Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Domowe archiwum
Domowe archiwum [wiadomość #12061] Mon, 26 August 2013 14:19 Przejdź do następnej wiadomości
krupski jest aktualnie niedostępny  krupski
Miejsce: Elbląg
Junior Member
Witam serdecznie. Chciabym poruszy temat przechowywania dokumentw w naszych domowych archiwach. Mam na myli przede wszystkim dokumenty papierowe. Posiadam troch starych archiwaliw i zastanawiam si jak najlepiej zabezpieczy je przed upywem czasu. Pomijam digitalizacj, poniewa to wykonaem ju wczeniej, chodzi mi o to, co zrobi z oryginaami. Czy skadowa je w jakich bezkwasowych teczkach, pudach itp. Jak w domowych warunkach zapewni w miar przyzwoite przechowywanie dokumentw?

Pozdrawiam,
Piotr Krupski

Szukam: Andrearczyk, Warczak, Kołodziejczyk, Trepkowski, Nierybiński, Połom.
Miejscowości: Osieczna, Śliwice, Lniano, Jędrzejewo
Odp: Domowe archiwum [wiadomość #12085 jest odpowiedzią na wiadomość #12061] Tue, 03 September 2013 10:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
arletaso1 jest aktualnie niedostępny  arletaso1
Member
Witam,
nie wiem czy to najlepsza metoda, ale mi jak na razie sprawdzaj si segregatory. Kada rodzina ma swj osobny, w ktrym kada osoba ma swoj koszulink Razz
pozdrawiam
Arleta
Odp: Domowe archiwum [wiadomość #12094 jest odpowiedzią na wiadomość #12061] Thu, 05 September 2013 00:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Chaber jest aktualnie niedostępny  Chaber
Miejsce: Gdynia
Member
Par wkazwek na powyszy temat mona znale w ostatnim numerze MORE MAIORUM http://media.wix.com/ugd/d315fa_66982ec5b85d4e80b702bfabf2c9 d292.pdf?dn=MM7.pdf

Pozdrowienia
Arnold
Odp: Domowe archiwum [wiadomość #12096 jest odpowiedzią na wiadomość #12094] Thu, 05 September 2013 10:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzikuj za informacje, ktre s bardzo cenne i przydatne. Na kocu artykuu znajdowa si link, ktry pozwol sobie przytoczy:
http://www.archiwa.gov.pl/pl/konserwacja/przechowywanie-i-oc hrona-archiwaliow/283-jak-zabezpieczy-archiwum-domowe.html

Pozdrawiam,
Piotr Krupski

Odp: Domowe archiwum [wiadomość #12097 jest odpowiedzią na wiadomość #12096] Thu, 05 September 2013 15:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witam!
A ja cz dokumentw zalaminowaem
pozdrawiam
Odp: Domowe archiwum [wiadomość #12098 jest odpowiedzią na wiadomość #12097] Sat, 07 September 2013 09:41 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
egopol napisa(a) dnia czw, 05 wrzesie 2013 03:04

A ja cz dokumentw zalaminowaem

Ciekawa rzecz, jeli chodzi o pojedyncze dokumenty lub zdjcia. Taki zabieg zabezpiecza przed dziaaniem mechanicznym, chemicznym, promieniowaniem UV i wilgoci. Ciekawe jak jest z trwaoci zalaminowanego papieru.

Pozdrawiam,
Piotr Krupski

Poprzedni wątek: Rejencja Kwidzyńska Heiratsbelege
Następny wątek: Notariusze obsługujący Osie i okolice
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 08 08:15:30 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund