| Tajemniczy krążek [wiadomość #15845] |
Sun, 03 December 2017 13:22  |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witajcie!
Mj kolega w czasie ekshumacji grobu swojego przodka natrafi na tajemniczy krek.S jeszcze inne szczegy tego wydarzenia , ktre moe pomog w ustaleniu czym ten krek jest .
"W 1931 na cmentarzu w Mikoaja i Kaplicy Krlewskiej w Gdasku (Aleja Zwycistwa naprzeciwko opery we Wrzeszczu) pochowana zostaa dziewczyna.
W 1941 dochowana zostaa do jej grobu urna z prochami jej brata zamordowanego w Mauthausen – Gusen. Na wskutek likwidacji cmentarza grb w 1971 roku zosta ekshumowany.
Szcztki i urna zostay pochowane w jednym grobie na cmentarzu w Franciszka. Z przekazw ustnych wiem, e urna bya, tylko
nie wiem z czego bya wykonana (drewno, kamie, blacha). Teraz w listopadzie odbya si ponowna ekshumacja, ale urny nie byo.
Szcztki dziewczyny i prochy z urny tak, ale samego powiedzmy „naczynia” nie byo. Tak jak wczeniej napisaem nie wiem z czego bya wykonana.
Wrd szcztkw znaleziono ten krek, nie wiem dokadnie w ktrym miejscu by w grobie usytuowany ( przy urnie, szcztkach, gowa, nogi).
Pytanie co on oznacza, w ktrym momencie mg si w grobie znale i do czego go przypisa do urny, trumny z ciaem tej dziewczyny, czy to jaki
identyfikator cmentarza, czy oznaczenie poprzedniej ekshumacji?
By moe Kto ju kiedy natrafi na podobny krek?
pozdrawiam Janusz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|