Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack
Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #2792] Wed, 16 September 2009 00:19 Przejdź do następnej wiadomości
Leszczyk jest aktualnie niedostępny  Leszczyk
Junior Member
Szukam informacji o rodzinach Ustarbowski i Lehmann z Wielkiego Kacka, lub nieco szerzej - z parafii chwaszczyskiej, do ktrej Wielki Kack nalea do koca roku 1902.
Krzysztof
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #2896 jest odpowiedzią na wiadomość #2792] Tue, 29 September 2009 18:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Miramar23 jest aktualnie niedostępny  Miramar23
Member
Radz poszukac na cmantarzu w Wielkim Kacku osob o tym nazwisku. O ile mi wiadomo jest tam ich troch.
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #2905 jest odpowiedzią na wiadomość #2896] Wed, 30 September 2009 16:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Bardziej mnie interesuje historia, a nie wspczesne lub prawie wspczesne zgony.
Cho na cmentarzu w Wielkim Kacku oczywicie byem.
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #2907 jest odpowiedzią na wiadomość #2905] Wed, 30 September 2009 19:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Miramar23 jest aktualnie niedostępny  Miramar23
Member
To jesli chodzi o histori polecam ksik "Z dziejow Wielkiego Kacka" Zofii Zywickiej
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #3158 jest odpowiedzią na wiadomość #2907] Fri, 20 November 2009 13:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Witam
Ustarbowski mam ponad 10 zapisow
Lehmann mam 2 zapisy

Moge przeslac
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #3159 jest odpowiedzią na wiadomość #3158] Fri, 20 November 2009 17:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Bardzo prosz - mam sporo informacji ale te i spore braki.
k.leszczynski@wp.pl
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #3163 jest odpowiedzią na wiadomość #3159] Fri, 20 November 2009 20:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
czy znany jest wtedy

1774r.
v. Ustarbowski, Stanislaw lat 54 (od 1775 Kazimierz w dok.)
Synowie:
Friedrich 8 lat
Benedikt 5 lat

Jest 21 spisow
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #3164 jest odpowiedzią na wiadomość #3163] Fri, 20 November 2009 21:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Jest tez

okreg starogardzki 1774
Ustarbowski, Anton lat 43

Jest tez

wymieniona Wdowa Brigitte v. Ustarbowski lat 40 prawdo podobnie zona uwego

[Uaktualnione dnia: Fri, 20 November 2009 21:05]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #3165 jest odpowiedzią na wiadomość #3164] Fri, 20 November 2009 21:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
1774
Ignatz v. Ustarbowski 40 lat zamieszkaly w Przewoz i po czesci wlasciciel dubr Przewoz
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #3166 jest odpowiedzią na wiadomość #3164] Fri, 20 November 2009 21:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Ustarbowskich na Pomorzu Gdaskim w XVIII wieku byo wielu - mieszkali w Kaninie, ycy, Pierszczewie, Przewozie, Sobczu, Stawiskach, elewie etc . Pewnie wszyscy pochodzili z jednego dawnego rodu wywodzcego si z Ustarbowa pod Wejherowem. W XVIII wieku niektrzy z nich nadal legitymowali si szlacheckim pochodzeniem, niektrzy jednak byli zwykymi mieszkacami wiosek - zagrodnikami, chaupnikami etc.
Ja szukam informacji o rodzie Ustarbowskich z Wielkiego Kacka. Najstarsza informacja do jakiej dotarem pochodzi z roku 1747 i mwi o Michaelu Nicolaus Ustarbowskim, ktry na pewno nie by szlachcicem. Nie udao mi si ustali od kiedy mieszka w Wielkim Kacku, skd pochodzi i jak to si stao, e majc szlacheckich przodkw sta si zwykym chaupnikiem
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #3167 jest odpowiedzią na wiadomość #3166] Fri, 20 November 2009 21:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
jest tez Michal zapisany lat 47 z okregu Tszewskiego
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #3168 jest odpowiedzią na wiadomość #3167] Fri, 20 November 2009 21:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
hallo
no ja mam tylko tych szlacheckich bo publikacja tylko to obejmuje czy puzniej byli w ten sposub traktowani przez rzad pruski tego niewiem moge ci tylko tak podawac
wiem ze nie zawsze byli w ksiegach jako szlachta spisywani bo sam spisuje ksiegi metrykalne-koscielne i ta sama osoba ras jest a raz nie jest w takej formie spisywana
tak ze trudno mi nawet ocenic jest jakis spis

moge tylko wiec zucac nazwiskami i podawac zrudla czy byli szlachcicami czy nie to sami musicie ocenic

pozdrawiam

Marcin
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #3169 jest odpowiedzią na wiadomość #3168] Fri, 20 November 2009 21:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziki
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #3305 jest odpowiedzią na wiadomość #2792] Mon, 14 December 2009 11:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lukasz jest aktualnie niedostępny  lukasz
Junior Member
Ciekawe, e w pruskich spisach z lat 1772-1773 nie wystpuje adne z tych nazwisk na Wielkim Kacku.
Oczywicie, to jeszcze nie dowd, e ich tam nie byo,poniewa spisy pruskie obejmuj jedynie patnikw podatku, ale powiniene sprawdzi swoje rdo, o ktrym mwie.To z informacj z 1747r.
Lehmanw jest dosownie zatrzsienie, ale jak raz - ani jednego w Wielkim Kacku (w Maym te)
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #4816 jest odpowiedzią na wiadomość #3305] Mon, 04 October 2010 00:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam
A wiesz moe czy w roku 1772 w Miszewku (niezbyt oddalonym od Wielkiego Kacka) mieszka jaki Ustarbowski?
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #4817 jest odpowiedzią na wiadomość #2792] Mon, 04 October 2010 02:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Poszukam. Na razie mam dwch Ustarbowskich pochowanych w 1908 roku na cmentarzu w Kolibkach. Oznacza to, e nie byli mieszkacami Wielkiego Kacka. Prdzej Maego Kacka, Kolibek lub Redowa. Katolikw z tych wsi chowano wanie na Kolibkach.
Rzecz jest do ustalenia.
Andreas l.57 zm. 24.04.1908
Anton l.81 zm.25.07.1908
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #4823 jest odpowiedzią na wiadomość #4817] Mon, 04 October 2010 17:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Wcale to nie jest takie oczywiste - tym bardziej e w tym czasie Kolibki byy fili parafii w Wielkim Kacku, ale dzikuj za informacj, ktrych mi brakowao:
- Andreas Ustarbowski - urodzi si w roku 29.04.1851 i cae ycie mieszka w Wielkim Kacku, wg. aktu zgonu tu te umar w roku 1908, niespodziank jest to e pochowano go w Kolibkach.
- Anton Ustarbowski ur w Wielkim Kacku w roku 1827, take wikszo ycia spdzi w WK, gdzie urodzio si 9 jego dzieci. Podobnie i w tym przypadku nie wiedziaem, e pochowano go w Kolibkach
Pozdrawiam - Krzysztof
Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #4824 jest odpowiedzią na wiadomość #2792] Mon, 04 October 2010 18:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Moe i nieoczywiste. Jednak tak wyglda z pobienej analizy pochwkw dokonywanych przez proboszczw z Wielkiego Kacka. To zreszt do logiczne, chowano ludzi bliej ich miejsca zamieszkania. Cmentarz w Kolibkach otwarto w 1902 roku (pierwszy pochwek w 1903).Koci i cmentarz byy filialne w stosunku do W. Kacka, to prawda, ale wanie dlatego ksidz z W.Kacka mg ich tam pochowa. Przyczyna pochowania Ustarbowskich akurat tam moga by rna np. miejsce zamieszkania pozostaej rodziny, ktra miaaby si grobem opiekowa. To si spotyka i dzi.
W przyszym tygodniu bd sprawdza wpisy pod tym ktem, to dam zna.

[Uaktualnione dnia: Mon, 04 October 2010 18:14]

Odp: Ustarbowski i Lehmann - Wielki Kack [wiadomość #17145 jest odpowiedzią na wiadomość #4824] Fri, 10 May 2019 10:06 Przejdź do poprzedniej wiadomości
justar jest aktualnie niedostępny  justar
Junior Member
Witam!
Rozpoczynam dopiero swoj przygod z genealogi - wanie zarejestrowaem si na portalu PTG.
Widz,e tematyka rodziny Ustarbowskich bya ju tutaj poruszana. Korzenie moje rodziny do IXw. dotycz okolic Mechowa (Johann August Ustarbowski - ochrzczony 1840), Darlubia (Johann Florian Ustarbowski - 1881, 1963), Swarzewa, cho nie wykluczone,e dalej bd one siga obszaru Wlk. Kacka, Chwaszczyna.
Jeli kto miaby jakie informacje z tego zakresu, to bardzo prosz o kontakt
Jerzy Ustarbowski, Gdask

[Uaktualnione dnia: Fri, 10 May 2019 10:07]

Poprzedni wątek: Ciekawostka
Następny wątek: Rodzina Breza z Kruszyna, parafia Leśno
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Jul 30 23:33:36 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund