomys³ spisywania wszystkiego z ksi±g metrykalnych co jaki¶ czas przewija siê na którym¶ z for. Tyle tylko, ¿e taki temat jest inicjowany najczê¶ciej przez osoby o bardzo ma³ym sta¿u i do¶wiadczeniu. Tego nie mo¿na powiedzieæ o Tobie. Ty winiene¶ byæ na bie¿±co z ca³± tematyk± genealogicznych poszukiwañ.
Na koniec najwa¿niejszy argument. Aktualnie w bazie mamy ponad 1,6 mln indeksów. Oko³o 1,5 miesi±ca temu zastanawiali¶my siê ile indeksów mo¿e byæ docelowo. Przeprowadzone szacunki wskazuj± na ok. 3,5 mln tylko w odniesieniu do ksi±g Diecezji Pepliñskiej, a co z indeksami obecnie dygitalizowanych zasobów AP Gdañsk? Na tej podstawie mo¿na szacowaæ, i¿ w skali kraju jest do zrobienia ok 100 mln. indeksów z ksi±g metrykalnych, a wszystkie bazy maj± ich ok. 4 mln czyli 4% zaawansowania.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5784 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] |
Wed, 05 January 2011 19:43   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Januszu, przestañ totalnie krytykowaæ, a zacznij dyskutowaæ, przekonywaæ do swoich racji, czy do swojego punktu widzenia, bo t± swoj± totaln± krytyk± zra¿asz do siebie ludzi.
Pozdrawiam
Heniek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5790 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] |
Wed, 05 January 2011 20:37   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Henryku
Gdyby temat podniesiony przez Marcina podniós³ kto¶ pokroju Ciebie, Staszka, Krzy¶ka, Janusza czy Mariusza spotka³by siê z moj± równie ostr± krytyk±. Co innego gdyby napisa³ to kto¶, kto dopiero zaczyna swoj± przygodê z genealogi±. Wtedy by³aby to odpowied¼ o charakterze wyja¶niaj±cym. Marcin nie jest "¶wierzynk±" w naszym gronie, a w zwi±zku z tym mam prawo oczekiwaæ, ¿e na bie¿±co czyta informacje z innych znacz±cych for.
Popatrz na sprawê oczyma osoby bêd±cej na pocz±tku swoich badañ. Jak ona odniesie siê do pomys³u kogo¶ o takim sta¿u bytno¶ci na forum? Nie ma co powtarzaæ argumentów, które by³y podnoszone w tej materii na Forgenie czy Genealogach.pl. Powiniene¶ znaæ je doskonale.
Nie raz publicznie wypowiada³em siê jak sobie ceniê Marcina za to co robi. Osobi¶cie chcia³bym by¶my na forum mieli samych takich Marcinów, którzy tyle daj± z siebie dla dobra ogó³u. Wiem, ¿e go nie przekonam do swoich racji ale zawsze bêdê go szanowa³ i ceni³ za to co robi. To, ¿e od samego pocz±tku toczymy miêdzy sob± spór o sposób zagospodarowania jego pracy, by nie posz³a na marne, to zupe³nie inna kwestia.
Kwestie tego ¿e w mojej wypowiedzi nie dostrzeg³e¶ argumentów merytorycznych pozostawiam bez komentarza.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5792 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] |
Wed, 05 January 2011 21:13   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Janusz,
kwestii merytorycznych poprostu nie porusza³em z prostej przyczyny, ka¿dy ma swoje przemy¶lenia i spojrzenie na tê sprawê. Ja równie¿, które jest bli¿sze Twojemu. Indeksacja ma wskazaæ drogê do przyjemno¶ci "grzebania" w konkretnych ksiêgach.
Je¿eli siê ma inne widzenie - to moim zdaniem - nale¿y toczyæ nawet ostry spór, ale nie krytykowaæ. Krytykowanie - z regu³y - prowadzi do nieprzyjemnych zgrzytów, a to chyba nikomu jest nie potrzebne.
I tyle mia³em do napisania w tej krytycznej materii.
Pozdrawiam
Heniek
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5794 jest odpowiedzią na wiadomość #5790] |
Wed, 05 January 2011 21:27   |
 |
katnal
|
Senior Member |
|
|
Drogi Marcinie, czego¶ chyba nie rozumiem. W jednym poscie piszesz:
"Proponuje spisywac wszystkie dane ktore sa zapisane w zapisach metrykalnych czyli spisywac wszystko co stoji(no jest to istotnie wiecej roboty bedzie w przyszlosci nam cenione"
a w nastepnym: "1. nie pisalem ze maja te daty byc dostepne w naszych bazach".
To pytam - po co? Faktycznie nie jest to duzo pracy, ale za chwilê bêdziesz chcia³ ¿eby¶my wpisywali rodziców chrzestnych i ¶wiadków, bo to te¿ jest BARDZO wa¿ne w poszukiwaniach. Ale chyba za³o¿nia indeksowania póki co s± troszkê inne. Robimy indeksy po to ¿eby¶ jad±c do Pelplina wiedzia³ czego szukaæ a nie marnowa³ czas na zbêdne przeszukiwanie ksi±g.
Katarzyna ZakryÅ›-Nalazek
Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5796 jest odpowiedzią na wiadomość #5790] |
Wed, 05 January 2011 22:33   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
W pe³ni podzielam Twoje zdanie o dobrej robocie, któr± wykonuje Marcin.
Mnóstwo linków i informacji, sporo cennych uwag i propozycji nad , którymi Zarz±d i my sami powinni¶my siê zastanowiæ.
Kiedy¶ sam da³em propozycjê aby "uporz±dkowaæ linki Marcina" - taki by³ temat mojego postu.
I co z tego wynik³o ???
Nic.
Wiêkszo¶æ z nas jest starszym pokoleniem, które uczy³o siê w szkole tylko jêzyka rosyjskiego. Jêzyk Niemiecki i Angielski by³ tylko w wybranych szko³ach dla nielicznych.
Znajomo¶æ jêzyka Niemieckiego czy Angielskiego w naszym ¶rodowisku wystêpuje sporadycznie.
Uczymy sie tylko tego co jest nam potrzebne do genealogii.
M³odsi-owszem i chêtnie pomagaj±
Jest tylko jeden dylemat!!!
Doskonale rozumiem ³aman± Polszczyznê Marcina ale tylko trochê dobrych jego chêci aby swoje posty i linki stara³ siê przet³umaczyæ.
Co z tego, ¿e przysy³a tytu³ linku jak po jego otwarciu i tak nie wiadomo co on zawiera. A dla niego to nie powinien byæ najmniejszy problem aby napisaæ go nawet t± ³aman± polszczyzn±.
Nie mam na my¶li tego aby t³umaczy³ ca³ej tre¶ci, gdy¿ jest to nie realne.
Ale daj±c informacje po Polsku wiemy co on zawiera i czego mamy szukaæ i na czym siê skupiæ.
MARCINIE- siedz±c w internecie odwalasz kupê dobrej roboty - tylko dla kogo?
dla nielicznych.
Do tego jeszcze wiecznie pouczasz i instruujesz nie znaj±c naszej rzeczywisto¶ci i realiów.
A wiedz o tym, ¿e realia niemieckie s± ca³kiem inne ni¿ Polskie.
Kilkakrotnie od czasu powstania naszej strony, by³e¶ w Polsce w rejonach, które Ciebie interesuj±.
Nie raczy³e¶ siê z nami spotkaæ a uwierz mi, ¿e wiêkszo¶æ z nas, poza wtorkami i wyznaczonymi terminami spotkañ chêtnie by siê z Tob± spotka³a we wskazanym przez Ciebie terminie.
By³aby to doskona³a okazja aby wszystko sobie wyja¶niæ i udoskonaliæ nasz± wspó³pracê.
pozdrawiam
Krzysiek
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5797 jest odpowiedzią na wiadomość #5796] |
Wed, 05 January 2011 22:45   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
dobrze
w sobote jest spotkanie proponuje rozmowe przez Skype
Juz od lat staram sie przybyc na spotkanie ale czas mi nie pozwala ale przyzekam ze sie postaram wpasc w tym roku
dam znac jak bedzie tak daleko
tak ze mozecie przygotowac moje papierki i legitymacje
Marcin
[Uaktualnione dnia: Wed, 05 January 2011 22:48] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5803 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] |
Thu, 06 January 2011 01:06   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Marcinie
Wywo³a³e¶ mnie do odpowiedzi w kwestii tego co zrobi³em lub robiê dla Pomorza i genealogii wiêc Ci odpowiadam.
- w 2003 r., a wiêc na d³ugo przed powstaniem PomTG, dygitalizowa³em ksiêgi metrykalne parafii Raci±¿, Chojnice i inne, które mnie interesowa³y, a jednocze¶nie by³y dostêpne w AD Pelplin.
- potem nast±pi³ okres tworzenia w³asnego drzewa i badañ historii parafii Raci±¿. Szybko u¶wiadomi³em sobie potrzebê stworzenia bazy indeksów i zrobi³em j± czê¶ciowo w³a¶nie dla Raci±¿a. Poniewa¿ istnia³y zasadnicze ró¿nice miêdzy za³o¿eniami przyjêtymi w PomTG, a moimi, indeksy te nie nadawa³y siê do publikacji. Przekaza³em je dopiero Kasi jako materia³ pomocniczy do wykonywanej reindeksacji.
- pierwszego kwietnia min± dwa lata istnienia Genepedii. W pierwszym okresie gromadzone by³y linki do ró¿nych stron, w tym wykorzysta³em ok. 85% tych które Ty poda³e¶ na forum PTG. Dlaczego tylko tyle? Na to pytanie odpowiedzia³ w swoim po¶cie Krzysztof. Aktualnie linki te dostêpne s± tylko w uk³adzie tematycznym. Po stworzeniu struktury podzia³u administracyjnego Polski bêd± dostêpne tak¿e poprzez wybór miejscowo¶ci.
- kolejny etap to opracowanie szablonów do samodzielnego t³umaczenia aktów metrykalnych z j. ³aciñskiego oraz wspó³pracuj±cych z nimi 17-stu s³owników tematycznych. S³owniki te zawieraj± wyci±gi z innych s³owników dostêpnych w necie oraz s³ówka jakie pojawia³y siê w t³umaczonych aktach metrykalnych. Tak wiêc by³y najbardziej aktualnymi zbiorami na po³owê ubieg³ego roku.
- nastêpnie przyszed³ czas zbudowania struktury ko¶cio³a katolickiego w Polsce, jako istotnego elementu po¶redniego s³u¿±cego wdro¿eniu mojego projektu "Parafia - Kompedium wiedzy"
- od kilku tygodni wdra¿am ten projekt w odniesieniu do terenów Pomorza. Szczegó³y opisa³em na forum w temacie "Genepedia - centralna baza linków".
- przez wiele miesiêcy ubieg³ego roku toczy³a siê w towarzystwie dyskusja w kwestii wyboru drogi samodzielnego stworzenia bazy pog³êbionych informacji o parafii czy podlinkowania stosownych stron z Genepedii. Jak ju¿ informowa³em wcze¶niej, na ubieg³orocznym spotkaniu op³atkowym zapad³a decyzja o linkowaniu stron z Genepedii.
Du¿o to czy ma³o pozostawiam Twojej ocenie.
Tak naprawdê mamy wspólny cel. Dostarczyæ cz³onkom towarzystwa (i nie tylko) jak najwiêcej informacji pomocnych w badaniach. Ró¿nimy siê tylko co do miejsca ich prezentacji. Ty stoisz na stanowisku, ¿e powinna to byæ strona towarzystwa. Powtórzê g³o¶no to co kiedy¶ napisa³em Ci na PW. W sensie merytorycznym zgadzam siê z Tob± ca³kowicie gdy¿ jest to najlepsze ¶wiadectwo aktywno¶ci i dorobku ca³ego towarzystwa lecz pozostaje strona techniczna tego przedsiêwziêcia. W tym miejscu przywo³am dopiero co napisane s³owa Krzysztofa. Nie znasz naszej rzeczywistosci i realiów. Czy my¶lisz, ¿e realizowa³bym projekt „Parafia – kompedium wiedzy” na Genepedii widz±c realne szanse jego realizacji na stronie PomTG? Zamiast dalszych argumentów odsy³am Ciê do „kuchni” Genepedii. W bloku nawigacji jest polecenie „Ostatnie zmiany”. Wykonaj je, a nastêpnie wy¶wietl 500 ostatnich zmian. Zobaczysz wtedy ile jest wersji dla jednej parafii. Wyobra¼ sobie, ¿e mia³bym je przekazywaæ na bie¿aco do Adama celem wprowadzania. Przecie¿ on nic innego by nie robi³ tylko pracowa³ nad nimi. Tymczasem ja przes³a³em mu ju¿ wykaz linków do odpowiednich stron Genepedii. Ich wprowadzenie zajmnie mu max. 3 dni i zapomina o problemie.
Nie tak dawno Staszek skrytykowa³ Ciebie za za¶miecanie forum. Paradoksalnie mia³ i nie mia³ racji. Mia³ j± z racji na formê prezentacji wyników Twoich poszukiwañ i nie mia³ gdy¿ dziêki Twojej pracy ja za kilka miesiêcy dodam te informacje do Genepedii. Twój wk³ad pracy jest zbyt cenny by
MO¯NA BY£O POZWOLIÆ SOBIE NA JEGO ZMARNOWANIE
Uff. Dawno tyle nie napisa³em ale je¿eli to Ciê nie przekona to ju¿ naprawdê nie wiem jak do Ciebie trafiæ.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
[Uaktualnione dnia: Thu, 06 January 2011 01:10] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #12200 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] |
Tue, 01 October 2013 05:00  |
Wieros
|
Junior Member |
|
|
Przeka¿ê li¶cik Kasi Nalazek, która decyduje o umieszczeniu na stronie.
Dzisiaj do niej napiszê. Pozdrawiam. Krystyna Dro¿d¿
|
|
|
|