FORUM
 Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Błaszkowscy
Błaszkowscy [wiadomość #3934] śro, 19 maj 2010 15:38 Przejdź do następnej wiadomości
MariaE jest aktualnie niedostępny MariaE
Junior Member
Jak w temacie, proszę o pomoc.
Proszę też o daty chrztów z rodziny Błaszkowskich z lat 1824-1874.
Interesuje mnie też rodzeństwo Simona. Pochodzili z Parchowa.
Z góry bardzo dziękuję.

[Uaktualnione dnia: pon, 30 sierpień 2010 13:10]

Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4339 (odpowiedź na #3934) ] wto, 27 lipiec 2010 16:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Mundek38 jest aktualnie niedostępny Mundek38
Member
Witam! Przepraszam wchodzę w temat. Mnie interesują Błaszkowscy z Parchowa. m.in. Błaszkowski Aleksander (żona Gertruda z d. Palberg)ich dzieci Jan, Helena, Agnieszka, Alfons i Janina. Był też brat Błaszkowski Józef ur. 1866r. Proszę o dane i inne o innych członków rodziny. Pozdrawiam
Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4341 (odpowiedź na #3934) ] wto, 27 lipiec 2010 20:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hesch jest aktualnie niedostępny hesch
Miejsce: Koszalin
Member
Dla Marii:
Ślub: 1864 Nakla/Parchowo:
Błaszkowski Simon 41 lat
Gałązka Catharina 35 lat

Dla Mundka:
Błaszkowski Jacob
Schütza Marianna
ich dzieci:
-Joseph 1866
-Agatha 1868
-Johann 1870
-Alexander 1872
-Theresia 1874
-Andreas 1876
-Adalbert 1878
-Basilius 1881
Wszyscy urodzeni w Parchowie.

[Uaktualnione dnia: wto, 27 lipiec 2010 22:42]

Pozdrawiam
Heniek
Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4343 (odpowiedź na #4341) ] śro, 28 lipiec 2010 01:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Grysio70 jest aktualnie niedostępny Grysio70
Junior Member
Klasa.

Krotko,bez zbednych komentarzy.To jest Pomoc.
Tak trzymac.

Podziwiam i pozdrawiam

Grysio
Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4344 (odpowiedź na #4341) ] śro, 28 lipiec 2010 08:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Serdeczne podziękowania za dane, które uzupełnią drzewo genealogiczne. Pozdrawiam Mundek38 (Edmund Michałka)
Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4355 (odpowiedź na #3934) ] pią, 30 lipiec 2010 22:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Bardzo dziękuję
Pozdrawiam.
Maria.
Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4359 (odpowiedź na #4355) ] sob, 31 lipiec 2010 08:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam Pani Maria!
Czy Simon Błaszkowski jest bratem Jacoba Błaszkowskiego?

Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4361 (odpowiedź na #4359) ] sob, 31 lipiec 2010 22:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Tego niestety nie wiem.

Prosiłabym osobę, która indeksuje Parchowo o zindeksowanie chrztów i ślubów z tej miejscowości.
Mój pradziadek Józef Błaszkowski miał ojca Szymona i matkę Katarzynę Gańską. Józef urodził się w 1874 roku, interesuje mnie czy miał małżeństwo i czy jego ojciec Szymon miał rodzeństwo.
Józef ożenił się z Franciszką Lilla, o której też chciałabym coś wiedzieć. Jak już będzie wszystko wiadomo, to będziemy pewni czy są to bracia.
Z góry za pomoc bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.

Maria
Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4363 (odpowiedź na #4361) ] nie, 01 sierpień 2010 13:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Mój dziadek miał imię Aleksander, a jego brat Józef Błaszkowski ur. 29.09.1866r w Parchowie. Ich rodzice Jacob Błaszkowski i Marianna Schutza (te dane przy okazji Pani pytania).
Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4364 (odpowiedź na #3934) ] nie, 01 sierpień 2010 15:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Mała poprawka: Józef Błaszkowski, syn Jakuba i Marianny Schütza urodził się w lipcu(29-07-1866)
Natomiast Szymon Błaszkowski ożenił się w 1864 z Katarzyną Gałązką i z tego związku w Sylcznie rodziły się ich dzieci, min. Józef, Adam ur. 09-12-1874.

Pozdrawiam
Heniek
Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4366 (odpowiedź na #4364) ] nie, 01 sierpień 2010 20:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Heniu bardzo Ci dziękuję.
Czy wiesz może czy Józef ur. w 1874 roku był ostatnim dzieckiem swoich rodziców, ile miał rodzeństwa?
Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4371 (odpowiedź na #4364) ] pon, 02 sierpień 2010 08:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dziekuję Heniek. Józef Błaszkowski, syn Jakuba, urodz.jest 29.07.1866r. zmarł 22.11.1949r. w Wejherowie. Żona Franciszka ur.29.01.1873 zm. 13.03.1944 w Wejherowie.
Jak się ma do rodziny Jakuba Błaszkowkiego Szymon i Katarzyna?
Pozdrawiam Mundek
Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4408 (odpowiedź na #3934) ] pią, 06 sierpień 2010 18:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Znalazłem coś takiego:

http://www.iglak.pl/blaszkowski/blhis7.htm

pewnie zainteresuje Mundka.

Pozdrawiam
Heniek
Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4481 (odpowiedź na #4408) ] czw, 26 sierpień 2010 09:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Panie Henio najpierw przepraszam za milczenie. Miałem obowiązki, z wyjazdem na wakacje dwóch córek z rodzinami, które wymagały zamieszkania w domu starszej córki.
Nowa wiadomość (z "iglaka") mnie bardzo ucieszyła, bo zwiększa informacji o przodkach. Muszę zapoznać się z materiałami na tej stronie. Jeden błąd nazwiska żony Aleksandra, jest Palberg, mam przed oczyma akt zgonu jednego dziecka, a w tym "iglaku" jest Talgard. Pozdrawiam
Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4499 (odpowiedź na #3934) ] nie, 29 sierpień 2010 21:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam Mundku,
wkleiłem link po to, by pokazać, że rodzina Błaszkowskich z Jamna jest już w internecie. Również zauważyłem błędy i to w pisowni nazwisk, jak i też w pomijaniu potomków, min. u Aleksandra brakuje dwójki dzieci - Leo i Janiny, zmieniono imię Julianny na Joannę.
U Jakuba i Marianny brakuje Bazylego, mąż Teresy to Antoni Główczewski i jeszcze wiele innych. Nie mniej jednak, strona ta dostarcza pewnych wskazówek.
Mam pytanie do Marii, czy możesz zmienić tytuł wątku na poprostu: Błaszkowscy?

Pozdrawiam
Heniek
Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4500 (odpowiedź na #4499) ] pon, 30 sierpień 2010 09:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzięki za dalsze dane. Jeden autor Jacek Błaszkowski z Gdańska nie jest zainteresowany rodziny Błaszkowskich z Kaszub. Wg mnie są błędy: żona Jakuba Marianna z d. Schotz(też jest błąd). Brak Bisiliusa ur. 21.01.1881r. Aleksander miał żonę Gertrudę z d. Palberg (mam akt USC). Zamiast Joanna wg mnie była Janina ur. 18.04.1927 zm. 24.01.1980r. w Poznaniu, tam mieszkała z mężem Władysławem Cwojdzińskim i jedynym synem Janem. Pozdrawiam Mundek
Odp: Data ślubu Simona Błaszkowskiego i Cathariny Ganska [wiadomość #4501 (odpowiedź na #4499) ] pon, 30 sierpień 2010 13:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Nazwa wątku zmieniona.

Bardzo proszę o odpowiedź na pytanie:
Ile rodzeństwa miał Józef Błaszkowski, który urodził się w 1874 roku z rodziców Szymona i Katarzyny.
Odp: Błaszkowscy [wiadomość #4513 (odpowiedź na #3934) ] śro, 01 wrzesień 2010 21:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dziękuję Mario za zmianę tytułu wątku, teraz będzie bardziej czytelny dla przyszłych użytkowników forum szukających Błaszkowskich.
Niestety nie mam dla Ciebie dobrych wieści, poniewaz Błaszkowscy nie byli w kręgu moich zainteresowań, więc nie mam o nich zbyt wielu informacji, tym co miałem to już się podzieliłem. Więc nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Jest trochę inaczej z Błaszkowskimi związanymi z moim nazwiskiem. Tutaj trochę danych posiadam, niezbyt wiele, tyle ile mi się udało spisać w archiwach i powiązać z nazwiskiem Schütz, Szyca.
Jeśli będę mógł w przyszłości coś jeszcze dodać, napewno to uczynię.
Nie wiem dlaczego, ale pomyliłem imiona córki Aleksandra, oczywiście powinno być, że zmieniono imię Janiny na Joannę. Aleksander miał cztery córki i trzech synów.

[Uaktualnione dnia: czw, 02 wrzesień 2010 22:12]

Pozdrawiam
Heniek
Odp: Błaszkowscy [wiadomość #4526 (odpowiedź na #4513) ] czw, 02 wrzesień 2010 09:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam Heniek! W kwestii dzieci Aleksandra Błaszkowskiego było ich pięciu: dwóch synów Jan i Alfons oraz trzech córek Helena, Agnieszka i Janina. Nie mam wiedzy o więcej rodzeństwa. Jestem z rodziny Heleny i Leona Michałka. w dniu 31 sierpnia br.byłem w Parchowie na cmentarzu i znalazłem groby: Michałka Wincenty ur.16.10.1879 zm. 29.03.1962; żona Helena (brak nazwiska rodowego) ur.30.09.1915 zm. 10.07.1980. Dalej Michalke Franciszek ur.19.12.1922 zm. 19.09.2007 i żona Józefa z d. Wieczrek ur.05.03.1924 zm.31.05.1995. Jeszcze są Błaszkowski Antoni, Leon i Michał z żoną Olga (daty mogę podać).Znalazłem też Palberg: Marta i Matylda (nie wiem czy to z tej rodziny jak Gertruda żona Aleksandra. Pozdrawiam Mundek
Odp: Błaszkowscy [wiadomość #4542 (odpowiedź na #4513) ] czw, 02 wrzesień 2010 20:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Heniek bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i życzliwość.
Mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie: Czy wiesz coś o rodzeństwie Szymona Błaszkowskiego(+data urodzin i śmierci Szymona i Katarzyny)?
Czy wiesz coś może o rodzinie Lilla z Parchowa?
Odp: Błaszkowscy [wiadomość #4546 (odpowiedź na #3934) ] czw, 02 wrzesień 2010 22:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Mario, jak już wczesniej napisałem Błaszkowskimi się nie zajmowałem, dlatego i na to pytanie nie potrafię Tobie odpowiedzieć, również o rodzinie Lila(Lilla) nic nie wiem, po za jednym wyjątkiem małżeństwa Jana Lilla z Marianną Schütza, zawartego w 1881 roku w Parchowie. Jak widzisz związanego z moim nazwiskiem.
Niemniej, jest to dość licznie- tak jak Błaszkowscy-występujące nazwisko w parafii Parchowo.
Mundku, Aleksander na pewno miał siedmioro dzieci. Oprócz tych, które wymieniłeś był jeszcze Leon i Julianna. Na Twoją prywatną skrzynkę prześle dokładne daty ich urodzin.

Pozdrawiam
Heniek
Odp: Błaszkowscy [wiadomość #4550 (odpowiedź na #4546) ] pią, 03 wrzesień 2010 09:38 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Dziękuję. Dane z skrzynki zapisane. Pozdrawiam Mundek
Poprzedni wątek:Parafia Skarszewy
Następny wątek:Zawadzcy
Idź do forum:

Aktualna data: pią wrz 10 12:32:55 CEST 2010

Łączny czas generowania strony wyniósł 0,05304 sekund.
.:: Kontakt :: Strona główna :: Strona główna PTG ::.