Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice
| Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18951] |
Thu, 20 January 2022 13:36  |
mirka1968
|
Senior Member |
|
|
Witam. Poszukuje Aktu Zgonu swojej Prababci .Ju nie mam pojci a, gdzie szuka? Mj Pradziadek zmar 19.11.1939r.w Skarszewach. Mam jego Akt Zgonu z ksig parafialnych .Podobno zapisane tam jest ,e zmary pozostawi yjc on i dzieci. Dlatego po tym roku szukam i nic .Dzwoniam do USC w Skarszewach i nic, powiedziano mi ,e gdyby by PESEL to by moe udao si .Zaamka totalna. Prababcia z domu Wata. Urodzia si 13.05.1871 r. w Stycy. lub wzia w 17.06.1893r. w Kamienica Szlachecka z Michaem Kitowskim. Nie mam kogo si wypyta, a ju nie wiem ,gdzie szuka. Zwrciam si do Archiwum Diecezjalnego w Pelplinie ,zapaciam i nic nie znaleziono .Bardzo prosz o pomoc ,moe kto bardziej si orientuje w takich poszukiwaniach , jak ja .Pozdrawiam .Mirka.
[Uaktualnione dnia: Mon, 31 January 2022 13:56] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18973 jest odpowiedzią na wiadomość #18951] |
Tue, 01 February 2022 13:56   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Czy dziadek zmar, czy zosta rozstrzelany? 19 listopada 1939 roku w Nowym Wiecu zamordowano 12 rolnikw ze Starej Kiszewy. Wok Skarszew jest wiele miejsc masowych egzekucji na przeomie padziernika i listopada 1939 roku. Moe w tym kierunku skierowa poszukiwania? Tak na marginesie, to pradziadek bra lub jako Kistowski, nie Kitowski.
Pozdrawiam
Heniek
|
|
|
|
|
|
| Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18975 jest odpowiedzią na wiadomość #18974] |
Tue, 01 February 2022 15:25   |
mirka1968
|
Senior Member |
|
|
Dzikuje za zwrcenie uwagi. Oczywicie mj bd w pisowni. Pradziadek mj to Micha Kistowski syn Jzefa Kistowskiego i Jzefiny z domu Kropidowska. Mam Akt Zgonu Pradaziadka z Ksiag Koscielnych ze Skarszew.Po niemiecku pisze,nie wiem ,czy cos tam jest napisane jak zmar.Nie umiem tego zmniejszy.Na e-mail moge wysa jedynie. Pisze , e mia 77 lat, a urodzi sie w Wensiory 27.08.1862r.
[Uaktualnione dnia: Tue, 01 February 2022 15:45] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18976 jest odpowiedzią na wiadomość #18975] |
Tue, 01 February 2022 19:51   |
malrom
|
Senior Member |
|
|
Szan. Pani,
akt zgonu i pogrzebu nr 59/1939 parafii Skarszewy,
Michael Kistowski,
miejsce zamieszkania /domicillum/ Schneck /Skarszewy,
status: maritus /m,
aetas: annos/lat 77,
causa mortis/przyczyna zgonu: senectus /staro,wiek sdziwy,
sacramenta: x.Makowski wpisa ; omnia /otrzyma wszystkie,
obitus/zmar: 19.11.1939,
sepulturae/pochwek: 22.11.1939,
locus sepulturae/miejsce pochwku: Schneck
nomina supersitum/pozostali po zgonie: uxor et liberi /m i dzieci/
pochwku dokona: x.wikary Makowski,
M. Kistowski, zmar naturaln mierci w Skarszewach,
zaopatrzony przez ksidza Makowskiego wszystkimi sakramentami
witymi, i pozostawi on, ktra z nim na pewno mieszkaa
i dzieci , ile i gdzie mieszkay nie wiadomo.
Do roku 1962 wcznie nie figuruje w ksigach zmarych
parafii Skarszewy, prawdopodobnie wyjechaa do dzieci albo
wysza za m ponownie.
Pozdrawiam
Roman M.
[Uaktualnione dnia: Tue, 01 February 2022 21:11] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18979 jest odpowiedzią na wiadomość #18976] |
Tue, 01 February 2022 22:35   |
mirka1968
|
Senior Member |
|
|
|
Tak mysl ,bo nie daje mi spokoju.Prababcia ,gdy zmar jej m miaa 68 lat i 10 dzieci,najmodsz urodzia w 1917 roku,wic ponony oenek?no nie wiem.Prababcia Emilia z domu Wata urodzia sie 13.05.1871r. w Stycy,chciaam podeje ten Akt,ale na Genbazie s dostepne od 1874 roku.Czsto w Aktach Urodzenia s dopiski.Mj Tato mia 5 lat ,gdy zmar jego Dziadek.Wiem ,e byy liczne Rodziny .Dziadek mj mia 9 rodzestwa,tato mj 12 rodzestwa mia,mieli troche ziemi,czasy cikie i nikomu sie nie nio ,aby spisywa losy Rodziny.Moe to co da w poszukiwaniach,bo najmodsz crk Weronik Emilia urodzia w 1917 roku w Garczyn , a wczeniej w Kamienica Szlachecka,Szymbark, Styca, Ludwikowo, Stara Kiszewa.Troche nie rozumiem takich rnych miejsc?czym to byo powodowane?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|