|
|
|
|
|
|
| Odp: Rodzina Klemańskich [wiadomość #3357 jest odpowiedzią na wiadomość #3336] |
Thu, 31 December 2009 17:31   |
ewaprzyg
|
Junior Member |
|
|
cz siy z Tomkiem szukajc przodkw, a tymczasem krtko o tym co ju o tej rodzinie wiem - moe kto co jeszcze doda albo wyprowadzi mnie z bdu 
Z tego co si orientuj to rodzina Klemaskich jest do dua, szczeglnie w USA. W Polsce korzenie s zwizane gownie z Pomorzem, ale take z Warszaw, Olsztynem, wieciem i wielkopolsk.
Ale po kolei.
Ga ktr ja i mj przyrodni brat Marek koczymy (no on niekoniecznie koczy, bo ma syna ) wywodzi si z okolic Orle/Grutta (tam historia rodziny toczya si przez ponad 100 lat). Najstarszy przodek do ktrego dotaram to Paulus Klemanski, ktry 25.11.1827r oeni si wanie w Orle z Mariann z.d. Trawinski, prawdopodobnie zmar on przed rokiem 1849, (poniewa wtedy Marianna po raz drugi wysza za m za Leona Olszewskiego). Z tego co wiem Paulus i Marianna mieli 6 dzieci. I tu utknam, poniewa Paulus nie urodzi si ani w Orle ani w Grucie. Natknam sie na Paulusa w Bobowie, ktry w roku 1818 chrzci syna Petrusa - ale tu mi si nie skada.
eby do niego dotrze zaczam szpera wrd wszystkich Klemaskich yjcych w tym czasie i pniej do roku 1900. Byo ich troch. Wyznaczyam sobie punkty w ktorych mieszkali i wyszo mi:
- okolice Sulejwka pod Wa-w
- okolice Poska
- okolice Kociana
- Pozna
- wiecie
- pas od Torunia do Starogardu Gdaskiego
- okolice Olsztyna
Okoo 7 osb w okresie wielkiej emigracji popyno do Stanw i tam osiado w 5 stanach.
Rwnolegle z rodzin klemaskich (i wieloma odmianami zapisu tego nazwiska) funkcjonowaa rodzina Klemmann (te wielorako zapisywana). Na razie si ni nie zajmuj cho sdz e to od Kleman powstao nazwisko klemaski - nigdzie nie znalazam jednak materiaw rdowych na ten temat.
W mojej czci gazi mam te dziur w okolicach 1890 roku. Rodzestwo mojego dziadka (Marianna, Stanisaw, Andrzej i Franciszek) urodzio si w Briesen, a wic Wbrzenie. Nie ma tam jednak adnych danych na ich temat, tak wic i tu jest biaa niezapisana kartka.
Chtnie j zapisz...
pozdrawiam wszystkich i ycz samych Dobrych Aniow w poszukiwaniach swoich korzeni w Nowym Roku.
Ewa
|
|
|
|
|
|