Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » PTG » PTG » PTG i PTG - jak nas odróżnić?
PTG i PTG - jak nas odróżnić? [wiadomość #176] Tue, 04 July 2006 09:31 Przejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostÄ™pny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Powsta³o Polskie Towarzystwo Genealogiczne - i dobrze! Ale co ze skrótem nazwy tego towarzystwa, który jest taki sam, jak Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego? Czy dyskutowano o tym na spotakniu za³o¿ycielskim Polskiego TG? Pytam tu, bo wiem, ¿e nasi cz³onkowie zaanga¿owali siê w tworzenie nowego ogólnopolskiego towarzystwa. Przepraszam, je¶li gdzie¶ przeoczy³am ewentualn± o tym dyskusjê, ale nie by³o mnie jaki¶ czas i jeszcze wszystkich nowo¶ci nie zd±¿y³am przeczytaæ Smile .
Iza Wysiecka
Odp: PTG i PTG - jak nas odróżnić? [wiadomość #177 jest odpowiedzią na wiadomość #176] Tue, 04 July 2006 19:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
Droga Izo!!!
Czy by³a dyskusja nt. nazwy PTG na spotkaniu Pol.TG tego nie wiem.
Wiosn±, w czasie kiedy na forach by³a ostra wymiana zdañ dot. kszta³tu Towarzystw, niektórzy z forumowiczów aby nie myliæ Towarzystw, Polskie TG nazywali po prostu Ogólnopolskie Towarzystwo Genealogiczne i jestem za tym ¿eby tak ta organizacja siê nazywa³a.
Musze dodaæ, ¿e w dyskusji brali udzia³ /jak ja ich nazwa³em wybrañcy/ a rozpoczê³a siê od ujawnienia projektu statutu autorstwa P.Ornatowskiego i jednego z naszych wspólnych znajomych, który zosta³ poddany totalnej krytyce.
Skrót PTG /PolskieTG/ by³ niczym innym jak tylko chwytem socjotechnicznym, wykorzystuj±c skrót naszego TG.
O moich w±tpliwo¶ciach aby unikn±æ kontynuacji awantury na forum zwróci³em w/w uwagê w prywatnej korespondencji.
Z uwagi na fakt, i¿ kszta³t dzia³ania "Ogólnopolskiego" TG zosta³ zmieniony przez jego za³ozycieli i znacznie siê ró¿ni od pierwotnych za³o¿eñ, nie widzê powodu aby siê przy nazwie Pol.TG
upierali.
Ja widzê dwa rozwi±zania.
1 poprosiæ o zmianê na OTG
2 poprosiæ o u¿ywanie pe³nej nazwy w korespondencji na forum
Pozdrawiam
Krzysztof
:)
Odp: PTG i PTG - jak nas odróżnić? [wiadomość #178 jest odpowiedzią na wiadomość #177] Tue, 04 July 2006 19:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostÄ™pny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
I o to chodzi! Ja jestem za nazw± Ogólnopolskie Towarzystwo Genealogiczne. Mo¿e nasz prezes powinien Jackowi M³ochowskiemu to poddaæ pod rozwagê?
Iza
Odp: PTG i PTG - jak nas odróżnić? [wiadomość #179 jest odpowiedzią na wiadomość #178] Wed, 05 July 2006 19:36 Przejdź do poprzedniej wiadomości
adamkami
Senior Member
By³em na spotkaniu za³o¿ycielskim Polskiego Towarzystwa Genealogicznego w Warszawie. By³a dyskusja na temat nazwy. Bardzo namawia³em na u¿ycie innej nazwy ni¿ Polskie Towarzystwo Genealogiczne, ¿eby skrót by³ inny, niz naszego Towarzystwa. Niestety wiêkszo¶æ przychyli³a sie do sk±d inn±d s³usznego wniosku, ¿eby nie doklejaæ do s³owa Polskie dotatkowych "przymiotników" typu ogólno- czy wszech-. Wygra³a koncepcja nie doklejania przymiotników. Moze kto¶ kiedy¶ æwiczy³ jakie¶ socjotechniki, ale na zebraniu nie by³o tego typu prób, sam je prowadzi³em to pilnowa³em tego. Po prostu zwyciê¿y³a prostota.

Osobi¶cie bed±c jeszcze (wkrótce mam nadziejê pozbyæ siê tego obowi±zku) dodatkowo koordynatorem projektu ogólnopolskiego mam z tym du¿o k³opotu kiedy dostajê emaile od osób zainteresowanych wst±pieniem do PTG Wink Muszê wtedy zgadywaæ o które chodzi³o autorowi emaila. Zazwyczaj odpowiadam proponuj±c oba rozwi±zania, ¿eby cz³owiek mia³ wybór co mu bardziej pasuje.

Na w³asny u¿ytek w sytuacjach kiedy nie mam miejsca na pe³ne nazwy stosuje skróty PomTG i PolTG.

Zmiany nazwy PolTG nie da rady za³atwiæ z prezesem M³ochowskim. Nie ma takiej w³adzy. ¯eby zmieniæ nazwê potrzeba walnego zgromadzenia cz³onków, zmiany statutu i zmiany w s±dzie.

Przy okazji zatrudni³em google do rozszyfrowania skrótu PTG. Oto skrócone wyniki:
- Polskie Towarzystwo Ginekologiczne
- Polskie Towarzystwo Geograficzne
- Polskie Towarzystwo Genetyczne
- Polskie Towarzystwo Geologiczne
- Polskie Towarzystwo Gerontologiczne
- Polskie Towarzystwo Galwanotechniczne
- Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne *****
- Polskie Towarzystwo Gimnastyczne
- Polskie Towarzystwo Geofizyczne
- Pomorskie Towarzystwo Gospodarcze
- Polskie Towarzystwo Genealogiczne *****

My¶lê ¿e wkrótce PolTG nas w googlach dogoni (a pewnie i przegoni). Ale to nie jest problem. My¶lê, ¿e wa¿niejsza jest dobra wspó³praca miêdzy PomTG a PolTG i innymi towarzystwami genealogicznymi.

Adam Kamiñski
prezes Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego
Poprzedni wÄ…tek: Po co mamy forum?
Następny wątek: INDEKSACJA
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 01:42:18 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund