Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Józefina Wicka - nn
Józefina Wicka - nn [wiadomość #18805] Sat, 16 October 2021 16:57
comper jest aktualnie niedostępny  comper
Junior Member
Witam,

podczas poszukiwania informacji o przodkach natrafiem na ciekaw sytuacj (blokujca co wicej moj bezporedni lini miecza...)

Jzefina Formella/Gut (z d. Wicka) crka Andrzeja(Andreasa) Wickiego i Marianny z d. Szulta ur. 28 maj 1826, Wyszecka Huta/Wyszecino, Luzino to mj bezporedni przodek w 5 linii po ktrym dziedzicz nazwisko.

16 lut 1850 urodzia syna - Augustyna Walentego Wickiego ( mojego pra-pra dziadka) w Bdargowie, ktrego ojciec jest nieznany.

Rok pniej (1851) wzia lub z August Albercht Formella (ur 1823) ( koci w. Marii Magdaleny, Strzepcz), ktremu urodzia dwch synw :
Jan Wincenty Formella (1852) - Strzepcz
oraz Jzef Formella (1855) - Strzepcz

August Albercht Formella zmar jednak modo: 2 maj 1856 w wieku 33 lat (par. Strzepcz).

W 1859 Jzefina ponownie wysza za m - Jzefa Gut (ur 1825), ktremu urodzia crk : Marianna Gut Gutt (1860) w Bdargowie.

Biorc pod uwag powysz sytuacje mam takie oto pytania:

1. Skoro Augustyn urodzi si rok przed lubem, czy to e pozosta przy nazwisku panieskim matki wyklucza ojcostwo August Albercht Formella w tym wypadku?

2. Jako, e Augustyn i Marianna Gut oboje urodzili si w Bdargowie, istnieje moliwo, e to Jzef Gut jest rwnie ojcem Augustyna. (Przypadek, e pierwszy m umar modo? Smile )Czy w takim wypadku przekazanie mu nazwiska gdy ten ma ju 9 lat byo wykluczone prawnie czy moga to by wola ojca.

Z gry przepraszam za gdybanie, lecz ciekawi mnie ta sytuacja na tyle, aby zasign opinii.

Pozdrawiam.
MW

Poprzedni wątek: Franciszek Marski
Następny wątek: Prośba do indeksujących Gniew
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Sep 06 06:54:34 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund