Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Geografia Pomorza » Drogeria pod Orłem J. Ostrowski 1936 Czersk
Drogeria pod Orłem J. Ostrowski 1936 Czersk [wiadomość #14182] Sun, 08 March 2015 23:10 Przejdź do następnej wiadomości
ewulab jest aktualnie niedostępny  ewulab
Miejsce: Trójmiasto/Kozienice
Junior Member
Witam,
poszukujê informacji o drogerii w Czersku, której w³a¶cicielem by³ Józef Ostrowski.
Z zapisków rodzinnych zachowa³a siê taka notatka:
"„Drogeria pod Or³em” – J. Ostrowski, prowadzi: sk³ad artyku³ów aptecznych (chemikalia, artyku³y opatrunkowe, dezynfekcyjne, toaletowe i perfumeryjne), farby, pokosty, lakiery, wszelkie artyku³y malarskie i fotograficzne, sk³ad tapet, oraz stacjê benzynow±. W sporz±dzonym w styczniu 1936 r. (i zachowanym) spisie nieruchomo¶ci wymieniono nieruchomo¶ci: Ko¶ciuszki 37, Ko¶ciuszki 35, Pocztowa 1. W tym¿e samym roku 1936 drogeriê przej±³ jego syn Pawe³ i prowadzi³ dalej pod niezmienion± nazw± i czujnym okiem ojca."
Wcze¶niej jak±¶ drogeriê prowadzi³ Antoni Ostrowski i od niego Józef uczy³ siê fachu, jednak o tamtej drogerii nie wiem nic.

Jest te¿ w zapiskach rodzinnych taka notatka:"Przed I wojn± ¶wiatow± liczni czerscy kupcy dzia³ali w za³o¿onym 18.06.1911 stowarzyszeniu kupieckim („Verein der selbständiger Kaufleute in Czersk”), którego cz³onkiem zarz±du by³ Józef Ostrowski"

Czy gdzie¶ mo¿na znale¼æ informacje o tym stowarzyszeniu?

Ten sam Józef Ostrowski zosta³ pierwszym so³tysem i wójtem (komisarycznym) w Czersku - 1920 rok.

Pozdrawiam, Ewa.
Poszukuję przodków rodziny Ostrowskich - Wielki Komórsk, Czerwińsk, oraz nazwiska Grudziąż i genezy nazwiska Balmas.

[Uaktualnione dnia: Sun, 08 March 2015 23:19]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Drogeria pod Orłem J. Ostrowski 1936 Czersk [wiadomość #14183 jest odpowiedzią na wiadomość #14182] Mon, 09 March 2015 20:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Mo¿e tutaj dowiesz siê wiêcej
Stowarzyszenie Mi³o¶ników Ziemi Czerskiej
ul. Kalinowskiego 2
89-650 Czersk

Andrzej Sabiniarz
Prezes

Krzysiek
Odp: Drogeria pod Orłem J. Ostrowski 1936 Czersk [wiadomość #14184 jest odpowiedzią na wiadomość #14183] Mon, 09 March 2015 20:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Krzysztofie, bardzo dziêkujê, przy okazji szukania w internecie doszuka³am siê portretu Józefa Ostrowskiego i krótkiej notki biograficznej.

Pozdrawiam, Ewa.
Poszukuję przodków rodziny Ostrowskich - Wielki Komórsk, Czerwińsk, oraz nazwiska Grudziąż i genezy nazwiska Balmas.
Odp: Drogeria pod Orłem J. Ostrowski 1936 Czersk [wiadomość #14186 jest odpowiedzią na wiadomość #14184] Mon, 09 March 2015 21:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Jeszcze jedno! zosta³y wydane trzy zeszyty Czerskie.
w tym tyg bêdê w Czersku sprawdzê czy tam co¶ jest
Pozdrawiam
Odp: Drogeria pod Orłem J. Ostrowski 1936 Czersk [wiadomość #14187 jest odpowiedzią na wiadomość #14186] Mon, 09 March 2015 22:22 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Bardzo dziêkujê, ja niestety mam trochê daleko aby odwiedziæ Czersk. Tak naprawdê to szukam informacji sk±d Ostrowscy posiadali du¿± ilo¶æ ziemi, kim byli, ¿e mieli na to fundusze - mam informacjê, ¿e siostra Józefa- Anna Ostrowska Majewska, zajê³a siê po ¶mierci brata Ksawerego Ostrowskiego w 1908 roku gospodarstwem o powierzchni 140 ha. Cofnê³am siê w poszukiwaniach przodków do koñca XVIII wieku, ale w aktach s± tylko informacje typu -kolonista, zagrodnik, posiadacz itp.

Pozdrawiam, Ewa.
Poprzedni wątek: Kościerzyna/Berent - mapa
Następny wątek: Mostonos; Walownitz;
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Oct 08 11:35:37 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund