Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Urszula Straszewska
Urszula Straszewska [wiadomość #16185] Thu, 26 July 2018 22:33 Przejdź do następnej wiadomości
Pietras jest aktualnie niedostępny  Pietras
Member
Witam zacnych forumowiczw.
Urszula Straszewska (1796-1863)jest jedn z moich praprababek. Tradycja rodzinna wywodzi j od Sierakowskich ale dotychczas nie udao mi si tego zweryfikowa. Wedug wspomnianego wyej przekazu rodzicami jej mieliby by Jzef Straszewski i Stanisawa z/d Sierakowska.
Urszula wysza za Fryderyka Behaim von Schwarzbacha radc Rejencji Bydgoskiej.
Niestety nie udao mi si ani potwierdzi pochodzenia Urszuli ani dotrze do genealogii rodziny Behaim von Schwarzbach. Ci ostatni byli podobno patrycjuszami norymberskimi pochodzcymi z Czech.
Moe kto poradzi mi gdzie i jak szuka informacji o przodkach wspomnianych osb.
Pozdrawiam
Piotr
Odp: Urszula Straszewska [wiadomość #16186 jest odpowiedzią na wiadomość #16185] Fri, 27 July 2018 08:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janus jest aktualnie niedostępny  janus
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Dzie dobry

W genealogii staramy poruszac si od wspoczesnoci sukcesywnie ku przeszoci.

Znalaze akt zgonu praprabaci?
W takich zapisach jest czsto info o rodzicach. A jeli zmara na terenie Krlestwa Kongresowego to prawie na 100%, zapisano tam wszystko co wtedy wiedziano o zmarej.

Moe masz akty zgonu jej dzieci?
Jej dzieci odchodziy zapewne po roku 1874. Wtedy ju wystawiano porzdne dokumenty i zawieray one info o miejscu urodzenia dzieci. Miejsce ur dzieci to zwykle miejsce zamieszkania rodziny i praprabaci. ....

Tam bym si porusza.

Pozdrawiam
janus
Odp: Urszula Straszewska [wiadomość #16187 jest odpowiedzią na wiadomość #16186] Fri, 27 July 2018 10:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzikuj bardzo. Tak oczywiste a umkno uwadze.
Niestety w BaSIA nie ma jeszcze aktu zgonu. Prawdopodobnie bdzie w AP w Poznaniu. Poszukam.
Mam dokadn dat zgonu z Tek prof. Dworzaczka.
index.php?t=getfile&id=2084&private=0
Pozdrawiam
Piotr
Odp: Urszula Straszewska [wiadomość #16188 jest odpowiedzią na wiadomość #16187] Fri, 27 July 2018 11:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Poszukujc ladw przodkw w aktach metrykalnych warto ustali jak religi wyznawali.
Nazwisko Beheim-Schwarzbach sugeruje pochodzenie niemieckie i jest wielce prawdopodobne, e osoby je noszce byy ewangelikami.

Najlepszym rdem akt ewangelickich jest serwis archion.de prowadzony przez ewangelikw.

janus
Odp: Urszula Straszewska [wiadomość #16190 jest odpowiedzią na wiadomość #16188] Sat, 28 July 2018 18:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzikuj za podpowied. Sprawdziem archion.de. Myl, e to witny pomys. Jednak aby dosta si do bazy danych trzeba zapaci i to jest zrozumiae. Teraz zastanawiam si jak wykorzysta taki dostp. Ja mam kilka osb, ktrych metryki mnie interesuj. Dla wprawionego badacza to pewnie jeden lub dwa dni. Mnie to zajmie wicej ale z pewnoci nie wykorzystam czasu w caoci (np. 1 miesic. Moe jeszcze kto by si dopisa?
W midzyczasie prbuj skorzysta z bazy "PRADZIAD" oraz "szukajwarchiwach". Jak na razie nie udao mi si niczego uzyska. Nie rozumiem tych wyszukiwarek. Poprzednio korzystaem z bazy AP ale za porednictwem BaSIA.
Pozdrawiam
Piotr
Odp: Urszula Straszewska [wiadomość #16224 jest odpowiedzią na wiadomość #16190] Mon, 20 August 2018 21:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam
Zarejestrowaem si w portalu archion.de i wykupiem miesiczny dostp. Teraz zaczynam korzysta. atwe to nie jest ale moe uda si co znale. Kluczem jest umiejscowienie parafii oraz data. Miaem cich nadziej, e jest jaka indeksacja wpisw np. wedug imion i nazwisk ale na razie nie znalazem adnych takiego indeksu ladw.
Pozdrawiam
Pietras
Odp: Urszula Straszewska [wiadomość #16227 jest odpowiedzią na wiadomość #16224] Fri, 24 August 2018 08:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dzie dobry

Z tego co mi wiadomo nikt z czonkw PTG ani forumowiczw nie ma dowiadcze zwizanych z korzystaniem z serwisu archion.de.
(mamy mao przodkw wrd ewangelikw)
Jeli znajdziesz chwil to podziel si prosz swoim dowiadczeniem i napisz par zda o tym serwisie.
Zapraszam take na cykliczne spotkania PTG. Wtedy jest wicej czasu i wicej moliwoci na podzielenie si dowiadczeniami, wiedz, zasignicie rady czy opinii.

Pozdrawiam
Janus
PTG
Odp: Urszula Straszewska [wiadomość #16235 jest odpowiedzią na wiadomość #16227] Thu, 30 August 2018 21:44 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Witam
Jak dotychczas ucz si korzystania z serwisu. Skany ksig z obszarw obecnie na terenie Polski znajduj si w Centralnym Archiwum w Berlinie. eby wej na waciw stron trzeba zna miejscowo (niemieck nazw) i dat - chociaby przyblion. Skany s bardzo wyrane i atwo je powikszy. Poszukuje 3 spord moich przodkw. Niestety jak dotychczas bezskutecznie. W jednym przypadku nie znam miejsca zgonu, w drugim - brak skanw (jest tylko uwaga, e oryginay znajduj si w AP w Poznaniu)a w trzecim - miejscowoci Kocian (Kosten) brak na licie. Nie ma rwnie Leszna (Lisa). Troch jeszcze poprzegldam ale duych nadziei na sukces nie mam.
Pozdrawiam
Piotr
Poprzedni wątek: Poszukuję KIEŁPIŃSKICH, KIEŁPIŃSKA, KIEŁPIŃSKI
Następny wątek: Poszukuje skanów akt z parafii Wielki Garc i Wielkie Walichnowy
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 01 14:51:20 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund