Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » uzyskanie danych w usc
uzyskanie danych w usc [wiadomość #11691] Mon, 27 May 2013 11:19 Przejdź do następnej wiadomości
mirkad10 jest aktualnie niedostępny  mirkad10
Junior Member
Prowadzc poszukiwania genealogiczne w zasobach USC bardzo czsto mam problemy z uzyskaniem informacji o osoba zmarych.Urzdnicy zasaniaj si ustaw o ochronie danych osobowych i daj ronych
dokumentw w tym aktw lubw,zgonw,urodze chc aby udokumentowa
czce pokrewiestwo z osob zmar a ja wanie chc je odnalez!W zwizku z tym mam pytanie czy jest to zgodne z wyej wymienion ustaw.Problemem jest te uzyskanie danych osb zmarych
z rodziny mojego ma - dla urzdnikw nie jestem osob do tego
upowanion.Wikszo dokumentw,ktrych poszukuj pochodzi z przed 1940 r.USC nie chc te wydawa kserokopii owych aktw lecz ka
skada podania o odpisy.Mam w zwizku z tym pytanie jak sobie radzi w takich przypadkach? Moe Koleanki i Koledzy co podpowiedz w tej kwestii.Z gry dzikuje za pomoc.
Mirka Dompke
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #11692 jest odpowiedzią na wiadomość #11691] Mon, 27 May 2013 12:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
Czy dane osb zmarych podlegaj ochronie o ktrej mowa w ustawie o ochronie danych osobowych?

Ustawy o ochronie danych osobowych dotyczy zasad postpowania przy przetwarzaniu danych osobowych osb fizycznych (art. 2 ust 1). Naley wic wnioskowa, e stosuje si j tylko w stosunku do takich osb.

Kto jest osob fizyczn? Powszechnie obowizujca wykadnia uznaje za osob fizyczn czowieka, ktry uczestniczy w stosunkach prawnych. Zdolno prawna czowieka, czyli zdolno do bycia podmiotem praw i zobowiza przestaje istnie z chwil jego mierci. Zmary nie moe by podmiotem praw i zobowiza i nie moe by rwnie uznany za osob fizyczn.

Poza tym trzeba pamita, e jedn z przesanek zwizanych z dopuszczalnoci przetwarzania danych osobowych jest zgoda osoby, ktrej dane dotycz. Mwi si rwnie np. o dostpie tej osoby do danych, prawie sprostowania czy moliwoci wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania swoich danych osobowych. Korzystanie z tych uprawnie jest moliwe tylko przez osob yjc.

Wszystko to prowadzi do wniosku, e ustawa o ochronie danych osobowych ma zastosowanie tylko do przetwarzania danych osobowych osb yjcych.

Natomiast osoba bliska ma prawo wystpi z powdztwem cywilnym do sdu, jeli jej dobra osobiste zostay naruszone, np. przez wykorzystanie danych bliskich osb zmarych.

Pozdrawiam Piotr Alfut
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #11699 jest odpowiedzią na wiadomość #11691] Tue, 28 May 2013 23:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Niestety jest jeszce jeden troch "wstydliwy" aspekt tej sprawy.Otz zdarza si ,e niestety czasami na aktach zgonu s zapisywane przez urzdnikw informacje dotyczace osb yjcych.Po drugie bywao te tak, e w akcie zgonu byy zapisywane tzw. informacje draliwe ( np e ten a ten popeni samobjstwo).W jednym z urzedw bez problemu udao mi si telefonicznie uzyska dane szczegowe odnonie mej zmarej praprabaki w latach 40-tych XX wieku, ale w dwch sowach przekonaem urzdniczk e jest to moja rodzina, pomimo e nazwisko jej byo zupenie ni moje- reasumujc wszystko zaley od USC .W jednym USC wystarczy zadzwonic w drugim USC naley zozy podanie najlepiej z rodowodem tej osoby zmarej i udowodnionym naszym pokrewiestwem w stosunku do osoby , ktrej dane chcemy uzyska

pozdrawiam Janusz Pawelczyk
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #11701 jest odpowiedzią na wiadomość #11691] Wed, 29 May 2013 10:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mirkad10 jest aktualnie niedostępny  mirkad10
Junior Member
Bardzo dzikuj obu Kolegom za odpowiedzi.Widz,e trzeba sobie jako radzi.Bywa to czasami bardzo trudne lub wrcz niemoliwe.
Uzbrajam si wic w cierpliwo i chyba musz zwikszy swoj wiar w pomoc urzdnikw USC. Co do pisowni nazwiska to w moim przypadku
waciwie kady z przodkw ma je inaczej zapisywane nawet w latach
50-60 XX wieku.Jeszcze raz dzikuj Mirka Dompke
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12019 jest odpowiedzią na wiadomość #11701] Sat, 17 August 2013 22:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Mircalla jest aktualnie niedostępny  Mircalla
Junior Member
To bez sensu, e zamiast poda dane od razu trzeba pisa podanie o odpis.
W jednym z urzdw dostaam kserokopie ( i to za darmo) wanych dla mnie dokumentw, a w innych trzeba udowodni swoje pokrewiestwo.
Jednake zawsze mogo by gorzej.
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12026 jest odpowiedzią na wiadomość #11691] Mon, 19 August 2013 12:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krupski jest aktualnie niedostępny  krupski
Miejsce: Elbląg
Junior Member
O ile mi wiadomo urzdy USC nie mog wykonywa kserokopii aktw a jedynie wydawa odpisy skrcone lub zupene. Dopiero po 100 latach od ich powstania akty trafiaj do archiwum pastwowego i tam mona ju uzyska kserokopi. Oczywicie teoria teori a praktyka moe wyglda inaczej. W moim przypadku staraem si o akt zgonu mojej prababci. Nie miaem adnych dokumentw stwierdzajcych, e jest to spokrewniona ze mn osoba. Pani kierowniczka USC poprosia mnie o dopisanie do wniosku o wydanie odpisu poszczeglnych osb, bdcych moimi przodkami, prowadzcymi do osoby, o ktrej dane mi chodzio. Przede wszystkim uprzejme i grzeczne podejcie do urzdnikw moe zdziaa bardzo wiele.
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12027 jest odpowiedzią na wiadomość #12026] Mon, 19 August 2013 14:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
krupski napisa(a) dnia pon, 19 sierpie 2013 12:47

O ile mi wiadomo urzdy USC nie mog wykonywa kserokopii aktw a jedynie wydawa odpisy skrcone lub zupene...

No to si mylisz. Jak najbardziej istnieje instytucja "kopii aktu metrykalnego nie majca mocy dokumentu urzdowego"!
Mam takich kopii kilkadziesit i jeli tylko potrafiem udowodni wystarczajco bliskie pokrewiestwo, to bezproblemowo uzyskiwaem rzeczon kserokopi z rnych, rnistych USC, nie tylko z Pomorza.

Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12029 jest odpowiedzią na wiadomość #12026] Mon, 19 August 2013 20:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
I tu jeste w bdzie!USC mog wykona kserokopi z adnotacj,e dokument nie ma mocy prawnej,i w zalenoci od urzdu zapacisz 2,5z lub w wikszoci urzdw bez opat!Pozdrawiam Piotr Alfut
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12030 jest odpowiedzią na wiadomość #12029] Mon, 19 August 2013 20:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
alfut napisa(a) dnia pon, 19 sierpie 2013 08:39

I tu jeste w bdzie!USC mog wykona kserokopi z adnotacj,e dokument nie ma mocy prawnej,i w zalenoci od urzdu zapacisz 2,5z lub w wikszoci urzdw bez opat!

Kto jest w bdzie?

Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12031 jest odpowiedzią na wiadomość #12030] Mon, 19 August 2013 22:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Brak treści wiadomości

Staszek

[Uaktualnione dnia: Tue, 20 August 2013 12:40]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12032 jest odpowiedzią na wiadomość #12030] Tue, 20 August 2013 12:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Sory dotyczyo to wypowiedzi Krupskiego!Pozdrawiam Piotr Alfut
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12033 jest odpowiedzią na wiadomość #11691] Tue, 20 August 2013 15:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krupski jest aktualnie niedostępny  krupski
Miejsce: Elbląg
Junior Member
A jak odnie si do tego artykuu?

http://www.usc.pl/profesjonalisci/index.php?strona=artykuly& amp;id=7
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12034 jest odpowiedzią na wiadomość #12033] Tue, 20 August 2013 16:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
krupski napisa(a) dnia wto, 20 sierpie 2013 03:34

A jak odnie si do tego artykuu?

http://www.usc.pl/profesjonalisci/index.php?strona=artykuly& amp; amp;id=7

Nie potrafi inaczej skomentowa tego linku, ni tak, e pan kierownik USC z Nowej Soli usiuje by bardziej wity od Pana Boga.
Albo ma niepen wiedz w temacie, skoro rne USC w caej Polsce posiadaj zunifikowany wzr piecztki przystawianej na kserokopii aktu metrykalnego. A nawet, maj zunifikowany cennik opat z t usug!

Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12035 jest odpowiedzią na wiadomość #12034] Tue, 20 August 2013 18:03 Przejdź do poprzedniej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Jurku - popieram
Krzysiek
Poprzedni wątek: Gertruda Kurr Ślub
Następny wątek: Sildatk
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Aug 05 16:56:16 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund