Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice
Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18951] Thu, 20 January 2022 13:36 Przejdź do następnej wiadomości
mirka1968 jest aktualnie niedostępny  mirka1968
Senior Member
Witam. Poszukuje Aktu Zgonu swojej Prababci .Ju nie mam pojci a, gdzie szuka? Mj Pradziadek zmar 19.11.1939r.w Skarszewach. Mam jego Akt Zgonu z ksig parafialnych .Podobno zapisane tam jest ,e zmary pozostawi yjc on i dzieci. Dlatego po tym roku szukam i nic .Dzwoniam do USC w Skarszewach i nic, powiedziano mi ,e gdyby by PESEL to by moe udao si .Zaamka totalna. Prababcia z domu Wata. Urodzia si 13.05.1871 r. w Stycy. lub wzia w 17.06.1893r. w Kamienica Szlachecka z Michaem Kitowskim. Nie mam kogo si wypyta, a ju nie wiem ,gdzie szuka. Zwrciam si do Archiwum Diecezjalnego w Pelplinie ,zapaciam i nic nie znaleziono .Bardzo prosz o pomoc ,moe kto bardziej si orientuje w takich poszukiwaniach , jak ja .Pozdrawiam .Mirka.

[Uaktualnione dnia: Mon, 31 January 2022 13:56]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18969 jest odpowiedzią na wiadomość #18951] Tue, 01 February 2022 08:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Empa73 jest aktualnie niedostępny  Empa73
Member
Witaj Mirko, czy masz akt zgonu z USC swojego pradziadka? Tam mog by informacje, gdzie w momencie mierci mieszkaa prababcia. Mona popyta rodzin, moe po mierci ma zamieszkaa u ktrego z dzieci, albo moe kto pamita ile miaa lat jak zmara (u mnie babcia mwia Jzio (jej syn) si urodzi jak Tadzik wujka Janka zmar. Zmar w 1937 r. a Jzek urodzi si w 1938, dziki temu ograniczyam lata w poszukiwaniach. yj potomkowie babci Emilii? np. od najmodszego syna czy crki. Jeli mieliby dzieci to pokolenie z lat 30-40. Napisz mi na priv. co wiesz, jeli oczywicie chcesz, moe wsplnie natrafimy na jaki trop.
Pozdrawiam Beata
Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18970 jest odpowiedzią na wiadomość #18969] Tue, 01 February 2022 11:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Znalazam teraz Ksigi zgonu z roku 1939 roku zeskanowane.Ale co za pech ,akurat tej strony z Aktem zgonu mojego Pradziadka brak ,do koca przejaam i n akocu jest zapis,e brak strony 44.Nic wicej nie pisze,czy zagubiono,czy zniszczono ,nic. Jak mona jednej strony si pozby?
Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18971 jest odpowiedzią na wiadomość #18970] Tue, 01 February 2022 11:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Te to przejrzaam, masakra. Mg by tam akt twojego Pradziadka, chocia postawiam te hipotez (zanim dokadnie sprawdziam to USC), e moe nie zmar w samych Skarszewach czy Skarszewy Wie (ksidz w ksidze wpisa Skarszewy) i bdzie to inny USC. Ciekawa sprawa. Skarszewy to te moja okolica poszukiwa, dlatego mnie to wcigno. Akt na pewno by potrzebny onie czy dzieciom, sprawy spadkowe. Pomyl, poszukam, moe na co natrafimy. Pozdrawiam
Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18972 jest odpowiedzią na wiadomość #18970] Tue, 01 February 2022 13:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dzwoniam do USC w Skarszewach i nic nie wiedz, dlaczego brakuje stron, ani gdzie szuka. Dowiedziaam si tylko ,e moe by ten Akt Zgonu w odtworzonych, ale jeli bym znaa numer ,to mog poda, ale jak i gdzie mam to odnalec? Dat zgonu znalazam w Aktach Kocielnych ,masakra. Jak nie RODO ,to pogubione kartki.
Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18973 jest odpowiedzią na wiadomość #18951] Tue, 01 February 2022 13:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hesch jest aktualnie niedostępny  hesch
Miejsce: Koszalin
Senior Member
Czy dziadek zmar, czy zosta rozstrzelany? 19 listopada 1939 roku w Nowym Wiecu zamordowano 12 rolnikw ze Starej Kiszewy. Wok Skarszew jest wiele miejsc masowych egzekucji na przeomie padziernika i listopada 1939 roku. Moe w tym kierunku skierowa poszukiwania? Tak na marginesie, to pradziadek bra lub jako Kistowski, nie Kitowski.

Pozdrawiam
Heniek
Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18974 jest odpowiedzią na wiadomość #18973] Tue, 01 February 2022 15:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Heniu, masz racj. Te przez chwil pomylaam o losach wojennych z tej okolicy (ta sama data) ale potem myl sobie, e o tak przeraajcym losie pradziadka musia kto z rodziny wiedzie i przekazywa to z pokolenia na pokolenie przy rozmowach rodzinnych. Chocia z drugiej strony rnie te relacje rodzinne si ukadaj.
Warto przyjrze si temu Mirko, jak zasugerowa Henio. Jeszcze bardziej teraz jestem ciekawa Smile
Pozdrawiam Was
Beata
Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18975 jest odpowiedzią na wiadomość #18974] Tue, 01 February 2022 15:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dzikuje za zwrcenie uwagi. Oczywicie mj bd w pisowni. Pradziadek mj to Micha Kistowski syn Jzefa Kistowskiego i Jzefiny z domu Kropidowska. Mam Akt Zgonu Pradaziadka z Ksiag Koscielnych ze Skarszew.Po niemiecku pisze,nie wiem ,czy cos tam jest napisane jak zmar.Nie umiem tego zmniejszy.Na e-mail moge wysa jedynie. Pisze , e mia 77 lat, a urodzi sie w Wensiory 27.08.1862r.

[Uaktualnione dnia: Tue, 01 February 2022 15:45]

Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18976 jest odpowiedzią na wiadomość #18975] Tue, 01 February 2022 19:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
Szan. Pani,

akt zgonu i pogrzebu nr 59/1939 parafii Skarszewy,

Michael Kistowski,
miejsce zamieszkania /domicillum/ Schneck /Skarszewy,
status: maritus /m,
aetas: annos/lat 77,
causa mortis/przyczyna zgonu: senectus /staro,wiek sdziwy,
sacramenta: x.Makowski wpisa ; omnia /otrzyma wszystkie,
obitus/zmar: 19.11.1939,
sepulturae/pochwek: 22.11.1939,
locus sepulturae/miejsce pochwku: Schneck
nomina supersitum/pozostali po zgonie: uxor et liberi /m i dzieci/
pochwku dokona: x.wikary Makowski,

M. Kistowski, zmar naturaln mierci w Skarszewach,
zaopatrzony przez ksidza Makowskiego wszystkimi sakramentami
witymi, i pozostawi on, ktra z nim na pewno mieszkaa
i dzieci , ile i gdzie mieszkay nie wiadomo.
Do roku 1962 wcznie nie figuruje w ksigach zmarych
parafii Skarszewy, prawdopodobnie wyjechaa do dzieci albo
wysza za m ponownie.

Pozdrawiam
Roman M.

[Uaktualnione dnia: Tue, 01 February 2022 21:11]

Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18977 jest odpowiedzią na wiadomość #18976] Tue, 01 February 2022 20:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
o. Dziekuj za przetumaczenie. Dziekuj bardzo .Jest to Akt Zgonu z Akt Koscielnych.Wiecej ju wiem,chocby to ,e zona Michaa Emilia ya w 1939 roku. Chciaam odnale Urzdowy Akt Zgonu,bo wasnie by wiecej informacji by byo.Nadal nie wiem kiedy i gdzie zmara Emilia Kistowska?Jeszcze raz bardzo dziekuj.Mirka.
Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18979 jest odpowiedzią na wiadomość #18976] Tue, 01 February 2022 22:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Tak mysl ,bo nie daje mi spokoju.Prababcia ,gdy zmar jej m miaa 68 lat i 10 dzieci,najmodsz urodzia w 1917 roku,wic ponony oenek?no nie wiem.Prababcia Emilia z domu Wata urodzia sie 13.05.1871r. w Stycy,chciaam podeje ten Akt,ale na Genbazie s dostepne od 1874 roku.Czsto w Aktach Urodzenia s dopiski.Mj Tato mia 5 lat ,gdy zmar jego Dziadek.Wiem ,e byy liczne Rodziny .Dziadek mj mia 9 rodzestwa,tato mj 12 rodzestwa mia,mieli troche ziemi,czasy cikie i nikomu sie nie nio ,aby spisywa losy Rodziny.Moe to co da w poszukiwaniach,bo najmodsz crk Weronik Emilia urodzia w 1917 roku w Garczyn , a wczeniej w Kamienica Szlachecka,Szymbark, Styca, Ludwikowo, Stara Kiszewa.Troche nie rozumiem takich rnych miejsc?czym to byo powodowane?
Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18980 jest odpowiedzią na wiadomość #18951] Wed, 02 February 2022 09:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
O Weronice wysaam na priv.
Beata
Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18981 jest odpowiedzią na wiadomość #18951] Wed, 02 February 2022 09:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Taka ciekawostka. Mj pradziadek zmar w 1917 roku bdc gocinnie u swojej siostry w Garczynie, pochowany w Stycy bo tam mieszka. Przez kilka lat razem z kuzynk szukaymy jego aktu z USC po caym wojewdztwie. Jak si okazao, akt cywilny zosta wystawiony dwa lata pniej w roku 1919, kiedy jego druga ona potrzebowaa dokumentu by ponownie wyj za m. Rne niespodzianki czekaj nas w genealogii:)
Beata
Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18982 jest odpowiedzią na wiadomość #18981] Wed, 02 February 2022 10:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Bardzo dzikuj. Wiem, e to to s lata poszukiwa .O Weronice to wiem, mam jej Akt Urodzenia .Chciaam ustali jej nazwisko po mu, ale nic z tego .Jest RODO i koniec. Dzwoniam do USC w Gdyni. Rodzestwo Taty mojego nie pamita, co sobie przypominaj ,e ona dwa razy wychodzia za m. Moim zdaniem to s za dugie te okresy w Urzdach, czowiek nie bdzie y po 200 lat przecie? Mam jeszcze inny problem, ale to w nowym wtku napisz. Mirka
Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #18995 jest odpowiedzią na wiadomość #18969] Fri, 04 February 2022 18:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Zwrciam si do Archiwum Pastwowego w Gdasku i tam sie dowiedziaam ,e jak podam gdzie i kiedy Prababcia zmara to poszukaj Aktu Zgonu.Tylko ,e ja nie znam i nie wiem i nie umiem znale.Trac cierpliwo,nikt nic nie wie.Jzyka niemieckiego nioe znamnie znam .
Odp: Akt Zgonu poszukuje z Pomorza Skarszewy i okolice [wiadomość #19007 jest odpowiedzią na wiadomość #18982] Thu, 10 February 2022 17:28 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Udao mi si ustali ,e zona Michaa Emilia po mierci ma posza mieszka do crki w Lignowy Szlacheckie koo Tczewa i tam zmara.Na pewno do roku 1953 juz nie ya.Czyli pomidzy 1939 a 1953 roku zmara.Moe kto mi pomorze to ustali?Mirka
Poprzedni wątek: Losy Rodziny Lubockich z Kartuz, Sianowa , Żukowa ,Otomina
Następny wątek: Koperty dowodowe i Metryczki dowodowe-czy ktos wie co to jest?
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 01 09:39:46 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund