| uzyskanie danych w usc [wiadomość #11691] |
Mon, 27 May 2013 11:19  |
mirkad10
|
Junior Member |
|
|
Prowadzc poszukiwania genealogiczne w zasobach USC bardzo czsto mam problemy z uzyskaniem informacji o osoba zmarych.Urzdnicy zasaniaj si ustaw o ochronie danych osobowych i daj ronych
dokumentw w tym aktw lubw,zgonw,urodze chc aby udokumentowa
czce pokrewiestwo z osob zmar a ja wanie chc je odnalez!W zwizku z tym mam pytanie czy jest to zgodne z wyej wymienion ustaw.Problemem jest te uzyskanie danych osb zmarych
z rodziny mojego ma - dla urzdnikw nie jestem osob do tego
upowanion.Wikszo dokumentw,ktrych poszukuj pochodzi z przed 1940 r.USC nie chc te wydawa kserokopii owych aktw lecz ka
skada podania o odpisy.Mam w zwizku z tym pytanie jak sobie radzi w takich przypadkach? Moe Koleanki i Koledzy co podpowiedz w tej kwestii.Z gry dzikuje za pomoc.
Mirka Dompke
|
|
|
|
| Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #11692 jest odpowiedzią na wiadomość #11691] |
Mon, 27 May 2013 12:37   |
alfut
|
Senior Member |
|
|
Czy dane osb zmarych podlegaj ochronie o ktrej mowa w ustawie o ochronie danych osobowych?
Ustawy o ochronie danych osobowych dotyczy zasad postpowania przy przetwarzaniu danych osobowych osb fizycznych (art. 2 ust 1). Naley wic wnioskowa, e stosuje si j tylko w stosunku do takich osb.
Kto jest osob fizyczn? Powszechnie obowizujca wykadnia uznaje za osob fizyczn czowieka, ktry uczestniczy w stosunkach prawnych. Zdolno prawna czowieka, czyli zdolno do bycia podmiotem praw i zobowiza przestaje istnie z chwil jego mierci. Zmary nie moe by podmiotem praw i zobowiza i nie moe by rwnie uznany za osob fizyczn.
Poza tym trzeba pamita, e jedn z przesanek zwizanych z dopuszczalnoci przetwarzania danych osobowych jest zgoda osoby, ktrej dane dotycz. Mwi si rwnie np. o dostpie tej osoby do danych, prawie sprostowania czy moliwoci wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania swoich danych osobowych. Korzystanie z tych uprawnie jest moliwe tylko przez osob yjc.
Wszystko to prowadzi do wniosku, e ustawa o ochronie danych osobowych ma zastosowanie tylko do przetwarzania danych osobowych osb yjcych.
Natomiast osoba bliska ma prawo wystpi z powdztwem cywilnym do sdu, jeli jej dobra osobiste zostay naruszone, np. przez wykorzystanie danych bliskich osb zmarych.
Pozdrawiam Piotr Alfut
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12027 jest odpowiedzią na wiadomość #12026] |
Mon, 19 August 2013 14:16   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| krupski napisa(a) dnia pon, 19 sierpie 2013 12:47 | O ile mi wiadomo urzdy USC nie mog wykonywa kserokopii aktw a jedynie wydawa odpisy skrcone lub zupene...
|
No to si mylisz. Jak najbardziej istnieje instytucja "kopii aktu metrykalnego nie majca mocy dokumentu urzdowego"!
Mam takich kopii kilkadziesit i jeli tylko potrafiem udowodni wystarczajco bliskie pokrewiestwo, to bezproblemowo uzyskiwaem rzeczon kserokopi z rnych, rnistych USC, nie tylko z Pomorza.
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12034 jest odpowiedzią na wiadomość #12033] |
Tue, 20 August 2013 16:01   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
Nie potrafi inaczej skomentowa tego linku, ni tak, e pan kierownik USC z Nowej Soli usiuje by bardziej wity od Pana Boga.
Albo ma niepen wiedz w temacie, skoro rne USC w caej Polsce posiadaj zunifikowany wzr piecztki przystawianej na kserokopii aktu metrykalnego. A nawet, maj zunifikowany cennik opat z t usug!
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|