Niestety tak podany link nie prowadzi do żadnego konkretnego indeksu. Numer zdjęcia też nie jest jednoznaczny. Z linku wiem tylko tyle, że dotyczy indeksów chrztów. Proszę o podanie bardziej szczegółowych namiarów: parafia, rok, numer indeksu, imiona i nazwiska, a ponadto, które nazwisko na co powinno być zmienione.
Pozdrawiam. Od 2 lat poszukuję więcej wiadomości o rodzicach mojej babci ELŻBIETY WOJEWÓDKA z d.STARZECKA ur w 1893r w KĘSOWIE koło TUCHOLI.
Rodzicami jej byli: LEON STARZECKI i ANNA KUHN/ dwie krop./
Anna Kuhn była Niemką , jednocześnie ewangieliczką.Jeśli mogłaby mi pani w czymkolwiek pomóc będę wdzięczna.
Pozdrawiam Roma Wesołowska z d. Wojewódka
Witam. A szukała Pani już w ksiegach ewangelickich? U mormonów mają pojedyncze indeksy z lat ok 1870, kilka lat do przodu i do tyłu. Są tam : Tam 2 Anny Kuehn ur w 1859 i 1872
Może to jakiś trop
Witam!
Ja bym najpierw sprawdził w Archiwum Państwowym w Bydgoszczy, gdzie szukałbym aktu małżeństwa Leona Starzeckiego i Anny Kuhn.Trzeba by było sprawdzić do jakiego USC należało ok. 1893 Kęsowo ( może do Tucholi)? W aktach małżeństwa w zaborze pruskim byli podawani rodzice! Jeszcze jedna uwaga w ksiegach USC( od 1874) zapisywano akty urodzin małżeńst i zgonów katolików ewangelików żydów etc.
Bardzo dziękuję. Genealogią zaczęłam interesować się 2 lata temu. Nie mam jeszcze takiej wprawy. Korzystam z archiwum w Pelplinie .W najbliższym czasie odwiedzę KĘSOWO k. Tucholi.Może tam dowiem się więcej.Serdecznie dziękuję.
Roma Wesołowska
Również bardzo dziękuję. Dla mnie wyjazd do Bydgoszczy stanowi problem. W dni powszednie opiekuję się wnukami.Liczyłam , że może istnieje na wzór PTG ; Towarzystwo Genealogiczne w Bydgoszczy. Ale i tak jestem o krok dalej.
Serdecznie pozdrawiam. Roma Wesołowska
Podaję jeszce troche informacji z A.P Bydgoszcz.USC Kęsowo jest to zespół archiwalny 1717/0.W Kęsowie w latach 1874-1906 był Urząd Stanu Cywilnego gdzie byly sporządzane akty cywilne(małżeństw urodzin i zgonów).Z info na stronie AP Bydgoscz wyczytałem że sporządzaja kwerendy(nieodpłatnie) dla rodzin , może warto by było tam zadzwonić?