Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Akt zgonu - Prośba o tłumaczenie
Akt zgonu - Prośba o tłumaczenie [wiadomość #7393] Tue, 24 May 2011 20:04 Przejdź do następnej wiadomości
hadrysiak jest aktualnie niedostępny  hadrysiak
Junior Member
Zwracam si z prob o odczytanie wycinka z aktu zgonu Anny Redis zd. Gadziskiej z 1876 roku, chodzi mi o fragment dotyczcy rodzicw mojej prapraprababci. Dziekuje i pozdrawiam Rafa Openkowski
  • Załącznik: skan 001.jpg
    (Rozmiar: 512.83KB, Pobrano 103 razy)

[Uaktualnione dnia: Thu, 14 July 2011 22:52] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Prośba o tłumaczenie [wiadomość #7394 jest odpowiedzią na wiadomość #7393] Tue, 24 May 2011 21:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stadtkind jest aktualnie niedostępny  Stadtkind
Senior Member
Witam,

Tochter des verstorbenen ... Gadzinske Schiemann und dessen Ehefrau Franziska (crka zmarego ... Gadzinske Schiemann i jego maonki Franziski)

Mimo e jest wyranie napisane, jako nie mog rozszyfrowa sowa przed nazwiskiem Gadzinske. Raczej nie chodzi tu o imi?! Prbuj to czyta i wychodzi mi jakie - Lestewinung, Lustuwinneg, Lustewinenz czy co w tym stylu. Raczej jednak le odczytuj, bo niby co to ma oznacza? A co ma oznacza Schiemann? Czy to jakie drugie nazwisko ojca Anny? Chyba nie chodzi o imi Szymon?

Odp: Prośba o tłumaczenie [wiadomość #7396 jest odpowiedzią na wiadomość #7394] Tue, 24 May 2011 22:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam ! No wanie w tym jest problem dziwnie jest to ujte i zapisane. A pki co nie mam jaki pomysw. Tak czy owak dziekuje moe komu jeszcze si uda co z tego odczyta
Odp: Prośba o tłumaczenie [wiadomość #7398 jest odpowiedzią na wiadomość #7396] Tue, 24 May 2011 22:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Jest jeszcze sowo pnocnoniemieckie r. Schiemann = r. Seemann = marynarz. Ostatnia litera w sowie przed Gadzinske to moe "s"?
Odp: Prośba o tłumaczenie [wiadomość #7399 jest odpowiedzią na wiadomość #7398] Tue, 24 May 2011 22:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Moe i tak tylko ciekaw jestem co to za sowo przed sowem Gadziske ?
Odp: Prośba o tłumaczenie [wiadomość #7401 jest odpowiedzią na wiadomość #7399] Wed, 25 May 2011 16:40 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Witam,

co mi si wczoraj zupenie pomieszao.

To sowo przed Gadzinske to Instmannes.

Instmann - folwarczny robotnik na dniwk

Teraz jeszcze pozostaje zagadka, co oznacza Schiemann, czyby jednak Szymon?
Poprzedni wątek: Tłumaczenie - potrzebne do indeksacji - nieaktualne
Następny wątek: Akt ślubu - Prośba o odczytanie cd.
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 03 08:01:52 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund