| Frost [wiadomość #703] |
Thu, 26 April 2007 13:32  |
frostka
|
Junior Member |
|
|
Witam! Poszukuje przodkw. Nazwisko FROST (okolice Skrcza,Barona,Gniewu). Mj pradziadek Wincent - syn Jakuba i Marianny Kopockiej urodzi si w 1866 roku(Czarnylas), dziadek Wadysaw urodzi si w Skrczu w 1902-choc co do daty to dokadnie nie pamitam-by rzenikiem i zmar w Bydgoszczy. Bd wdziczna za wszelk pomoc i za wszelkie informacje dotyczce tego nazwiska i osb z nim zwizanych.
Karola
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Frost [wiadomość #735 jest odpowiedzią na wiadomość #734] |
Fri, 04 May 2007 16:40   |
 |
aisaa
|
Member |
|
|
Witaj,
Nigdy nie pisaam do adnych parafii czy urzdw. Po prostu trzeba przeszukiwa dokumenty archiwalne. Kopalni wiedzy s np. testamenty, akty dzierawy. To wanie stamtd pochodzi informacja o "olenderskich osadnikach" 
Ja jestem w tej szczliwej sytuacji i genealogi rodziny nie zajmuj si sama. Wymieniamy si informacjami. Dugo mielimy problem z miejscem pochodzenia rodziny. Na pocztku sdzilimy, e chodzi o Baerwalde koo Szczecina. Nawet s dostpne stamtd spisy Menonitw z XVIII wieku. W tym czasie nasi przodkowie byli ju katolikami, a samo nazwisko si tam nie pojawia. Dopiero niedawno wpadam, e to chodzi o miejscowo koo Sztumu. Ciekawostk niech bdzie to, e zdarzyo mi si przejeda przez t miejscowo i nazwa utkwia mi na tyle, e poszukaam troch o jej historii. A teraz niedawno szukajc czego zgoa zupenie innego te przypadkiem odkryam, e istnieje spis osadnikw menonickich z Baerwalde koo Sztumu Jak widzisz czasem szuka si systematyczne, przegldajc rne dokumenty a czasem przypadkiem co wpadnie w rce.
Pozdrawiam
Asia
Pozdrawiam
Joanna
|
|
|
|
|
|