Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Opinie o serwisie » PomGenBaza i co dalej ?  () 1 głos
PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7133] Wed, 20 April 2011 21:11 Przejdź do następnej wiadomości
neuteich jest aktualnie niedostępny  neuteich
Member
Na stronie gwnej PTG brakuje jak w temacie skierowania do zasad uzyskania np. fotokopii aktw . Gdzie, w jaki sposb, za ile ?
W kocu po to jest indeksacja ksig metrykalnych.
Odp: PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7139 jest odpowiedzią na wiadomość #7133] Thu, 21 April 2011 05:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member

St

Staszek

[Uaktualnione dnia: Mon, 01 August 2011 17:50]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7153 jest odpowiedzią na wiadomość #7139] Thu, 21 April 2011 16:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
witam
Musimy naprawde cos kakretnego napisac jak ktos sie regestruje
jakis kakretny tekst z punktami co robimy
i czym sie zajmujemy i ze jestesmy nie zalezni
tak jak niektore osoby mowily
poprostu nikomu niechce sie czytac o towarzystwie regulamin
zawsze sie ktos znajdzie co ma za duzo kasy Laughing
chyba robimy wszystko zle z tego co wynika Laughing

Normalnie rece opadaja jak to czytam

marcin
Odp: PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7154 jest odpowiedzią na wiadomość #7139] Thu, 21 April 2011 21:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Oj czuje brak zrozumienia. Jeeli kto po raz pierwszy wchodzi na stron PTG, znajduje informacje o swoich przodkach - ..... i tu zaczyna si problem. Problem poszukiwacza, bo nie wie co dalej ...
Problem twrcw, ktrzy uwaaj, e wszyscy wiedz co dalej....
A moe po prostu uproci, jeeli poszukiwacz znalaz przodka w spisie - informacja, co ma zrobi dalej...
Odp: PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7155 jest odpowiedzią na wiadomość #7153] Thu, 21 April 2011 22:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Mam wraenie, e w PTG co "skostniao". Robi si "strona dla strony" i towarzystwo wzajemnej adoracji... Regulamin to dobra rzecz, ale kada strona si rozwija i naley wprowadza zmiany/korekty.
Ale wracajc do gwnego tematu, chodzio mnie o informacje dla osb poszukujcych przodkw, po znalezieniu przodka w bazie PTG.
Informacji na stronie gwnej, lub po "zapytaniu" - czy znalaze przodka - jeeli Tak , informacja np. fotokopie dokumentu uzyskasz tu i tu , w sposb taki to a taki , opata wynosi tyle ...
Pozdrawiam.
Odp: PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7158 jest odpowiedzią na wiadomość #7154] Thu, 21 April 2011 22:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

Szanowny kolego z Nowego Stawu ( tak rozumie Twoj nick). Odpowiedz na Twoje pytanie- prosbe- propozycje jest bardzo prosta. Kazdy nowy urzytkownik po znalezieniu interesujacych go indeksow ma obok forum na ktorym zaraz pisze zapytanie w stylu: co dalej? Zazwyczaj to wlasnie tu na forum dowiaduje sie gdzie jest wiecej danych. Czesto zdarza sie ze osoby ktore cos wiedza na dany temat staraja sie dac podpowiedzi czasem nawet gotowa podstawe do ulozenia 2 - 3 pokolen.Ja tak zrobilem i mysle ze 70 % innych urzytkownikow tez. Najczestrzym wpisem na forum z mojego punktu widzenia to powtarzajacy sie wpis Stanislawa ktory poleca odwiedzenie Archiwum w Pelplinie. Prawie kazdy indeks jest na tyle dobrze opisany ze wystarczy to przepisac i wyslac poczta do Pelplina prosbe o dany skan "prawie" nie ruszajac sie z miejsca.Wygodna opcja dla ludzi z odleglych terenow. Kto ma blizej moze sobie od czasu do czasu pozwolic osobiscie jechac.Co do cennikow to juz zalezy od samych Archiwow i trzeba przyznac ze wiecej kosztuje KSERO w USC ,czarno-biale ,kiepskiej jakosci od wysokiej rozdzielczosci fotografi z ksiegi.

Pozdrawiam.

Marek Zając
Odp: PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7163 jest odpowiedzią na wiadomość #7155] Fri, 22 April 2011 00:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
A JA MAM WRAENIE, E JEDNA OSOBA WYSTPUJE POD KILKOMA NICKAMI!!!
Ju wczeniej zwrciem uwag Zarzdowi na swoje podejrzenia.
Wic szanowny przyjacielu ostud si z lekka, wyluzuj i przesta miesza.
Krzysiek
Odp: PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7164 jest odpowiedzią na wiadomość #7158] Fri, 22 April 2011 01:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Nie mozemy informowac o cenach gdyz nie jestesmy za nie odpowiedzialni
wkoncu o zaplate za piwo nie idzie sie do zegarmistrza dowiedziec.

ceny sie zmieniaja i ten co sobie prace ceni musi za te ceny odpowiadac

taka jest logika

pozatym dzieki tej stronie mamy raczej mniej problemow niz "sie problemy zaczynaja"

oczywiscie ze zawsze mozna cos ulepszyc ale to co ty opisujesz wynika raczej z braku zainteresowania lub z blednego formulowania zapytania.

bo te problematyki juz nieraz byly poruszane na forum

opisz dokladnie kogo szukasz i co chcesz dokladnie wiedziec
skeruj to do odpowiedniej rubryki i czekaj na odpowiedz
(postaraj sie to przynajmniej tak sformulowac jak inni)

[Uaktualnione dnia: Fri, 22 April 2011 01:35]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7165 jest odpowiedzią na wiadomość #7154] Fri, 22 April 2011 07:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!

Temat jest do zoony.Po pierwsze: ju mawiali starzy "grale" e genealogia to nie piekarnia.To nie jest tak, e kazdy genealog "wchodzc" na nasz stron internetow dostaje wszystkie informacje w postaci "Kawa na aw".Dostaje bardzo wan "wskazwk" w postaci indeksw i informacji w jakich ksigach i gdzie s zgromadzone dane ksiegi metrykalne.
Dzonic lub wchodzc na stron internetow konkretnego Archiwum mona dowiedzie sie o cenach usug poligraficznych.Ceny te moga sie zmienia, a nikt nie upowani Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego do publikacji tych danych i ich aktualizacji
Po drugie badania genealogiczne wymagaj bardzo duego wkadu wasnej pracy.Du pomoc mog stanowi poradniki genealogoiczne np praca Magorzaty Nowaczyk "Poszukiwanie przodkw Genealogia dla kadego"

Jednoczenie informuj, e sukcesywnie na naszej stronie internetowej bd si pojawiay skany aktw z ksiag metrykalnych zgromadzonych w Archiwum Pastwowym w Gdasku.Ju w tej chwili mona "oglda" dwie ksigi: ksig chrztw z parafii Strzepcz( lata 1712-1745) i parafii Sierakowice zgony lata 1800-1827.Z ksigami tymi skojarzone s odpowiednie indeksy.

Pozdrawiam Janusz
Odp: PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7167 jest odpowiedzią na wiadomość #7165] Fri, 22 April 2011 08:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Asska1 jest aktualnie niedostępny  Asska1
Member
Witam,
"To nie jest tak, e kady genealog "wchodzc" na nasz stron internetow dostaje wszystkie informacje w postaci "Kawa na aw".Dostaje bardzo wan "wskazwk" w postaci indeksw i informacji w jakich ksigach i gdzie s zgromadzone dane ksiegi metrykalne." (to z Janusza Smile)

A mi si wydaje wrcz, e dostaje Smile. Przecie informacje, ktrych szuka kolega Neuteich s zawarte w indeksie parafii i USC. Wystarczy przecie klikn na wybran parafi, a tam informacja, e ten zakres lat jest z tego archiwum, a tamten z drugiego. Wniosek tam naley si udac po kopie.

np. pierwsze z brzegu Barono
PTG nie udostpnia adnych kopii z ksig metrykalnych. Oryginay i/lub kopie mona obejrze w odpowiednim archiwum
Chrzty:
Dostpne: 1691-1947
Zindeksowane: 1691-1705, 1707-1940, 1942-1948
Ksigi: Nr ksigi Chrzty Zindeksowane Archiwum
----- 1691-1705, 1707-1823, 1827-1940, 1942-1948
W36 1691-1723 Archiwum Diecezji Pelpliskiej
W37 1730-1752 Archiwum Diecezji Pelpliskiej
W38 1753-1778 Archiwum Diecezji Pelpliskiej
W39 1779-1811 Archiwum Diecezji Pelpliskiej
W40 1812-1852 1824-1826 Archiwum Diecezji Pelpliskiej
W41 1852-1871 Archiwum Diecezji Pelpliskiej
W42 1871-1891 1882 Archiwum Diecezji Pelpliskiej
1190 1894

A co do reszty czyli cen i dostpnoci, to ju kwestia tak jak wszyscy wczeniej wspomnieli konkretnego waciciela czyli AD lub AP czy nawet parafii.

Myl, e kolega Neuteich niezbyt dokadnie przeszuka stron i zbyt szybko zada pytanie czy raczej wygosi pretensj. W genealogii staranno przede wszystkim i do tego kady powinnien dy. Za nim zadasz pytanie, sprawd czy odpowied nie ley obok. Smile
Pozdrawiam witecznie
Asia

Odp: PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7187 jest odpowiedzią na wiadomość #7158] Fri, 22 April 2011 21:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Po pierwsze chciabym podzikowa wszystkim za odpowiedzi.
Po drugie - egopol- jest w cakowitym bdzie.Jestem "pojedyczym"
gociem, ktry poszukujc informacji na rnych stronach zauway, e sporo osb odwiedzajcych stron PTG, nie wie - co dalej- po znalezieniu informacji z bazy PTG.
Najbardziej wyjaniajco -wyjani Janusz. Man tylko jedn "podpowiedz", aby na stronie gwnej podawane byy wane informacje- za takie uwaam- jak w temacie "co dalej"
Janusz pisze, i nikt nie upowani PTG do publikacji tych danych i ich aktualizacji... Ja mam nadziej, e nikt nie zabroni.
Wan informacj jest wiadomo o pojawiajcych si skanach z ksig metrykalnych AP w Gdasku.Czy informacja ta znajduje si na stronie gwnej?
Po trzecie- kaphis - w drugiej czci swojej odpowiedzi przedstawi to o co mnie chodzio w 100%-tach. Jedna z Pa z PTG udzielia wanie takiej informacji Pani z Niemiec na jednej ze stron genealogicznych, po odwiedzeniu strony PTG ?
Koczc chciabym zaznaczy, e wystpiem z tym tematem widzc po prostu problem, ktry mona rozwiza, a nie chodzio mnie o wasn spraw.Otrzymaem dwie odpowiedzi na pryw.popierajce moje wystpienie. Ciekawe dlaczego osoby te nie napisay na forum ???
Podsumowujc, chodzi aby nie byo jak w opowieci o babie ktra siaa mak, nie wiedziaa jak a dziad wiedzia nie powiedzia a to by tak...
Odp: PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7188 jest odpowiedzią na wiadomość #7187] Fri, 22 April 2011 22:16 Przejdź do poprzedniej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
przecie ja nie do Ciebie tylko oglnie.
Krzysiek
Poprzedni wątek: Taki tam pomysł :)
Następny wątek: Błąd imienia-Grabowo Kościerskie 1872
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 01 23:13:57 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund