Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Frost
Frost [wiadomość #703] Thu, 26 April 2007 13:32 Przejdź do następnej wiadomości
frostka jest aktualnie niedostępny  frostka
Junior Member
Witam! Poszukuje przodkw. Nazwisko FROST (okolice Skrcza,Barona,Gniewu). Mj pradziadek Wincent - syn Jakuba i Marianny Kopockiej urodzi si w 1866 roku(Czarnylas), dziadek Wadysaw urodzi si w Skrczu w 1902-choc co do daty to dokadnie nie pamitam-by rzenikiem i zmar w Bydgoszczy. Bd wdziczna za wszelk pomoc i za wszelkie informacje dotyczce tego nazwiska i osb z nim zwizanych.
Karola
Odp: Frost [wiadomość #704 jest odpowiedzią na wiadomość #703] Fri, 27 April 2007 10:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
Witaj,
Nazwisko Frost pojawia si m.in w parafii Nowa Cerkiew. Skorzystaj z Bazy Danych na gwnej stronie. Od siebie mog doda, e pierwsze zapiski podajce m. in. nazwisko Frost dotycz wieku XVII. Pomyje (k.Pelplina) wasno zakonu Cystersw w latach 1619-1631 byy wydzierawione czterem rodzinom holenderskim z Baerwalde za 800 guldenw rocznie. Rodziny te to: Tolik, Frost, Mania, Filcek. Ja powizana jestem z ostatnimi z wymienionych. Obie rodziny kontaktoway si. Thomas Frost, sotys wsi Pomyje by ojcem chrzestnym Andrzeja Filcka w 1751 roku.

Pozdrawiam i zapraszam na Piknik Genealogiczny w Borsku Smile
Asia

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Frost [wiadomość #734 jest odpowiedzią na wiadomość #704] Fri, 04 May 2007 10:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
frostka jest aktualnie niedostępny  frostka
Junior Member
Hej,
dziki za wskazwki. Przejrzaam zasoby parafialne dostpne na stronie PTG i znalazam swojego pradziadka, przejrzaam kujawsko-pomorsk bibliotek cyfrow i tam chyba znalazam wzmiank nt. nazwiska Thomas Frost wjta Pomyj, ale informacja, ktr dodaa 'od siebie' jest dla mnie nowoci (moe masz takich wicej). Wdziczna bym bya za wskazwk dot. np. rde Twoich inf. Moe pisaa do jakiej parafii lub urzdu, ktrzy chtnie pomogli??

Karola

P.S. Skd wiesz, e to byy to rodziny holenderskie??
Odp: Frost [wiadomość #735 jest odpowiedzią na wiadomość #734] Fri, 04 May 2007 16:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
Witaj,
Nigdy nie pisaam do adnych parafii czy urzdw. Po prostu trzeba przeszukiwa dokumenty archiwalne. Kopalni wiedzy s np. testamenty, akty dzierawy. To wanie stamtd pochodzi informacja o "olenderskich osadnikach" Smile
Ja jestem w tej szczliwej sytuacji i genealogi rodziny nie zajmuj si sama. Wymieniamy si informacjami. Dugo mielimy problem z miejscem pochodzenia rodziny. Na pocztku sdzilimy, e chodzi o Baerwalde koo Szczecina. Nawet s dostpne stamtd spisy Menonitw z XVIII wieku. W tym czasie nasi przodkowie byli ju katolikami, a samo nazwisko si tam nie pojawia. Dopiero niedawno wpadam, e to chodzi o miejscowo koo Sztumu. Ciekawostk niech bdzie to, e zdarzyo mi si przejeda przez t miejscowo i nazwa utkwia mi na tyle, e poszukaam troch o jej historii. A teraz niedawno szukajc czego zgoa zupenie innego te przypadkiem odkryam, e istnieje spis osadnikw menonickich z Baerwalde koo Sztumu Smile Jak widzisz czasem szuka si systematyczne, przegldajc rne dokumenty a czasem przypadkiem co wpadnie w rce.

Pozdrawiam
Asia

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Frost [wiadomość #801 jest odpowiedzią na wiadomość #703] Tue, 05 June 2007 21:21 Przejdź do poprzedniej wiadomości
karolf19 jest aktualnie niedostępny  karolf19
Junior Member
cze mam na nazwisko frost, mieszkam w Czersk(pomorskie).prosze o kontakt na karolf19@wp.pl
Poprzedni wątek: Woźniak , Wozniak , Birr - Łyśniewo , Mygi , Sierakowice
Następny wątek: Kosewscy, Dzitkowscy
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 16 23:11:34 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund