| Pytanie do bazy danych [wiadomość #2821] |
Sun, 20 September 2009 21:15  |
kdan56
|
Member |
|
|
Witam
Mam pytanie dotycz±ce bazy danych . Moja dalsza kuzynka chcia³a skorzystaæ z bazy ,(mieszka poza granicami kraju ) kiedy¶ w rozmowie telefonicznej wspomnia³em jej o tej stronce . Bardzo jej siê podoba tylko ma problem z korzystaniem z bazy , plega on na tym ¿e wpisa³a do ramek imiê i nazwisko dziadka swego mê¿a plus datê urodzenia i miejsce , i baza jej wyrzuci³a ¿e nie ma takiej osoby .
Ja nie musia³em na razie korzystaæ z bazy , lecz dla sprawdzenia wpisa³em równie¿ imiê nazwisko i datê urodzenia , bez uzupe³niania reszty ramek i wynik by³ ten sam czyli nic .
Mo¿e co¶ ¼le robimy , proszê o wyja¶nienie .
Damian
|
|
|
|
| Odp: Pytanie do bazy danych [wiadomość #2822 jest odpowiedzią na wiadomość #2821] |
Sun, 20 September 2009 22:14   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Damianie, nazwisko moze byc w ksiegach zapisane w innej formie lub jeszcze nie zindeksowano Twojej parafii. Moze napiszesz cos wiecej np o kogo chodzi i jakie lata ewentualnie z jakich rejonow (parafia) pochodzi osoba, ktorej szukasz - wtedy moze bedzie Ci mozna pomoc
Jolanta
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
| Odp: Pytanie do bazy danych [wiadomość #2824 jest odpowiedzią na wiadomość #2822] |
Mon, 21 September 2009 07:38  |
jarob
|
Senior Member |
|
|
Nie potrzebnie wpisujecie datê urodzenia i miejscowo¶æ.
W bazie nie ma nazwy miejscowosci, w której osoba siê rodzi, tylko nazwa parafii, do której nalaza³a ta miejscowo¶æ w tamtym czasie. Jezeli chodzi o date urodzenia, to w bazie jest tylko rok.
Lepiej mniej danych podaæ, a w wynikach poszukaæ odpowiedniej osoby. Co za¶ tyczy nazwiska i imienia, to tak jak przedmówczyni napisa³a - mo¿e byæ inaczej zapisane. Natomiast imiê mo¿e byæ zapisane w formie ³aciñskiej.
Pozdrawiam,
Jarek Bieliński
|
|
|
|