Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Bystram Darżlubie parafia Mechowo
Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11376] Wed, 13 March 2013 01:45 Przejdź do następnej wiadomości
karbiz jest aktualnie niedostÄ™pny  karbiz
Junior Member
Witam serdecznie.
Jak wiêkszo¶æ forumowiczów poszukuje swoich przodków i dlatego o¶mieli³em siê napisaæ ten w±tek.
poszukujê wszelkich informacji o histori mojego nazwiska na terenie opisanym w temacie. na stronie ptg.gda.pl uda³o mi siê znale¼æ kilka ciekawych informacji, ale jest ich zdecydowanie za ma³o ¿eby po³±czyæ bezpo¶rednio ze znan± mi histori± rodziny.
praktycznie wszystkie informacje które posiadam o swoich przodkach których jestem pewien to mój dziadek Józef który urodzi³ siê ok 1930 roku. z informacji na stronie znalaz³em wzmianki o chrztach 1784r. Mechowo - chrzest Joannes Petrus Bystram - ojciec Mathias Bystram - matka Anna Lewiñska
1858r. mechowo - chrzest Julius Bernard Bystram - ojciec Michael Bystram - matka Julianna Lipka oraz o ¶lubie 1877r. mechowo - ¶lub Franciscus Bystram Marianna Klein. je¿eli wie¿yæ pierwszym informacjom to ju¿ ok 1784r rodzina osiad³a na tym terenie. podejrzewam ¿e przez ca³y ten okres mieszkali na tej samej ziemi. poszukuje wszelkich informacji z ksi±g parafialnych które pomog³y by mi powi±zaæ pierwszych z bystramów z obecnymi, oraz je¿eli to mo¿liwe wszelkich informacji na temat ziemi na której mieszkali.
proszê o wszelkie informacje i z góry dziekuje za wyrozumia³o¶æ i pomoc.
pozdrawiam
Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11377 jest odpowiedzią na wiadomość #11376] Wed, 13 March 2013 07:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
Witaj!
Uwa¿am, ze przyj±³e¶ b³êdne za³o¿enia. Nazwisko Bystram w chrztach i ¶lubach liczniej wystêpuje w innych parafiach Pomorza. Przy tych skromnych danych, które poda³e¶ nikt nie jest w stanie okre¶liæ sk±d pochodz± Twoi przodkowie. Zacznij od pozyskania aktu ur.dziadka i katu ¶lubu pradziadków.
Pozdrawiam
Krzysiek
PS
Na tym forum siê podpisujemy!
Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11378 jest odpowiedzią na wiadomość #11376] Wed, 13 March 2013 07:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
1784-1930 to du¿o lat
To mo¿e byæ 5-6 pokoleñ. Próba po³aczenia tak odleg³ych czasowo osób mo¿e wymagaæ bardzo d³ugich poszukiwañ. Siedzenia tygodni w archiwum i przegl±dania dziesi±tek ksi±g metrykalnych. Wszystkie ksiêgi metrykalne z tego terenu znajduj± siê w Archiwum Diecezjalnym w Oliwie. Musisz udaæ siê tam i szukaæ, szukaæ, szukaæ...Mo¿e uda Ci siê odtworzyæ historiê swoich przodków czego Ci serdecznie ¿yczê.

Staszek
Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11379 jest odpowiedzią na wiadomość #11377] Wed, 13 March 2013 10:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
dziêki za zainteresowanie tematem.
interesuje mnie tylko ta jedna konkretna parafia, dlatego ¿e miejscowo¶æ o której mowa w temacie zawsze nale¿a³a doparafi mechowo, oraz z tego co wiem, ale nie jest to potwierdzone, to moja rodzina zawsze tam mieszka³a. dlatego nie chcê szukaæ w innych parafiach. zabardzo oddali³ bym siê od mojego celu.
pozdrawiam
karol
Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11380 jest odpowiedzią na wiadomość #11379] Wed, 13 March 2013 11:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Zgoda. Ale czy to jedna parafia czy wiêcej to i tak nikt Ci z domu nie pomo¿e. Trzeba jechaæ do parafii oraz do Archiwum Diecezjalnego w Oliwie. Chyba, ¿e Ci siê uda trafiæ na kogo¶ kto t± rodzinê ma ju¿ opracowan± ale to rzadko¶æ. Udziela siê na forach genealogicznych pani Beata Bistram ,
http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=usrinfo&id=2009& amp;S=1dcfa4f9726eb2ff52472fbfaed18016
Tu mo¿esz napisaæ prywatn± wiadomo¶æ do niej.
Podawanie ¿e Twój dziadek urodzi³ siê ok. 1930 r nic nie daje. Józefów by³o w tym czasie wielu gdy¿ by³o to imiê popularne. Musisz znale¼æ najpierw akt urodzenia lub ¶lubu swojego dziadka a tam bêdziesz mia³ zapisane jego rodziców. Dopiero te dane (XIX w) pozwol± na jakie¶ dalsze poszukiwania.

Staszek
Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11381 jest odpowiedzią na wiadomość #11380] Wed, 13 March 2013 11:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Zgadzam siê z tob±. poszukam tych informacji w oliwie. z tego co s³ysza³em czê¶æ informacji mo¿e znajdowaæ siê w archiwum panstwowym.
pozdrawiam
karol
Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11382 jest odpowiedzią na wiadomość #11379] Wed, 13 March 2013 11:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
W tej chwili od "zawsze" tj. u Ciebie od dziadka.A przekazy rodzinne nale¿y potwierdzaæ dokumentami w tym przypadku metrykami. Tak jak napisa³ Stasiu z indeksów, pomimo braków, masz przeskok 5-6 pokoleñ.
Aktualnie masz za ma³o danych aby tak twierdziæ.
Z indeksów PTG z lat 1750-1900 dot nazwiska BYSTRAM :
chrztów 84 w tym 2 w parafii Mechowo
¶lubów 27 w tym 3 w parafii Mechowo
zgonów 21 w tym 0 w parafii Mechowo

Oczywi¶cie jest jeszcze sporo lat niezindeksowanych.

".......dlatego nie chcê szukaæ w innych parafiach"
Dlatego zacznij od aktu ur. dziadka i ¶lubu i zgonu pra.
Krzysiek

Odp: Bystram Darżlubie parafia Mechowo [wiadomość #11383 jest odpowiedzią na wiadomość #11376] Thu, 14 March 2013 09:07 Przejdź do poprzedniej wiadomości
mirek14101956 jest aktualnie niedostÄ™pny  mirek14101956
Junior Member
Nazwisko Bystram jest jednym z najstarszych wystêpuj±cych na Pomorzu- znani s± od XV wieku. Dlatego znajdziesz Bystramów od Ziemi Che³miñskie, przez przedrozbiorowe województwo malborskie po wybrze¿e. O pochodzeniu nazwiska Znajdziesz du¿o informacji w XVII wiecznym Herbarzu szlachty Prus Królewskich wydanym przez Bibliotekê Kórnick± w 1995 roku.Wiele informacji znajdziesz w Kujawsko- Pomorskiej Bibliotece Cyfrowej. ¯yczê du¿o sukcesów w trudnych i ¿mudnych poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Poprzedni wÄ…tek: POSZUKUJE DZIADKA
Następny wątek: Rymon Lipiński
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Oct 09 09:52:08 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund