| Domowe archiwum [wiadomość #12061] |
Mon, 26 August 2013 14:19  |
 |
krupski
|
Junior Member |
|
|
Witam serdecznie. Chciabym poruszy temat przechowywania dokumentw w naszych domowych archiwach. Mam na myli przede wszystkim dokumenty papierowe. Posiadam troch starych archiwaliw i zastanawiam si jak najlepiej zabezpieczy je przed upywem czasu. Pomijam digitalizacj, poniewa to wykonaem ju wczeniej, chodzi mi o to, co zrobi z oryginaami. Czy skadowa je w jakich bezkwasowych teczkach, pudach itp. Jak w domowych warunkach zapewni w miar przyzwoite przechowywanie dokumentw?
Pozdrawiam,
Piotr Krupski
Szukam: Andrearczyk, Warczak, Kołodziejczyk, Trepkowski, Nierybiński, Połom.
Miejscowości: Osieczna, Śliwice, Lniano, Jędrzejewo
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Domowe archiwum [wiadomość #12096 jest odpowiedzią na wiadomość #12094] |
Thu, 05 September 2013 10:39   |
 |
krupski
|
Junior Member |
|
|
Dzikuj za informacje, ktre s bardzo cenne i przydatne. Na kocu artykuu znajdowa si link, ktry pozwol sobie przytoczy:
http://www.archiwa.gov.pl/pl/konserwacja/przechowywanie-i-oc hrona-archiwaliow/283-jak-zabezpieczy-archiwum-domowe.html
Pozdrawiam,
Piotr Krupski
|
|
|
|
|
|
| Odp: Domowe archiwum [wiadomość #12098 jest odpowiedzią na wiadomość #12097] |
Sat, 07 September 2013 09:41  |
 |
krupski
|
Junior Member |
|
|
| egopol napisa(a) dnia czw, 05 wrzesie 2013 03:04 |
A ja cz dokumentw zalaminowaem
|
Ciekawa rzecz, jeli chodzi o pojedyncze dokumenty lub zdjcia. Taki zabieg zabezpiecza przed dziaaniem mechanicznym, chemicznym, promieniowaniem UV i wilgoci. Ciekawe jak jest z trwaoci zalaminowanego papieru.
Pozdrawiam,
Piotr Krupski
|
|
|
|