|
|
| Odp: Prośba o tłumaczenie aktu zgonu Rosener 1944 r [wiadomość #16678 jest odpowiedzią na wiadomość #16677] |
Fri, 14 December 2018 15:32   |
tomasith
|
Member |
|
|
Kartuzy, 18.09.1944
Dnia 17.09.1944 o godzinie 9:30 zmar mistrz koodziejski, Joseph Rosener, katolik, zamieszkay w Kartuzach przy ul. Jakowa Dolina 21 (przynajmniej tak to si odmienia w przypadku gdaskiej Jaschkentaler Strasse - Jakowej Doliny; aczkolwiek adna z tych ulic mi w Kartuzach do tej nazwy nie pasuje ani nie kojarz, eby kiedykolwiek jaka tak si nazywaa), na ulicy Klasztornej, idc w stron kocioa (poklasztornego). Zmary urodzi si 25.04.1879 w Sadawkach (?), powiat Sztum. Ojciec (zmarego): rolnik Anton Rosener, ostatnio zamieszkay w Sztumie. Matka: Anna Rosener dd Schipanski, ostatnio zamieszkaa w Tczewie. Zmary onaty z Felicj Rosener dd Neubauer, zamieszkaej w Kartuzach. Zarejestrowano na podstawie sownego zgoszenia ucznia koodziejskiego Franka Rosenera zam. w Garczu, powiat Kartuzy.
Kocwka to chyba informacja odnonie faktu, e zgaszajcy wie o fakcie zgonu osobicie - moe kto inny dokadnie wyjani.
[Uaktualnione dnia: Fri, 14 December 2018 15:33] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Prośba o tłumaczenie aktu zgonu Rosener 1944 r [wiadomość #16679 jest odpowiedzią na wiadomość #16678] |
Fri, 14 December 2018 17:15   |
erzet
|
Junior Member |
|
|
Serdecznie dzikuj za tumaczenie.
Dziwi mi dopisek "Sadawki" poniewa Sadluken to Saduki (par. Postolin, USC Koozb) jak wynikao z poprzedniego tumaczenia aktu maestwa Jzefa z Felicj Neubauer.
Mam rwnie jedno pytanie: czy z aktu mona wnioskowa, e wwczas ona Felicja jeszcze ya?
Pozdrawiam
Ryszard
[Uaktualnione dnia: Fri, 14 December 2018 18:05] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|